FOTO/VIDEO: Palatul Culturii are în sfârșit albumul omagial pe care îl merită

FOTO/VIDEO: Palatul Culturii are în sfârșit albumul omagial pe care îl merită

Prima monografie culturală din Bistriţa a fost lansată ieri, într-un cadru festiv, în sala de coregrafie „Corneliu Botoș” la Palatul Culturii din Bistrița. „După o strădanie de mai bine de un an, apare o monografie a Palatului Culturii… Credeam că se va referi la clădirea în sine, care a parcurs un drum interesant de 100 și ceva de ani… Mi-am dat seama că de fapt, cartea respectivă este o radiografie a culturii municipiul Bistrița din ultima sută de ani. O lucrare extrem de greu de făcut, de realizat, de aceea aduc o mulțumire din partea Primăriei pentru întreaga echipă care s-a ocupat de realizarea ei…”, a spus primarul Ovidiu Crețu, cu prilejul lansării volumului.

În toată această perioadă, cam de 50 de ani încoace, Casa de cultură a duduit de cultură, de act cultural… Mă mândresc să spun că în această sală de repetiții am fost și eu câțiva ani dansator la ansamblul Cununa de pe Someș, și am simțit din interior efortul cultural al acestui centru…”, a mai spus primarul Ovidiu Crețu, recunoscând că o vreme îndelungată steagul Casei de Cultură a fost ținut sus de acest ansamblu profesionist de folclor.

Volumul cuprinde peste 740 de pagini și este structurat în șase capitole:

  • Capitolul 1 – Geverbeverein – Casa raională de cultură (1897-1960), capitol coordonat de Vasile Jimboreanu și HansFranchy,
  • Capitolul 2 – Casa Raională de Cultură – Casa Orășenească de cultură și Căminele culturale subordonate (1961-1975), capitol coordonat de Vasile Jimboreanu
  • Capitolul 3 – Casa Orășenească de Cultură – Casa Municipală de Cultură (1976–1990), capitol coordonat de Alexandru Cristian Miloș
  • Capitolul 4 – Casa municipală de cultură (1991-2000), capitol coordonat de Doris Cosma și Vasile Jimboreanu
  • Capitolul 5 – Casa municipală de cultură – Centrul Cultural Municipal (2001-2010), capitol coordonat de Vasile Jimborean, Elena M. Cîmpan și Maria Herinean
  • Capitolul 6 – Centrul Cultural Municipal – Palatul Culturii (2011 – 2018), capitol coordonat de Menuț Maximinian.

Albumul cuprinde și un epilog semnat de Dorel Cosma și Vasile Jimboreanu, dar și două rezumate în engleză și germană de care s-a ocupat Zorin Diaconescu. Albumul costă 120 de lei și va putea fi achiziționat de la Librăria Conexiuni, existentă în cadrul Galeriilor Casa cu Lei.

La 120 de ani de la înfiinţarea Casei de Cultură Bistriţa s-a constituit un colectiv redacţional a cărui primă întâlnire a avut loc în urmă cu doi ani la Biblioteca Centrului Documentar al Palatului Culturii.

Istoria activităţilor culturale, sub coordonarea managerului prof. dr. Dorel Cosma, a fost elaborată de un colectiv format din Vasile Jimboreanu, Hans Franchy, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Doris Cosma și Alexandru Cristian Miloş.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost scriitorul Cornel Udrea, Cluj, scriitorul Ioan Radu Văcărescu, președinte filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor Români, scriitorul Marica Valentin, Târgu Mureș, profesor și critic literar – Antonia Bodea, Cluj.

Taximetrist audiat după ce a transportat la Bistrița posibilii călăi ai unui ambulanțier dispărut fără urmă noiembrie 12, 2019 - Un ambulanțier din Borșa, Maramureș, a dispărut fără urmă de mai bine de un an. Acesta a transportat doi bărbați până în județul Cluj, unde polițiștii i-au găsit mașina incendiată, dar nu și trupul. Apoi, cei doi presupuși ”călăi” au luat un taxi cu destinația Bistrița.
PETIȚIE privind modul dezastruos în care se regularizează râurile din Bistrița-Năsăud noiembrie 12, 2019 - Partidul Verde Bistrița și trei ONG-uri au trimis o petiție către 8 instituții ale statului. Aceștia atrag atenția asupra modului dezastruos în care se fac lucrările de regularizare a râurilor din Bistrița-Năsăud.
La Holistic îți poţi face rapid testul de gripă! noiembrie 12, 2019 - Poate că nu știai, dar între gripă și răceală este o mare și periculoasă diferență! Gripa poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă, azi, în Sângeorz-Băi noiembrie 12, 2019 - Astăzi, 12 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Sângeorz-Băi. Cât durează remedierea defecţiunii:
A împușcat și ucis cu sânge rece un câine! Acum riscă ani buni după gratii noiembrie 12, 2019 - Un bistrițean riscă să petreacă următorii ani după gratii, după ce în vara anului trecut a împușcat și ucis un câine. Este vorba despre un câine cu stăpân.
MINORĂ dispărută dintr-o casă de tip familial! noiembrie 12, 2019 - Oamenii legii caută o minoră ce a plecat ieri dintr-o casă de tip familial din Teaca. Cei care o văd sunt rugați să anunțe imediat poliția.
Rostul de dimineaţă: Să nu ne uităm tradițiile…! Şi nici bicicleta… noiembrie 12, 2019 - Degeaba ne asaltează globalizarea din toate părţile şi unghiurile posibile... Degeaba încearcă unii să ne servească modernizare la pachet, cu linguriţa sau cu forţa... Bistriţenii fac ce fac şi nu îşi lasă baltă tradiţiile. O demonstrează o fotografie delicioasă – surprinsă de prietenul nostru, Dorin Cîrcu.
FOTO – La un pas de moarte! Un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii noiembrie 12, 2019 - În această dimineață un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii. Incidentul s-a petrecut în localitatea Bichigiu.
SURPRIZĂ: Vine Iohannis la Bistrița! noiembrie 11, 2019 - Nici nu și-au revenit bine din bucuria rezultatului de ieri, când au colorat județul în albastru, că liberalii bistrițeni sunt iar în culmea extazului. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat vizita la Bistrița, pentru această săptămână. AFLĂ care e ziua în care președintele României va veni la Bistrița:
VIDEO. Dr. Cristian Răchitan, la Bistriţa, despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi: Aşa apar insatisfacţiile noiembrie 11, 2019 - Unul dintre cei mai buni diagnosticieni din lume - dr. Cristian Răchitan - a fost prezent ieri la Bistriţa, la Sinagogă. A vorbit bistriţenilor despre sindronul neurodepresiv, sentimentul împlinirii, dar şi despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi care degenerează în boli, insatisfacţii şi nemulţumiri...
FOTO: Acoperit de noroi din cap până-n picioare, dar campion european…! noiembrie 11, 2019 - După zeci de kilometri prin noroaie şi ploi, după ce au străbătut din nou traseele pline de dificultăţi, s-au întors acasă victorioşi! Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a cucerit încă o medalie de aur! 
Și-a lovit fiul cu securea! Acum e reținut! noiembrie 11, 2019 - Un bărbat din Budac risccă să ajungă după gratii. Asta după ce și-a rănit băiatul...cu securea! Acum e reținut și azi va ajunge în fața instanței.
EXTRA. Sclipirici: spectacol interactiv la Dacia, cu zâne și tărâmuri magice! noiembrie 11, 2019 - Trupa Sclipirici te invită la un spectacol interactiv pentru copii și părinti! Aici ne vom aminti cu toții cum e să fii copil, să te bucuri de zâne și tărâmuri magice! Vi se aşterne la picioare un tărâm magic, unde imaginația nu are limite...!
Peste 100 de buletine eliberate în weekend. Unii n-au mai venit să le ridice: noiembrie 11, 2019 - Datorită alegerilor prezidențiale, la Serviciul de Evidență al Populației s-a lucrat intens. Peste 100 de acte de identitate au fost eliberate. Unii au cerut eliberarea de noi acte, dar n-au mai mers după ele.
Se fac angajări la Amicii Building, IMP România şi Transcarpatica! NOI locuri de muncă, în Bistriţa noiembrie 11, 2019 - Dacă îți place să conduci, eşti responsabil, organizat şi comunicativ, ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Amicii Building! Se caută şofer categoria B, agent de vânzări, dar şi operatori CNC, ingineri sau bucătari! Vezi ce slujbă ţi se potriveşte: