3.9 C
Bistrița
miercuri, februarie 21, 2024

FOTO/VIDEO: Palatul Culturii are în sfârșit albumul omagial pe care îl merită

Prima monografie culturală din Bistriţa a fost lansată ieri, într-un cadru festiv, în sala de coregrafie „Corneliu Botoș” la Palatul Culturii din Bistrița. „După o strădanie de mai bine de un an, apare o monografie a Palatului Culturii… Credeam că se va referi la clădirea în sine, care a parcurs un drum interesant de 100 și ceva de ani… Mi-am dat seama că de fapt, cartea respectivă este o radiografie a culturii municipiul Bistrița din ultima sută de ani. O lucrare extrem de greu de făcut, de realizat, de aceea aduc o mulțumire din partea Primăriei pentru întreaga echipă care s-a ocupat de realizarea ei…”, a spus primarul Ovidiu Crețu, cu prilejul lansării volumului.

În toată această perioadă, cam de 50 de ani încoace, Casa de cultură a duduit de cultură, de act cultural… Mă mândresc să spun că în această sală de repetiții am fost și eu câțiva ani dansator la ansamblul Cununa de pe Someș, și am simțit din interior efortul cultural al acestui centru…”, a mai spus primarul Ovidiu Crețu, recunoscând că o vreme îndelungată steagul Casei de Cultură a fost ținut sus de acest ansamblu profesionist de folclor.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=HKSIuHad9as” /]

Volumul cuprinde peste 740 de pagini și este structurat în șase capitole:

  • Capitolul 1 – Geverbeverein – Casa raională de cultură (1897-1960), capitol coordonat de Vasile Jimboreanu și HansFranchy,
  • Capitolul 2 – Casa Raională de Cultură – Casa Orășenească de cultură și Căminele culturale subordonate (1961-1975), capitol coordonat de Vasile Jimboreanu
  • Capitolul 3 – Casa Orășenească de Cultură – Casa Municipală de Cultură (1976–1990), capitol coordonat de Alexandru Cristian Miloș
  • Capitolul 4 – Casa municipală de cultură (1991-2000), capitol coordonat de Doris Cosma și Vasile Jimboreanu
  • Capitolul 5 – Casa municipală de cultură – Centrul Cultural Municipal (2001-2010), capitol coordonat de Vasile Jimborean, Elena M. Cîmpan și Maria Herinean
  • Capitolul 6 – Centrul Cultural Municipal – Palatul Culturii (2011 – 2018), capitol coordonat de Menuț Maximinian.

Albumul cuprinde și un epilog semnat de Dorel Cosma și Vasile Jimboreanu, dar și două rezumate în engleză și germană de care s-a ocupat Zorin Diaconescu. Albumul costă 120 de lei și va putea fi achiziționat de la Librăria Conexiuni, existentă în cadrul Galeriilor Casa cu Lei.

La 120 de ani de la înfiinţarea Casei de Cultură Bistriţa s-a constituit un colectiv redacţional a cărui primă întâlnire a avut loc în urmă cu doi ani la Biblioteca Centrului Documentar al Palatului Culturii.

Istoria activităţilor culturale, sub coordonarea managerului prof. dr. Dorel Cosma, a fost elaborată de un colectiv format din Vasile Jimboreanu, Hans Franchy, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Doris Cosma și Alexandru Cristian Miloş.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost scriitorul Cornel Udrea, Cluj, scriitorul Ioan Radu Văcărescu, președinte filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor Români, scriitorul Marica Valentin, Târgu Mureș, profesor și critic literar – Antonia Bodea, Cluj.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: