-0.4 C
Bistrița
miercuri, decembrie 8, 2021

O idee extraordinară care face istorie: Luni, la Liceul Agricol din Bistrița – Piața de semințe libere!

La invitația și inițiativa Asociației RURALIS, proiectul Semințe libere – România în Tranziție vine în acest an la Bistrița, cu un eveniment creat în cadrul proiectului de Service Learning „COMUNITARIA – grădina comunitară”, proiect inițiat de elevii și profesorii de specialitate din cadrul Liceului Tehnologic Agricol Bistrița și Asociația RURALIS – Grup de Acțiune Locală (G.A.L.) pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș.

FOTO/VIDEO – Cum reinventează o școală ideea de agricultură urbană. Bistrițenii, invitați să-și cultive singuri legumele, în curtea unui liceu

Vă invităm să sărbătorim împreună, din drag de natură și de oameni, cu ocazia evenimentului Semințe Libere. Semințe de Comunitate, găzduit de Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, Str. Tărpiului, nr. 21. Este un eveniment ne-comercial (nu se vinde și nu se cumpără nimic), în care exersăm prețuirea semințelor libere și „fără preț” – neprețuite. Evenimentul este cu intrare liberă, organizat în spiritul economiei darului…”, anunță organizatorii, precizând că programul întâlnirii va cuprinde:

  • schimburi de semințe (inclusiv bulbi, butași etc) din surplus, cu sursa de proveniență și metodele de îngrijire cât mai transparente – încurajându-se promovarea soiurilor locale, tradiționale;
  • discuții cu oameni minunați și pasionați din Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud, prieteni vechi, prieteni noi, cu proiecte și idei ce ne aduc mai aproape de natură și de suflet, despre permacultură, lanțuri alimentare scurte,
  • întâlniri cu mici producători de hrană sănătoasă, biodiversitate și dezvoltare durabilă prietenoasă cu natura.
  • discuții despre cine suntem și mai ales – de ce facem ce facem!

Și pentru că stăm împreună mai multe ore, sunteți cu drag bineveniți cu bunătăți de casă (gustări, prăjituri, ceaiuri etc) – pentru un food share. Mâncăm împreună, socializăm, deschidem suflete…”, anunță organizatorii.

Proiectul „Semințe Libere” este inițiat în 2014 de către Adina M. Moise, dezvoltat sub umbrela Asociației România în Tranziție și se desfășoară în Bistrița în 26 martie 2018, începând cu ora 11:00, ca o primă ediție, în urma colaborării cu Asociația RURALIS. Foarte important: „Nu trebuie să dai ca să primești, nu trebuie să ai ca să primești – sunt regulile cele mai importante pe care dorim să le ducem mai departe. Și – mai ales, pentru că Semințele nu le-am inventat noi – ci sunt aici dinaintea noastră, avem datoria să le păstrăm mai departe vii, curate, puternice, pentru generațiile care vin.” (Adina M. Moise).

Informații despre activitatea Semințe Libere puteți găsi AICI iar grupul care o coordonează cuprinde deja peste 13.000 membri: AICI.

Lorena Flămînd, elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița: „Pentru mine, acest proiect înseamnă comunicare eficiență și prietenie! Punem accentul pe grădinăritul sănătos și tradițional, pe dezvoltarea cunoștințelor noastre, dar mai ales ale proprietarilor de loturi. La finalul acestui proiect visul meu este ca în fiecare dintre noi această experiență de implicare comunitară să fie o amintire vie și chiar o stare de bine și împlinire. Un proiect unic pentru comunitatea bistrițeană și foarte important pentru noi. Cu ajutorul tuturor celor implicați acum și a celor care vor veni alături de noi pe parcurs, chiar am încredere că se va împlini…

Liliana Vereș – director adjunct Liceul Tehnologic Agricol Bistrița: „«COMUNITARIA – Grădina comunitară» este deja parte din noi. Un proiect îndrăzneț, curajos și inedit în același timp, pentru liceul nostru. O echipă de proiect inimoasă, vie, plină de idei, formată din elevi devotați și harnici în parteneriat cu profesori atenți și implicați. Un partener de mare nădejde, fără de care proiectul nu ar fi avut același impact, bun susținător și prieten fidel Asociația RURALIS, reprezentată de dl. Cristian Țetcu și echipa. Nu în ultimul rând, susținătorii noștri, familiile minunate care au crezut în noi și în inițiativa noastră, cărora le mulțumim din tot sufletul. Toată această prezență a dus la desfășurarea unor etape importante ale proiectului. Așteptăm cu nerăbdare realizarea celorlalte etape care vor îmbogăți și înfrumuseța această idee minunată care a prins viață și care pas cu pas face istorie!”.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

LEONI angajează 100 de muncitori. Locuri de muncă, disponibile la RCS & RDS și BETAK

Leoni Bistrița angajează ingineri și muncitori. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Betak, RCS & RDS și IMP România (Fosta Netex). Aquabis are nevoie de un electrician. Oferta completă, mai jos: 

Revoluție în domeniul frumuseții: cristale lichide pentru păr

În prezent, industria frumuseții  ne oferă din ce în ce mai multe tipuri de produse inovatoare,...

FOTO: Crăciun de vis la Baloane de Poveste! AFLĂ ce noutăți au adus în magazinul de pe Cerbului:

Magia Crăciunului te învăluie imediat ce treci pragul unuia dintre cele mai colorate și vesele magazin...