-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

FOTO/VIDEO: Spectaculoase trenulețe în valoare de zeci de mii de euro, de admirat la Muzeul Județean

Andrei Horneț are 45 de ani, a venit tocmai din București să participe cu exponatele sale la evenimentul din Bistrița, și recunoaște că nu are nicio legătură cu CFR-ul și nici nu a lucrat vreodată în domeniu. „Este o pasiune care datează de prin 1979… De profesie sunt inginer și economist. Mi-e greu să estimez cam ce valoare au exponatele mele, este o investiție de lungă, lungă durată – unele modele sunt unicat, foarte puține sunt făcute de CFR, sunt create sau transformate din alte piese…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Andrei Horneț, unul dintre expozanți.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean, în parteneriat cu DAR Association, Cenafer Instruire Feroviară și Muzeul CFR, propun publicului bistrițean o expozitie de fotografie și machete cu trenulețe funcționale. Este prima expoziție dedicată „căilor ferate spectaculoase din România” și din Bistrița și cuprinde impresionante scene de viață din care nu lipsesc omuleți minusculi, mașinuțe, mecanici care își repară autovehiculele, diferite obiecte de mobilier urban, stații de încărcare, tiruri – toate construite în ani de zile de muncă.

[arve url=”https://youtu.be/tmGsEDu15os” /]

Acestea pot fi admirate la muzeu și dezvăluie publicului o impresionantă pagină de istorie tehnică. Biletul costă 10 lei, iar programările se fac la telefonul 0740.01.59.97 (muzeograf Alina Lehaci).

Pregătirea evenimentului a durat cam două luni de zile, unii dintre prietenii care au venit cu exponate lucrează în străinătate, alții la privat, a fost dificil să ne coordonăm timpul și să venim la Bistrița 6 dintre noi. Din echipă mai fac parte încă vreo 14 oameni… Este o expoziție mult mai amplă, care se poate întinde și pe 80 de metri… La Cluj, acum doi ani, am reușit să realizăm o dioramă de 61 de metri…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Cristian Brutaru, reprezentantul Asociației DAR.

Sunt jucării pentru copii mai mari, și sunt cam costisitoare, ce-i drept… Cea mai ieftină locomotivă de aici ajunge la 2.000 de lei, iar un vagon, în funcție de epocă și formă poate să ajungă la prețuri între 2.500 – 4.000 de lei. Un singur vagon din Orientul Expres care este expus și la Bistrița costă 500 de euro, pentru că nu sunt realizate în țară, iar o dioramă de o dimensiune precum cea de aici este cotată, pe site-urile de specialitate din străinătate la o valoare de 20 – 30.000 de euro, fără exponate…”, a mai spus Cristian Brutaru.

[arve url=” https://youtu.be/Yc6JepbP330″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.