15.3 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 5, 2024

FOTO/VIDEO: Spectaculoase trenulețe în valoare de zeci de mii de euro, de admirat la Muzeul Județean

Andrei Horneț are 45 de ani, a venit tocmai din București să participe cu exponatele sale la evenimentul din Bistrița, și recunoaște că nu are nicio legătură cu CFR-ul și nici nu a lucrat vreodată în domeniu. „Este o pasiune care datează de prin 1979… De profesie sunt inginer și economist. Mi-e greu să estimez cam ce valoare au exponatele mele, este o investiție de lungă, lungă durată – unele modele sunt unicat, foarte puține sunt făcute de CFR, sunt create sau transformate din alte piese…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Andrei Horneț, unul dintre expozanți.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean, în parteneriat cu DAR Association, Cenafer Instruire Feroviară și Muzeul CFR, propun publicului bistrițean o expozitie de fotografie și machete cu trenulețe funcționale. Este prima expoziție dedicată „căilor ferate spectaculoase din România” și din Bistrița și cuprinde impresionante scene de viață din care nu lipsesc omuleți minusculi, mașinuțe, mecanici care își repară autovehiculele, diferite obiecte de mobilier urban, stații de încărcare, tiruri – toate construite în ani de zile de muncă.

[arve url=”https://youtu.be/tmGsEDu15os” /]

Acestea pot fi admirate la muzeu și dezvăluie publicului o impresionantă pagină de istorie tehnică. Biletul costă 10 lei, iar programările se fac la telefonul 0740.01.59.97 (muzeograf Alina Lehaci).

Pregătirea evenimentului a durat cam două luni de zile, unii dintre prietenii care au venit cu exponate lucrează în străinătate, alții la privat, a fost dificil să ne coordonăm timpul și să venim la Bistrița 6 dintre noi. Din echipă mai fac parte încă vreo 14 oameni… Este o expoziție mult mai amplă, care se poate întinde și pe 80 de metri… La Cluj, acum doi ani, am reușit să realizăm o dioramă de 61 de metri…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Cristian Brutaru, reprezentantul Asociației DAR.

Sunt jucării pentru copii mai mari, și sunt cam costisitoare, ce-i drept… Cea mai ieftină locomotivă de aici ajunge la 2.000 de lei, iar un vagon, în funcție de epocă și formă poate să ajungă la prețuri între 2.500 – 4.000 de lei. Un singur vagon din Orientul Expres care este expus și la Bistrița costă 500 de euro, pentru că nu sunt realizate în țară, iar o dioramă de o dimensiune precum cea de aici este cotată, pe site-urile de specialitate din străinătate la o valoare de 20 – 30.000 de euro, fără exponate…”, a mai spus Cristian Brutaru.

[arve url=” https://youtu.be/Yc6JepbP330″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Beneficiile gelului Eqvagel Forte pentru câini

Când vine vorba de îngrijirea câinilor, proprietarii de animale caută mereu cele mai bune soluții pentru a le asigura „blănoșilor” confortul și sănătatea. Un produs care a câștigat popularitate în rândul iubitorilor de animale este gelul Eqvagel Forte.

UNIC în Bistrița: Conacul Verde s-a reinventat pentru cei care caută o experiență gastronomică, istorică și culturală aparte

Fosta Vilă Tiți, acum restaurantul Conacul Verde de pe Republicii, nr. 79, s-a reinventat și vă...

Protejează-ți inima cu ajutorul unui expert în cardiologie! Consultații cardiologice la Bistrița cu Dr. Eva Deak – în 5 octombrie, 9 noiembrie, 7...

Nu lăsa sănătatea inimii tale la voia întâmplării! Dr. Eva Deak, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, cu peste 30 de ani de experiență la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și o practică îndelungată în cardiologia privată, te așteaptă la cabinetul din Bistrița Str Alba Iulia nr 19, pentru consultații personalizate și soluții terapeutice avansate.