GENIALI: Cum a reușit județul să ia 64% dintr-o linie de finanțare europeană cu ajutorul unor elevi pasionați de Robotică din Beclean

GENIALI: Cum a reușit județul să ia 64% dintr-o linie de finanțare europeană cu ajutorul unor elevi pasionați de Robotică din Beclean

O mână de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au reușit uluitoarea performanță de a ajuta Consiliul Județean să-și pună la punct drumurile din județ cu fonduri europene. Elevii au ajutat practic la depunerea a 5 proiecte, care totalizează 105 milioane de euro, făcând Consiliul Județean Bistrița-Năsăud campion la acest capitol.

Consiliul Județean a reușit performanța de a primi 105 milioane de euro pentru a moderniza 31 de sectoare de drum din Bistrița-Năsăud. La prima vedere, suma e mare, dar nu spune prea multe. Doar că procentual, finanțarea atrasă prin Programul Operațional Regional, înseamnă nu mai puțin de 64 la sută din suma totală a finanțării, care era de 165 de milioane de euro pentru drumurile județene din întreaga țară.

Așadar, cu 5 proiecte care au cuprins practic toate zonele din județ, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a atras 64% din suma totală alocată. Cum? Care a fost secretul? S-au organizat foarte bine deși la dispoziție au avut doar 10 zile calendaristice să pregătească, să scaneze și să verifice miile de pagini de documente cerute în ghidul solicitantului.

Practic, pentru a face față, fiecare direcție din subordinea Consiliului Județean a alocat 2-3 oameni, care preț de 10 zile doar asta au făcut. Pentru scanarea documentelor în timp util s-a apelat inclusiv la Biblioteca Județeană sau la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

„Am avut la dispoziție 10 zile calendaristice să pregătim cele 5 cereri de finanțare și am făcut un efort de echipă la nivelul Consiliului Județean, toți colegii din toate direcțiile au fost implicați. (…) Colegii noștri de la Biblioteca Județeană, de la Complexul Muzeal ne-au ajutat cu logistică și cu eforturi din partea lor, tocmai pentru a ne încadra în timp”, explică pentru Bistrițeanul.ro, administratorul județului Florin Moldovan.

Hotărâți să prindă toată finanțarea de care județul avea nevoie, cum regula jocului spunea „primul venit, primul servit”, trebuia ca proiectele să fie depuse în cel mai scurt timp. Iar aici au intervenit 10 elevi de liceu, din Beclean. Este vorba despre membrii cercului de robotică din oraș. Aceștia și-au pus în slujba Consiliului Județean toate cunoștințele și abilitățile, iar muntele de documente a ajuns în spațiul virtual în mai puțin de 5 ore. Puștii își făcuseră antrenamentul tocmai la Primăria Beclean, unde în trecut au ajutat tot la depunerea de proiecte. Spre exemplu, unul dintre elevi introducea formulare tastând cu ambele mâini, la două laptopuri.

„La sugestia domnului Nicolae Moldovan de la Beclean am apelat la o echipă de 10 liceeni inimoși și foarte pricepuți, care fac parte dintr-un cerc de robotică și care coordonați de directorul Cristian Nicula (n.r. directorul Colegiului Național „Petru Rareș”) ne-au ajutat la încărcarea documentelor în platformă. Au avut tehnica proprie și cu ce am pus noi la dispoziție am reușit să încărcăm toate documentele în mai puțin de 5 ore”, mai spune Florin Moldovan.

 

 

 

 

 

GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest: