6.4 C
Bistrița
joi, februarie 22, 2024

GENIALI: Cum a reușit județul să ia 64% dintr-o linie de finanțare europeană cu ajutorul unor elevi pasionați de Robotică din Beclean

O mână de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au reușit uluitoarea performanță de a ajuta Consiliul Județean să-și pună la punct drumurile din județ cu fonduri europene. Elevii au ajutat practic la depunerea a 5 proiecte, care totalizează 105 milioane de euro, făcând Consiliul Județean Bistrița-Năsăud campion la acest capitol.

Consiliul Județean a reușit performanța de a primi 105 milioane de euro pentru a moderniza 31 de sectoare de drum din Bistrița-Năsăud. La prima vedere, suma e mare, dar nu spune prea multe. Doar că procentual, finanțarea atrasă prin Programul Operațional Regional, înseamnă nu mai puțin de 64 la sută din suma totală a finanțării, care era de 165 de milioane de euro pentru drumurile județene din întreaga țară.

Așadar, cu 5 proiecte care au cuprins practic toate zonele din județ, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a atras 64% din suma totală alocată. Cum? Care a fost secretul? S-au organizat foarte bine deși la dispoziție au avut doar 10 zile calendaristice să pregătească, să scaneze și să verifice miile de pagini de documente cerute în ghidul solicitantului.

Practic, pentru a face față, fiecare direcție din subordinea Consiliului Județean a alocat 2-3 oameni, care preț de 10 zile doar asta au făcut. Pentru scanarea documentelor în timp util s-a apelat inclusiv la Biblioteca Județeană sau la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

„Am avut la dispoziție 10 zile calendaristice să pregătim cele 5 cereri de finanțare și am făcut un efort de echipă la nivelul Consiliului Județean, toți colegii din toate direcțiile au fost implicați. (…) Colegii noștri de la Biblioteca Județeană, de la Complexul Muzeal ne-au ajutat cu logistică și cu eforturi din partea lor, tocmai pentru a ne încadra în timp”, explică pentru Bistrițeanul.ro, administratorul județului Florin Moldovan.

Hotărâți să prindă toată finanțarea de care județul avea nevoie, cum regula jocului spunea „primul venit, primul servit”, trebuia ca proiectele să fie depuse în cel mai scurt timp. Iar aici au intervenit 10 elevi de liceu, din Beclean. Este vorba despre membrii cercului de robotică din oraș. Aceștia și-au pus în slujba Consiliului Județean toate cunoștințele și abilitățile, iar muntele de documente a ajuns în spațiul virtual în mai puțin de 5 ore. Puștii își făcuseră antrenamentul tocmai la Primăria Beclean, unde în trecut au ajutat tot la depunerea de proiecte. Spre exemplu, unul dintre elevi introducea formulare tastând cu ambele mâini, la două laptopuri.

„La sugestia domnului Nicolae Moldovan de la Beclean am apelat la o echipă de 10 liceeni inimoși și foarte pricepuți, care fac parte dintr-un cerc de robotică și care coordonați de directorul Cristian Nicula (n.r. directorul Colegiului Național „Petru Rareș”) ne-au ajutat la încărcarea documentelor în platformă. Au avut tehnica proprie și cu ce am pus noi la dispoziție am reușit să încărcăm toate documentele în mai puțin de 5 ore”, mai spune Florin Moldovan.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=JqhC8yDAKHU&feature=youtu.be” /]

 

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: