20.7 C
Bistrița
luni, iunie 24, 2024

GENIALI: Cum a reușit județul să ia 64% dintr-o linie de finanțare europeană cu ajutorul unor elevi pasionați de Robotică din Beclean

O mână de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au reușit uluitoarea performanță de a ajuta Consiliul Județean să-și pună la punct drumurile din județ cu fonduri europene. Elevii au ajutat practic la depunerea a 5 proiecte, care totalizează 105 milioane de euro, făcând Consiliul Județean Bistrița-Năsăud campion la acest capitol.

Consiliul Județean a reușit performanța de a primi 105 milioane de euro pentru a moderniza 31 de sectoare de drum din Bistrița-Năsăud. La prima vedere, suma e mare, dar nu spune prea multe. Doar că procentual, finanțarea atrasă prin Programul Operațional Regional, înseamnă nu mai puțin de 64 la sută din suma totală a finanțării, care era de 165 de milioane de euro pentru drumurile județene din întreaga țară.

Așadar, cu 5 proiecte care au cuprins practic toate zonele din județ, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a atras 64% din suma totală alocată. Cum? Care a fost secretul? S-au organizat foarte bine deși la dispoziție au avut doar 10 zile calendaristice să pregătească, să scaneze și să verifice miile de pagini de documente cerute în ghidul solicitantului.

Practic, pentru a face față, fiecare direcție din subordinea Consiliului Județean a alocat 2-3 oameni, care preț de 10 zile doar asta au făcut. Pentru scanarea documentelor în timp util s-a apelat inclusiv la Biblioteca Județeană sau la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

„Am avut la dispoziție 10 zile calendaristice să pregătim cele 5 cereri de finanțare și am făcut un efort de echipă la nivelul Consiliului Județean, toți colegii din toate direcțiile au fost implicați. (…) Colegii noștri de la Biblioteca Județeană, de la Complexul Muzeal ne-au ajutat cu logistică și cu eforturi din partea lor, tocmai pentru a ne încadra în timp”, explică pentru Bistrițeanul.ro, administratorul județului Florin Moldovan.

Hotărâți să prindă toată finanțarea de care județul avea nevoie, cum regula jocului spunea „primul venit, primul servit”, trebuia ca proiectele să fie depuse în cel mai scurt timp. Iar aici au intervenit 10 elevi de liceu, din Beclean. Este vorba despre membrii cercului de robotică din oraș. Aceștia și-au pus în slujba Consiliului Județean toate cunoștințele și abilitățile, iar muntele de documente a ajuns în spațiul virtual în mai puțin de 5 ore. Puștii își făcuseră antrenamentul tocmai la Primăria Beclean, unde în trecut au ajutat tot la depunerea de proiecte. Spre exemplu, unul dintre elevi introducea formulare tastând cu ambele mâini, la două laptopuri.

„La sugestia domnului Nicolae Moldovan de la Beclean am apelat la o echipă de 10 liceeni inimoși și foarte pricepuți, care fac parte dintr-un cerc de robotică și care coordonați de directorul Cristian Nicula (n.r. directorul Colegiului Național „Petru Rareș”) ne-au ajutat la încărcarea documentelor în platformă. Au avut tehnica proprie și cu ce am pus noi la dispoziție am reușit să încărcăm toate documentele în mai puțin de 5 ore”, mai spune Florin Moldovan.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=JqhC8yDAKHU&feature=youtu.be” /]

 

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!