INEDIT: Aplicație turistică unică, realizată de copii la Școala de Vară de la Telciu

INEDIT: Aplicație turistică unică, realizată de copii la Școala de Vară de la Telciu

O aplicație turistică unică în România, realizată de copii, este disponibilă sub forma unui ghid care le dezvăluie turiștilor un adevărat colț de rai: ghidul se poate descărca pe telefon, sub forma unei aplicații prin care comuna bistrițeană poate fi explorată – prin prisma locurilor preferate ale copiilor. „Nu sunt numai povești îmbucurătoare, unele dintre ele chiar ne pun pe gânduri…”

Proiecții de film documentar, ateliere de modelaj, de pictură murală, de introducere în tehnica filmării, ateliere de teatru, dar și piese – toate sunt la dispoziția copiilor din Telciu care se bucură, în aceste zile de oferta integratoare a Școlii de Vară din Telciu.

„Ideea unui eveniment care să implice toată comunitatea, atât pe adulți, cât și pe copii – care să ajute, să fie voluntari, să profite de proiecții de filme – a reprezentat o modalitate de a-i face să înțeleagă ce se întâmplă într-o conferință de vară, fără ca aceasta să pară o activitate distantă, a universitarilor…”, a explicat Manuela Boatcă, amintind că unul dintre rezultatele concrete ale Școlii de Vară este și Ghidul imaginar al Telciului – elaborat anul trecut de copiii din sat sub îndrumarea lui Claudiu Lorand Maxim și Silvana Râpeanu care au susţinut aici un atelier de teatru dedicat elevilor din comună și din localitățile învecinate, descoperind ce fel de povești se suprapun peste geografia locală, care sunt zonele încărcate de semnificație pentru copii și în ce fel peisajul local le poate servi la a cartografia harta emoțiilor, miturilor, misterelor și istoriilor trăite sau închipuite.

Ghidul se poate descărca pe telefon, sub forma unei aplicații prin care se poate explora Telciul, prin prisma experiențelor lor preferate sau a locurilor care lor le spun ceva, nu sunt numai povești îmbucurătoare, unele dintre ele chiar ne pun pe gânduri…”, a povestit Manuela Boatcă, profesor universitar la Universitatea Freiburg, inițiatoarea Conferințelor de vară de la Telciu care sunt completate, în aceste zile, cu evenimente extraordinare la Școala de Vară din Telciu…

Școala de Vară a devenit mai mult decât continuarea unor conferințe, a devenit o săptămână de educație critică și  educație politică. Foarte mulți care vin din diaspora în această perioadă vin și să reia legătura cu țara – iar aceste evenimente reprezintă o modalitate foarte concentrată de a face asta… Dacă te interesează gândirea critică, dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă în țară într-un mod compact – atunci Conferințele, Școala de vară de la Telciu și tot ce se întâmplă în acest context oferă o posibilitate foarte concentrată. E ca o pastilă efervescentă pe care dacă o consumi în această săptămână – te alegi cu informații mai multe și mai profunde, pentru că s-a creat o rețea de oameni solidari care conturează o atmosferă de solidaritate și gândire critică pe care eu o apreciez foarte mult… Într-un fel vin acasă, deși nu sunt de aici, dar mă simt mai acasă în Telciu decât la București…”, a mai povestit Manuela Boatcă, precizând că evenimentele care au loc în aceste zile se încadrează în tema Distopii ale muncii și oameni inutili – Sclavii, iobăgii, precaritate

Vorbim și despre dimensiunea istorică a sclaviei, atât în sensul traficului de sclavi transatlantic, cât și al sclaviei, robiei romilor pe teritoriul României, atingând și diferite laturi ale sclaviei moderne, în condițiile presupus democratice și progresive ale societății…”, a mai spus profesorul universitar.

Foto @ Scoala de Vară Telciu 2017

Turiștii vor avea în sfârșit acces la lacul de la Colibița! Zonă de promenadă iluminată și cu loc de plajă octombrie 15, 2019 - Autoritățile locale, sprijinite de cele județene, pregătesc o zonă de promenadă la Colibița, asigurând în sfârșit accesul turiștilor și bistrițenilor la lac. Aceasta se va întinde pe mai bine de 4 kilometri, va avea băncuțe și chiar și o zonă cu nisip unde se poate face plajă.
FOTO/VIDEO – Transportul elevilor la Rodna: Mămica insistă, autoritățile spun că nu se poate! octombrie 15, 2019 - O mămică din Rodna e dispusă să mute munți pentru fiul ei. Problema e legată de transportul la și de la școală. Deși instituțiile i-au spus că nu se poate, mămica insistă. Mai mult, e determinată să meargă până în pânzele albe. Urmează să ia legătura cu politicieni.
EXTRA: Se întâmplă în Bistriţa! octombrie 15, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: ni se pregăteşte o lume fantastică, cu peisaje nocturne, legende și personaje mitice, dansuri vechi și noi! Totodată, la Centrul Cultural Dacia, se lansează o nouă publicaţie:
Rostul de dimineaţă: Niciodată toamna… Când ies fantomele la vânătoare… octombrie 15, 2019 - Niciodată toamna nu fu mai frumoasă sufletului nostru copleşit de moarte… Dar şi când ies fantomele la vânătoare… nimic nu le poate sta în cale…!
FOTO: Roșcovan, câinele bătut crunt în Târlișua, pleacă în Germania! octombrie 15, 2019 - Roșcovan, un câine de aproape trei ani, a fost bătut cu bestialitate și lăsat aproape mort. Proprietarul de drept a venit din străinătate tot într-o suflare, ca să se ocupe de el. Acum, amândoi se vor întoarce în Germania. AFLĂ starea cățelului:
Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."