2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

INEDIT: Aplicație turistică unică, realizată de copii la Școala de Vară de la Telciu

O aplicație turistică unică în România, realizată de copii, este disponibilă sub forma unui ghid care le dezvăluie turiștilor un adevărat colț de rai: ghidul se poate descărca pe telefon, sub forma unei aplicații prin care comuna bistrițeană poate fi explorată – prin prisma locurilor preferate ale copiilor. „Nu sunt numai povești îmbucurătoare, unele dintre ele chiar ne pun pe gânduri…”

Proiecții de film documentar, ateliere de modelaj, de pictură murală, de introducere în tehnica filmării, ateliere de teatru, dar și piese – toate sunt la dispoziția copiilor din Telciu care se bucură, în aceste zile de oferta integratoare a Școlii de Vară din Telciu.

„Ideea unui eveniment care să implice toată comunitatea, atât pe adulți, cât și pe copii – care să ajute, să fie voluntari, să profite de proiecții de filme – a reprezentat o modalitate de a-i face să înțeleagă ce se întâmplă într-o conferință de vară, fără ca aceasta să pară o activitate distantă, a universitarilor…”, a explicat Manuela Boatcă, amintind că unul dintre rezultatele concrete ale Școlii de Vară este și Ghidul imaginar al Telciului – elaborat anul trecut de copiii din sat sub îndrumarea lui Claudiu Lorand Maxim și Silvana Râpeanu care au susţinut aici un atelier de teatru dedicat elevilor din comună și din localitățile învecinate, descoperind ce fel de povești se suprapun peste geografia locală, care sunt zonele încărcate de semnificație pentru copii și în ce fel peisajul local le poate servi la a cartografia harta emoțiilor, miturilor, misterelor și istoriilor trăite sau închipuite.

Ghidul se poate descărca pe telefon, sub forma unei aplicații prin care se poate explora Telciul, prin prisma experiențelor lor preferate sau a locurilor care lor le spun ceva, nu sunt numai povești îmbucurătoare, unele dintre ele chiar ne pun pe gânduri…”, a povestit Manuela Boatcă, profesor universitar la Universitatea Freiburg, inițiatoarea Conferințelor de vară de la Telciu care sunt completate, în aceste zile, cu evenimente extraordinare la Școala de Vară din Telciu…

Școala de Vară a devenit mai mult decât continuarea unor conferințe, a devenit o săptămână de educație critică și  educație politică. Foarte mulți care vin din diaspora în această perioadă vin și să reia legătura cu țara – iar aceste evenimente reprezintă o modalitate foarte concentrată de a face asta… Dacă te interesează gândirea critică, dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă în țară într-un mod compact – atunci Conferințele, Școala de vară de la Telciu și tot ce se întâmplă în acest context oferă o posibilitate foarte concentrată. E ca o pastilă efervescentă pe care dacă o consumi în această săptămână – te alegi cu informații mai multe și mai profunde, pentru că s-a creat o rețea de oameni solidari care conturează o atmosferă de solidaritate și gândire critică pe care eu o apreciez foarte mult… Într-un fel vin acasă, deși nu sunt de aici, dar mă simt mai acasă în Telciu decât la București…”, a mai povestit Manuela Boatcă, precizând că evenimentele care au loc în aceste zile se încadrează în tema Distopii ale muncii și oameni inutili – Sclavii, iobăgii, precaritate

Vorbim și despre dimensiunea istorică a sclaviei, atât în sensul traficului de sclavi transatlantic, cât și al sclaviei, robiei romilor pe teritoriul României, atingând și diferite laturi ale sclaviei moderne, în condițiile presupus democratice și progresive ale societății…”, a mai spus profesorul universitar.

Foto @ Scoala de Vară Telciu 2017

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.