VIDEO: Când se va deschide Peştera Tăuşoare pentru turişti

VIDEO:  Când se va deschide Peştera Tăuşoare pentru turişti

Spectaculoasă, fascinantă şi plină de mistere – însă de neatins: cam aşa ni se înfăţişează deocamdată Peştera Tăuşoare. Situată în Munţii Rodnei, dincolo de Rebrişoara, peştera este închisă curioşilor, ea fiind vizitată doar în scopuri ştiinţifice. Există totuşi speranţe că ea ar putea fi vizitată şi de turişti:

„Cu Peştera Tăuşoare am avut un impas, anul trecut. Printr-un ordin de ministru ni s-a luat custodia peşterii. Tocmai când Consiliul Judeţean ne aprobase 40.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru a deschide o altă intrare în peşteră…”, a explicat Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Prezent ieri seară în studioul Bistriţeanul LIVE – Alexandru Gavrilaş a mai precizat că în Peştera Tăuşoare există un spaţiu amplu, numit de cercetătorii speologi Sala Muntelui. Vârful acesteia se află la aproximativ 6 metri de suprafaţa pământului. Aici s-ar putea contura o galerie de intrare – o intrare secundară – a afirmat Alexandru Gavrilaş.

Ar fi la mijloc inclusiv beneficii pentru Peştera Tăuşoare, a argumentat managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. În primul rând – printr-o intrare secundară s-ar crea un fel de back-up în situaţiile unor accidente de prăbuşire a imenselor roci de câteva zeci de tone, aflate în preajma actualei intrări în peşteră. S-a întâmplat şi anul trecut, dar şi acum doi ani, după cum Bistriţeanul.ro a scris la vremea respectivă:

FOTO: S-a prăbuşit o parte din tavanul peşterii Tăuşoare

VIDEO: Pericol de moarte…!

Au fost discuţii şi cu specialiştii de la Institutul de speologie Emil Racoviţă, iar între timp s-au reglementat şi detaliile referitoare la custodia Peşterii Tăuşoare.

Dacă totul decurge aşa cum trebuie, sunt şanse ca proiectul referitor la o intrare secundară în peşteră să demareze anul viitor, a mai spus Alexandru Gavrilaş.

Un alt proiect de viitor pentru Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud este şi reinventarea Muzeului săsesc de la Livezile.

Vrem să reinventăm acest muzeu, să-l aducem la o formă modernă, să-l pregătim pentru următorii 50 de ani… Pe lângă colecţia domnului Rusu, aici va fi un muzeu al preindustrializării din Transilvania. Se vor extinde anexele gospodăreşti din zonă. Se vor reamenaja şi se vor regândi cu pasarele”, a promis managerul Muzeului Judeţean.

Statistic vorbind – aproape 70.000 de vizitatori trec anual pragul celor 15 locaţii ale Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud – a mai spus Alexandru Gavrilaş.

Alte detalii interesante despre activitatea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aflaţi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.
Doris Rai: Primăria Bistrița să SANCȚIONEZE Supercom, nu să-l SUBVENȚIONEZE ianuarie 17, 2020 - Fosta șefă a femeilor liberale face încă un pas în ”atacul” asupra Supercom și a Primăriei Bistrița, implicit. Doris Rai solicită municipalității să SANCȚIONEZE operatorul de salubritate. Și nicidecum să-l SUBVENȚIONEZE. 
FOTO: Bărbat accidentat pe strada Libertății ianuarie 17, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Libertății din municipiu. Un bărbat a fost lovit de mașină.
Cât ne-a costat „spiritul Crăciunului” în 2019? Cam 200.000 de lei pentru doar 7 comune! ianuarie 17, 2020 - Într-un an dificil, în care multe unități administrativ teritoriale s-au plâns că nu le ajung banii, 7 comune din județ au cheltuit 200.000 de lei doar pentru iluminatul festiv...
Friptură de pasăre și cartofi gratinați la cuptor, bunătatea din farfuria pacienților de la spital ianuarie 17, 2020 - Investițiile în Spitalul Județean Bistrița cuprind și zona...bucătăriei. S-au achiziționat două cuptoare performante, pentru a oferi bunătăți în farfurie celor internați. ”Friptură de pasăre și cartofi gratinați la cuptor” este doar unul dintre meniurile care-i fac și pe medici să saliveze. Și să plătească pentru a mânca și ei.
VIDEO: Doctorul excentric care poate vorbi cu animalele, de azi și la Bistrița! ianuarie 17, 2020 - După ani de zile de viață retrasă, doctorul excentric revine în atenția noastră. Pregătit să găsească leacul salvator! Gata să ne amuze cu istețimea sa legendară și dispus să facă față unor creaturi nemaivăzute...
Deținuții apți de muncă, obligați să muncească ianuarie 17, 2020 - O nouă inițiativă legislativă îi are în vizor pe deținuți. Aceștia ar urma să fie obligați să muncească în perioada în care își ispășesc pedeaspa. AFLĂ ce alte măsuri ar putea fi luate pentru cei care doresc liberarea condiționată:
FOTO: Un MESAJ usturător pentru unii elevi din CNAM…! ianuarie 17, 2020 - Au îndurat în tăcere cât au putut, au curățat și au strâns după ei, dar astăzi au ajuns la limita răbdării. Au trimis un mesaj mai puțin obișnuit – pentru elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.
PATRU accidente într-o oră! O gravidă și un bărbat au ajuns la spital! ianuarie 17, 2020 - Salvatorii și oamenii legii au intervenit la patru accidente, într-o oră. Două au avut loc în Teaca, unul în Crainimăt și unul în Bistrița. O gravidă și un bărbat au ajuns la spital.
Cele aproape 200 de accidente cu trotinete electrice duc la schimbarea legislației: ianuarie 17, 2020 - Un mort, 36 de răniți grav și 152 de răniți ușor...Acesta e bilanțul accidentelor în care au fost implicați conducători de trotinete electrice. Creșterea explozivă a numărului acestor mijloace de deplasare a luat prin surprindere autoritățile. Așa că s-a decis schimbarea legislației. CE prevăd noile reglementări:
BĂTAIE în Gara Bistrița Nord! Au intervenit jandarmii: ianuarie 17, 2020 - Jandarmii au fost nevoiți să intervină aseară la un scandal în Gara Bistrița Nord. Doi clujeni s-au luat la bătaie, sub privirile celor ce așteptau trenul.
VIDEO: Performanță la Bistrița, ca în marile centre universitare! ianuarie 17, 2020 - A aflat despre Bistrița de la televizor, și a venit de probă, să tatoneze terenul. În doar doi ani a ajuns să facă performanță și intervenții cum doar în marile centre universitare se poate. Iar în spatele chipului de adolescent se ascunde un profesionist desăvârșit, apreciat nu doar de pacienți, ci și de colegi.
Aquabis: Avarie în Ghinda, lucrări de reabilitare în Năsăud și Salva ianuarie 17, 2020 - Astăzi, 17 ianuarie 2020, se va sista PARȚIAL furnizarea apei potabile în Ghinda, anunță cei de la Aquabis.