VIDEO: Când se va deschide Peştera Tăuşoare pentru turişti

VIDEO:  Când se va deschide Peştera Tăuşoare pentru turişti

Spectaculoasă, fascinantă şi plină de mistere – însă de neatins: cam aşa ni se înfăţişează deocamdată Peştera Tăuşoare. Situată în Munţii Rodnei, dincolo de Rebrişoara, peştera este închisă curioşilor, ea fiind vizitată doar în scopuri ştiinţifice. Există totuşi speranţe că ea ar putea fi vizitată şi de turişti:

„Cu Peştera Tăuşoare am avut un impas, anul trecut. Printr-un ordin de ministru ni s-a luat custodia peşterii. Tocmai când Consiliul Judeţean ne aprobase 40.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru a deschide o altă intrare în peşteră…”, a explicat Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Prezent ieri seară în studioul Bistriţeanul LIVE – Alexandru Gavrilaş a mai precizat că în Peştera Tăuşoare există un spaţiu amplu, numit de cercetătorii speologi Sala Muntelui. Vârful acesteia se află la aproximativ 6 metri de suprafaţa pământului. Aici s-ar putea contura o galerie de intrare – o intrare secundară – a afirmat Alexandru Gavrilaş.

Ar fi la mijloc inclusiv beneficii pentru Peştera Tăuşoare, a argumentat managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. În primul rând – printr-o intrare secundară s-ar crea un fel de back-up în situaţiile unor accidente de prăbuşire a imenselor roci de câteva zeci de tone, aflate în preajma actualei intrări în peşteră. S-a întâmplat şi anul trecut, dar şi acum doi ani, după cum Bistriţeanul.ro a scris la vremea respectivă:

FOTO: S-a prăbuşit o parte din tavanul peşterii Tăuşoare

VIDEO: Pericol de moarte…!

Au fost discuţii şi cu specialiştii de la Institutul de speologie Emil Racoviţă, iar între timp s-au reglementat şi detaliile referitoare la custodia Peşterii Tăuşoare.

Dacă totul decurge aşa cum trebuie, sunt şanse ca proiectul referitor la o intrare secundară în peşteră să demareze anul viitor, a mai spus Alexandru Gavrilaş.

Un alt proiect de viitor pentru Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud este şi reinventarea Muzeului săsesc de la Livezile.

Vrem să reinventăm acest muzeu, să-l aducem la o formă modernă, să-l pregătim pentru următorii 50 de ani… Pe lângă colecţia domnului Rusu, aici va fi un muzeu al preindustrializării din Transilvania. Se vor extinde anexele gospodăreşti din zonă. Se vor reamenaja şi se vor regândi cu pasarele”, a promis managerul Muzeului Judeţean.

Statistic vorbind – aproape 70.000 de vizitatori trec anual pragul celor 15 locaţii ale Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud – a mai spus Alexandru Gavrilaş.

Alte detalii interesante despre activitatea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aflaţi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!