8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 3, 2022

VIDEO: Când se va deschide Peştera Tăuşoare pentru turişti

Spectaculoasă, fascinantă şi plină de mistere – însă de neatins: cam aşa ni se înfăţişează deocamdată Peştera Tăuşoare. Situată în Munţii Rodnei, dincolo de Rebrişoara, peştera este închisă curioşilor, ea fiind vizitată doar în scopuri ştiinţifice. Există totuşi speranţe că ea ar putea fi vizitată şi de turişti:

„Cu Peştera Tăuşoare am avut un impas, anul trecut. Printr-un ordin de ministru ni s-a luat custodia peşterii. Tocmai când Consiliul Judeţean ne aprobase 40.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru a deschide o altă intrare în peşteră…”, a explicat Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Prezent ieri seară în studioul Bistriţeanul LIVE – Alexandru Gavrilaş a mai precizat că în Peştera Tăuşoare există un spaţiu amplu, numit de cercetătorii speologi Sala Muntelui. Vârful acesteia se află la aproximativ 6 metri de suprafaţa pământului. Aici s-ar putea contura o galerie de intrare – o intrare secundară – a afirmat Alexandru Gavrilaş.

Ar fi la mijloc inclusiv beneficii pentru Peştera Tăuşoare, a argumentat managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. În primul rând – printr-o intrare secundară s-ar crea un fel de back-up în situaţiile unor accidente de prăbuşire a imenselor roci de câteva zeci de tone, aflate în preajma actualei intrări în peşteră. S-a întâmplat şi anul trecut, dar şi acum doi ani, după cum Bistriţeanul.ro a scris la vremea respectivă:

FOTO: S-a prăbuşit o parte din tavanul peşterii Tăuşoare

VIDEO: Pericol de moarte…!

Au fost discuţii şi cu specialiştii de la Institutul de speologie Emil Racoviţă, iar între timp s-au reglementat şi detaliile referitoare la custodia Peşterii Tăuşoare.

Dacă totul decurge aşa cum trebuie, sunt şanse ca proiectul referitor la o intrare secundară în peşteră să demareze anul viitor, a mai spus Alexandru Gavrilaş.

Un alt proiect de viitor pentru Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud este şi reinventarea Muzeului săsesc de la Livezile.

Vrem să reinventăm acest muzeu, să-l aducem la o formă modernă, să-l pregătim pentru următorii 50 de ani… Pe lângă colecţia domnului Rusu, aici va fi un muzeu al preindustrializării din Transilvania. Se vor extinde anexele gospodăreşti din zonă. Se vor reamenaja şi se vor regândi cu pasarele”, a promis managerul Muzeului Judeţean.

Statistic vorbind – aproape 70.000 de vizitatori trec anual pragul celor 15 locaţii ale Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud – a mai spus Alexandru Gavrilaş.

Alte detalii interesante despre activitatea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aflaţi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F2792389264320859%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Vineri și sâmbătă, 20 la sută REDUCERE în magazinele MARECOM! Sărbătoresc 17 ani de când produc costume în fabrica din Năsăud

Producătorul de îmbrăcăminte MARECOM sărbătorește weekendul acesta 17 ani de când produce costume și haine pentru...

Au ajuns noile mascote de la Minnie și Mickey: Sonic X , Chase din Patrula Cățelușilor, dar și Mickey și Minnie varianta roz

Andrada, alături de echipa ei, aduce emoție, bucurie și culoare evenimentelor, îmbrăcând costume și transformându-se în...

Irem General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru Suedia și Olanda! Rombat Bistrița caută operatori producție

ROMBAT, singurul brand de baterii fabricate în România, angajează operatori producție, iar IREM General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru proiect în Suedia si Olanda. Noi locuri de muncă, disponibile la Stewo Năsăud, Sanovil și Electroplast.