VIDEO: Chirurgul Sever Moldovan, unul dintre cei mai iubiți chirurgi, a făcut zeci de operații în premieră, la Bistrița

VIDEO: Chirurgul Sever Moldovan, unul dintre cei mai iubiți chirurgi, a făcut zeci de operații în premieră, la Bistrița

Deși originar din București, în sufletul său s-a simțit dintotdeauna ardelean. A ajuns să profeseze la noi în anul 2000. Apoi a plecat în Franța și Pakistan, iar din aprilie s-a reîntors la Bistrița. A făcut zeci de operații în premieră, aici, și una din tehnicile sale e folosită aproape în toată lumea.

Sever Călin Moldovan e născut, educat și specializat la București, la Spitalul Fundeni, până în ultima zi de rezidențiat. Cu toate acestea e foarte atașat de Ardeal, petrecându-și vacanțele, taberele, concediile, la bunici, sau zona Ardealului.

Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, acesta a explicat drumul său spre chirurgie și chiar spre culmile acesteia.

„Am ajuns doctor din cauza unui accident. Până la 14 ani am fost pasionat de natură. Și doream să devin inginer silvic. Am avut un accident, fiind la bunici, în Sălaj. Tăiam lemne și m-am accidentat cu securea. Am fost dus de urgență la spital. Și am fost operat cu anestezie locală. Și am stat în șezut și m-am uitat la operație, că eram foarte curios. Și am văzut-o! Și practic, din momentul ăla mi s-a schimbat traiectoria de carieră. De atunci am vrut să fac chirurgie”, a povestit Sever Moldovan.

Acesta a explicat că pe vremea lui nu era așa de ușor să intri la medicină, și nici nu a reușit din prima. Când a terminat rezidențiatul, în 2000, a ales Bistrița-Năsăud, fiind cea mai apropiată zonă cu post liber de Sălaj, locul copilăriei sale. A lucrat la Spitalul orășenesc Beclean și apoi a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

„Eu și soția am avut privilegiul unei educații medicale de cel mai înalt nivel. Formându-ne la Fundeni, chiar dacă eram tânăr, ajungând aici la Bistrița, deja aveam o maturitate profesională. Am ajuns în mijlocul unei echipe în care aveam colegi remarcabili, chirurgi și anesteziști foarte buni. Dar pe anumite segmente de patologie, cumva mie mi se părea normal să le abordez. Pentru că aveam pacienți ce nu își permiteau să fie transferați în centrele universitare. Și atunci nu puteam să nu îi propun ceva pacientului, mai ales dacă știam că puteam rezolva. Și aici am avut mare șansă cu soția mea, asistent reanimator, format tot la Fundeni. Și azi făcând o operație care nu s-a mai făcut la Bistrița, mâine alta, așa s-a format o constantă. Și am ajuns să avem o activitate chiar importantă”, a explicat chirurgul.

Fiind cazuri mai aparte, cei doi soți au făcut fotografii, au ținut evoluția pacientului, au scris articole medicale. Iar trei dintre acestea le-au trimis la Madrid, în 2006, la un Congres.

„M-am gândit că poate din trei lucrări ne va fi acceptată măcar una. Și ne-au fost acceptate toate trei. Și așa am ajuns să fim chemați și la alte congrese. Sunt unele contribuții, care da, pot să fie considerate originale, în domeniul operațiilor de cancer de cap de pancreas și în domeniul pentru cancer de stomac. Aici am dezvoltat o activitate mai mare”, a declarat doctorul Sever Moldovan.

Tehnica sa, folosită în 2004, octombrie, a ajuns să fie folosită deja aproape în întreaga lume, fiind o tehnică ce permite obținerea de margini cât mai curate în urma extirpării tumorilor.

La momentul în care eu am aplicat tehnica respectivă, pentru că era un caz greu, nu am știut că o echipă de medici din Franța folosiseră deja tehnica asta la câteva cazuri. Pentru că fusese doar cu puțin timp înainte să o fac eu. Bineînțeles, metoda mea avea punctele ei de originalitate, chiar dacă ei au fost primii”, a explicat chirurgul, în cadrul emisiunii.

Acesta a subliniat faptul că nu a ținut evidența la ce a făcut și câte a făcut în premieră.

„Dacă a fost ceva ce a dus la o evoluție și știam că poate ajuta, logic că am notat în ideea de a învăța pe alții mai departe”, a explicat medicul chirurg.

Nu vă dați seama ce înseamnă să lucrezi într-un mediu în care sunt chirurgi mediocri, sau slabi. Noi aici avem privilegiul de a lucra într-o echipă în care toți chirurgii sunt buni. Nu pot spune despre nici unul că e mai puțin bun. Sau că are dificultăți cu vreun caz. Dar la fel ca și la comisia oncologică, discutăm despre cazuri, ne consultăm. Eu m-aș lăsa oricând operat de oricare dintre colegii mei de la Bistrița”, a spus chirurgul Sever Călin Moldovan.

A lucrat la Bistrița din 2000 până în 2008. Apoi a fost în Franța și ulterior a instruit medici chirurgi în Pakistan. Despre reîntoarcerea sa la Bistrița, puteți reciti AICI:

LAZANY: Am câștigat! Doi medici foarte buni se reîntorc din Franța pentru a ajuta pacienții din Bistrița

Mai multe despre doctorul Moldovan puteți urmări în video de mai jos:

JOI se deschide Pârtia Cocoș, integral! AFLĂ cât plătești și programul de funcționare: ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a anunțat azi că joi va avea loc deschiderea Pârtiei Cocoș, integral. Se va putea schia și dupămasa, datorită nocturnei. AFLĂ programul de funcționare și tarifele:
VIDEO- ȚEAPĂ: Firma ce aducea echipamentele pentru pârtie nu mai răspunde! Ba și blochează o altă achiziție ianuarie 21, 2020 - Pârtia Cocoș urmează să se deschidă integral în această săptămână, joi. Nu s-a putut mai repede din cauza lipsei pompelor și a tunului de zăpadă. Firma câștigătoare nu a mai dat niciun semn de viață de vreo două săptămâni. Ba mai mult, blochează și achiziția de tunuri.
Arma soțului mort i-a adus un dosar penal. Pățania unei bistrițence: ianuarie 21, 2020 - Arma neletală a soțului care a murit în urmă cu mai bine de jumătate de an i-a adus necazuri unei bistrițence de 44 de ani. Cu ce a greșit femeia:
Cum au ajuns persoanele cu handicap de la taxe 0 la gunoi, la preț întreg ianuarie 21, 2020 - Bistrițenii plătesc, din această lună, suma integrală pentru serviciul de salubritate. Asta deoarece Primăria nu mai subvenționează, cel puțin momentan, din bugetul municipiului. Persoanele cu handicap își amintesc de perioada în care plăteau 0 lei pentru aceste servicii. S-ar mulțumi și cu o reducere de 50 la sută...
Rostul de dimineață: Dacă iarna e în toi, nici primăvara nu poate fi prea departe… ianuarie 21, 2020 - În timp ce Bistrița zace copleșită de cerul plumburiu și mohorât, departe de lumea dezlănțuită, pe crestele Munților Rodnei primăvara își face loc cu coatele iar peisajele îți taie respirația…!
SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: O stradă din Năsăud, fără apă potabilă astăzi ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis.
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb: