VIDEO: De ce așteptăm la urgențe și cine stabilește ordinea consulturilor?

VIDEO: De ce așteptăm la urgențe și cine stabilește ordinea consulturilor?

În România se întâmplă adesea să suferim dezamăgiri legate de sistemul sanitar și pentru că am rămas în urmă cu educația medicală. Doctorul Tiberiu Tudor a fost prezent astăzi în emisiunea matinală Bistriteanul LIVE și a explicat cum se vede serviciul de urgență din interior și de unde apar nemulțumirile pacienților.

Cele mai multe nemulțumiri ale pacienților legate de UPU Bistrița fac referire la timpii mari de așteptare. Într-o emisiune trecută, directorul spitalului, Gabriel Lazany, a adus în discuție faptul că în 2008 când a fost renovat UPU, adresabilitatea era de 20.000 pacienți/an. S-a ajuns la situația în care în 2018 numărul celor care s-au prezentat la serviciul de urgență al Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud să crească până la 42.000 pacienți. Această creștere a fluxului de pacienți duce inevitabil la prelungirea timpilor de așteptare.

Pentru accesul în UPU, pacienții sunt rugați să intre în spațiul de triaj pentru a fi astfel înregistrați și evaluați. Triajul este procedura prin care sunt evaluați și clasificați pacienții care se prezintă la UPU, în vederea stabilirii priorității și a nivelului de asistență medicală necesară.

Procedura de triaj este o soluție transparentă de prioritizare a accesului la îngrijiri medicale astfel încât bolnavii să beneficieze de o alocare corectă a resurselor disponibile, numărul pacienților care ajung la UPU fiind în continuă creștere.

Triajul pacienților în UPU este deosebit de important pentru rezolvarea urgențelor corespunzator codurilor de gravitate și poate duce la evitarea unor situații conflictuale între pacienți sau aparținători și personalul din aceste structuri.

  • codul Roșu – timp de așteptare 0 minute (risc vital)
  • codul Galben – timp de așteptare 15 minute (risc major)
  • codul Verde – timp de așteptare 60 minute (stabil, fără risc vital care necesită mai multe resurse)
  • codul Albastru – timp de așteptare 120 minute (non urgent, necesită o singură resursă)
  • codul Alb – timp de așteptare 240 minute (consult medic de familie – rețetă, vaccinare etc.)

În ceea ce privește codurile de triaj, o idee subliniată de Dr. Tiberiu Tudor a fost aceea că se apelează în mod abuziv la ambulanțe pentru a scurta timpii de așteptare. Această practică este una total greșită, întrucât la momentul triajului, în funcție de semnele vitale pacientului îi este atribuit un cod și va avea de așteptat în funcție de acesta, indiferent dacă ajunge la urgențe cu mașina personală sau ambulanță.

Având în vedere afluxul mare de pacienți, Dr. Tiberiu Tudor a atras atenția asupra faptului că o boală acută nu reprezintă neapărat și o urgență medico-chirurgicală, dar și că un pacient care ajunge pe picioarele lui la camera de gardă s-ar putea să fie foarte grav.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți urmări în emisiunea integrală disponibilă mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.

 

Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat. 
RECORD de Black Friday: Un bistrițean a cumpărat un televizor de 30.000 de lei noiembrie 16, 2019 - Un bistrițean a bifat unul dintre recordurile înregistrate de Black Friday, după ce a cumpărat un televizor de 30.000 de lei. De unde este cumpărătorul cu mână largă
Rostul de dimineaţă: Prăbuşit la pământ, ca o glazură pe deasupra drumului… noiembrie 16, 2019 - Nu e uşor să-l priveşti în ochi. E de-al drumului. Este din zodia celor care păşesc graţios, te izbesc fulgerător cu o privire şi pleacă elegant mai departe... Fără să întoarcă privirea. Fără să te bage în seamă. Fără să-i pese...
Președintele Iohannis se va plimba mâine pe Pietonal! Între 14.00-15.00 noiembrie 15, 2019 - Președintele Klaus Iohannis va fi mâine în Bistrița-Năsăud, așa cum Bistrițeanul.ro vă anunța încă de luni. Susținătorii candidaturii sale la un nou mandat în fruntea țării, nu puțin în Bistrița-Năsăud după rezultatul obținut în primul tur, îl pot întâlni mâine în centrul Bistriței sau la Sala Polivalentă, acolo unde are loc întâlnirea oficială cu susținătorii săi.
Ioan Turc: Împreună putem trimite PSD să se reformeze în liniște! Cer liberalilor mobilizare totală! noiembrie 15, 2019 - Ioan Turc cere bistrițenilor să trimită PSD-ul să se reformeze în liniște. Liderul PNL BN le solicită membrilor de partid mobilizare totală pentru al doilea tur de scrutin.
Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.