VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?!

VIDEO:  Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?!

Este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea pe care o administrează.

Sunt 4300 de locuitori care au domiciliul pe raza comunei Căianu Mic. Populaţia stabilă se ridică undeva la aproximativ 3500 – 3800 de locuitori. Probabil că 500 – 800 de locuitori sunt plecaţi în străinătate. E greu să facem o estimare, mulţi vin, pleacă… Se circulă acum destul de uşor în Uniunea Europeană…”, a recunoscut Paul Ştir, primarul din Căianu Mic.

Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean, Paul Ştir a admis că acesta este un vis mai vechi de-al său.

După finalizarea tuturor proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, îmi doresc foarte mult să atrag un investitor mare, sau chiar mai mulţi… Pentru a crea noi locuri de muncă în comună. Încă de la început m-am gândit să dezvolt un mic parc industrial în Căianu Mic…”, a mai spus Paul Ştir.

Primarul este conştient că „poate părea o nebunie” sau că mulţi se îndoiesc că ar fi posibil un parc industrial într-o comună sau un sat al judeţului.

Dar este omul faptelor şi, de obicei, nu-i place să arunce în dreapta şi-n stânga cu promisiuni, pe care alţii să le arunce în derizoriu.

Probabil la finalul anului 2020, vom putea să ne lăudăm că am finalizat o parte mare din infrastructură. Prin 2021 – 2022 vom finaliza, cel mai probabil, şi lucrările la apă şi canalizare în întreaga comună. Şi atunci, cu fruntea sus, vom putea puncta şi pe acest segment: să realizăm un parc industrial în Căianu Mic”, a precizat Paul Ştir.

Primarul consideră că un asemenea parc industrial ar putea să deservească nu doar un investitor, ci chiar mai mulţi. Desigur, ar fi vorba despre un parc industrial gândit şi dimensionat pentru nevoile şi capacităţile unui UAT din mediul rural.

„Administraţia locală ar putea să asigure terenul şi utilităţile – apă, canalizare, electricitate şi drum de acces. Până în zona în care investitorul îşi poate amplasa o hală sau o zonă de producţie. Cred că poate fi realizabil printr-un parteneriat public-privat…”, a mai anunţat Paul Ştir.

Alte detalii interesante despre activităţile din Căianu Mic puteţi afla urmărind emisiunea, mai jos:

Foto deschidere – Arhivă

Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum 28 de minute - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum 3 ore - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.
FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 16 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 16 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 17 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 18 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 19 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 20 de ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 20 de ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 21 de ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 22 de ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 23 de ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 23 de ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum O zi - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum 2 zile - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.