VIDEO: Un festival-eveniment amplu cât un an şcolar, la Bistriţa…?!

VIDEO:  Un festival-eveniment amplu cât un an şcolar, la Bistriţa…?!

Avem prea multe festivaluri în judeţ? „Un festival de 2, 3, 4 zile cum avem noi în judeţ pare să fie – cel puţin ca perioadă de desfăşurare – cât se poate de decent şi modest…”, a remarcat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, la Bistriţeanul.ro.

Gavril Ţărmure a amintit că Festivalul George Enescu durează 3, 4 săptămâni în fiecare an. „Aici vin orchestre dintre cele mai strălucitoare, iar Bucureştiul arată dintr-o dată altfel… Parcă e o altă lume, un alt oraş. Nimeni nu are sentimentul că durează prea mult, iar sălile sunt de fiecare dată arhipline…”, a subliniat Gavril Ţărmure.

La fel stau lucrurile şi în cazul Festivalului de Teatru din Sibiu sau al Festivalului Internaţional de Film din Cluj, care se întind pe câte 10-12 zile.

La Bayreuth, în Germania se desfăşoară Festivalul Wagner, care are o tradiţie de aproape 200 de ani.  Evenimentele durează o lună de zile în care se cântă doar operele lui Wagner, de dimineaţă până seara târziu. Festivalul a fost înfiinţat în 1876 de Wagner însuşi, în Festspielhaus – un teatru de operă conceput special de compozitorul neamţ şi arhitectul Otto Brückwald… Deci nu cred că este vorba de un exces de festivaluri în Bistriţa-Năsăud…”, a mai spus Gavril Ţărmure.

Cum ar trebui să arate un festival-eveniment de impact la Bistriţa?

Cred că educaţia culturală a unei comunităţi nu se poate realiza doar prin circumstanţe festivaliere. Festivalul ar trebui să dureze ca şi anul şcolar, ca anul universitar – din septembrie până la începutul verii… În felul acesta, prin frecvenţă şi insistentă consecvenţă se poate impregna o educaţie culturală corespunzătoare…”, a mai spus Gavril Ţărmure.

Acesta a precizat că ar prefera, în locul unui festival amplu, mai degrabă evenimente culturale distincte şi periodice. „Într-un exerciţiu managerial în domeniul administraţiei culturale – este foarte important să propui tot ce este mai bun, astfel încât oamenii să aibă de unde alege… Deşi lumea este tentată să aleagă facilul şi comercialul care nu presupun niciun fel de exigenţă. Care nu te obligă la niciun efort şi nici un fel de co-participare…”, a recunoscut Gavril Ţărmure.

Nu sunt pentru festivaluri care să asigure consumul cultural al unui oraş. Sunt pentru lucrurile care se desfăşoară periodic, ca la şcoală…”, a mărturisit Gavril Ţărmure la Bistriţeanul.ro.

Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a amintit, în acest sens, de Altfest – organizat în 1999 şi 2000 – un festival care propunea bistriţenilor, timp de o săptămână, o mulţime de spectacole de teatru în spaţii neconvenţionale.

Ce anume înseamnă autentic şi tradiţional în folclorul judeţului Bistriţa-Năsăud sau cum priveşte Gavril Ţărmure festivalul Nunta Zamfirei – puteţi afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Foto deschidere – Arhivă

VIDEO: Crețu vede-n Wonderland și un Alpin Coaster sau Downhill Park, pe lângă Aquapark ianuarie 23, 2020 - Lucrările la Aquapark-ul din Wonderland ar trebui să înceapă în luna Februarie. Pentru ca pârtia să fie ”folosită” tot timpul anului, edilul Ovidiu Crețu vede acolo și un Alpin Coaster sau chiar un Downhill Park.
Cum va fi celebrată Mica Unire, la Bistrița ianuarie 23, 2020 - Mica Unire va fi celebrată la Bistrița încă din această seară, cu un spectacol omagial la Centrul cultural Dacia. Mâine, în 24 ianuarie, bistrițenii sunt invitați să joace Hora Unirii în Piața Unirii:
Ioan Turc și-a comandat propriul sondaj de opinie pentru Primăria Bistrița. Vezi ce cifre neoficiale avem ianuarie 23, 2020 - Opțiunea președintelui  PNL Bistrița-Năsăud în ceea ce privește candidatura  la fotoliul de primar al municiului Bistrița este cât se poate de evidentă. Astăzi, Ioan Turc a confirmat faptul că, și-a comandat un sondaj de uz intern, pentru a vedea cum stă cu voturile din partea bistrițenilor.
EXCLUSIV VIDEO: Cum NU reciclează ADI Deșeuri și Consiliul Județean! ianuarie 23, 2020 - Surpriză! Consiliul Județean și ADI Deșeuri, tocmai cei care ar trebui să vegheze asupra colectării selective a deșeurilor din județ par să nu respecte regulile: aruncă deșeuri reciclabile neselectate în containerele de menajer, iar accesul la pubelele pentru gunoiul reciclabil este...blocat de un copac.
FOTO/VIDEO: Liber la distracție! De la 4 anișori la 82 de ani, și-au luat schiurile și au testat Pârtia Cocoș! ianuarie 23, 2020 - Astăzi s-a deschis oficial Pârtia Cocoș. Cu schiurile în picioare, a urcat pentru prima dată pe pârtie un băiețel de ”patlu” anișori. Dar și un bistrițean de 82 de ani s-a menținut bine pe schiuri. Și primarul a testat pârtia, iar conform acestuia, dacă nu plouă, ”vom putea schia mult și bine!”.
VIDEO – Modificări la susținerea examenelor pentru permis: ianuarie 23, 2020 - Prefectul județului și șeful Serviciului Permise au anunțat azi unele modificări la susținerea examenelor teoretice și practice pentru permis. Proba teoretică va fi DOAR într-o zi pe săptămână. Practica- se mai adaugă două zile. Și nu doar atât:
Ioan Turc le cere consilierilor locali să voteze pentru subvenționarea taxei de salubrizare ianuarie 23, 2020 - Președintele PNL BN, Ioan Turc, va cere consilierilor municipali liberali să voteze in corpore pentru subvenționarea taxei de salubrizare. El spune că este paradoxală această cerere, dar ea este susținută de pauperizarea foarte multora dintre bistrițeni, care nu se pot baza decât pe venituri modeste.
VIDEO: 10 milioane de euro, pentru Rodna…?! ianuarie 23, 2020 - Foarte multe lucrări prevăzute în diferite proiecte vor începe în această primăvară, la Rodna! Dar veștile bune nu se opresc aici. Sunt șanse ca locuitorii din zonă să aibă parte de 10 milioane de euro:
VIDEO: CONCURS „Tineri pentru tineri” pentru prevenirea consumului de droguri! PREMII substanțiale puse la bătaie de Prefectură ianuarie 23, 2020 - Prefectul județului vrea să înceapă o campanie mai ”vizibilă” împotriva consumului de droguri. Unul dintre lucrurile planificate: organizarea concursului ”Tineri pentru tineri”. Participanții trimit idei de slogane și afișe ce vor fi puse în oraș. Cele trei premii puse la bătaie sunt substanțiale. AFLĂ detalii:
Iei examenul teoretic și apoi urci la volan! CE mai cer instructorii de la scolile de șoferi: ianuarie 23, 2020 - S-a discutat modificarea legislativă în ceea ce privește examinarea pentru permisul de conducere. În mare parte sunt vizate examenele și pregătirea practică pentru categoriile C, CE, D și DE. Dar pentru toate categoriile se dorește promovarea examenului teoretic și abia apoi începerea orelor practice.
VIDEO: S-a terminat! Primarul din Șanț a fost demis, oficial, din funcție! ianuarie 23, 2020 - Ioan Szabo a fost găsit incompatibil de ANI în vara lui 2017. În noiembrie 2019 se dă sentința definitivă. Totuși, primarul comunei Șanț a fost demis, oficial, abia zilele trecute.
Primul Happy Day din 2020, cu abonamente disponibile și online! ianuarie 23, 2020 - Anul a început cu multe planuri și dorințe! Sigur ai pregătit o listă de obiective pe care deja ai început să le bifezi! Casa EMA îți vine în ajutor cu oferta Happy Day:
Aquabis: Fără apă potabilă, azi în Beclean ianuarie 23, 2020 - Locuitorii din Beclean – Zona nouă – rămân azi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță cei de la Aquabis.
VIDEO – Modul inedit prin care un bistrițean și-a arătat mulțumirea față de medicii de la spital. Ce a atașat la formularul de satisfacție: ianuarie 23, 2020 - Un bistrițean internat la Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență a ales să le mulțumească medicilor care l-au tratat într-un mod inedit, cu ajutorul formularului de satisfacție, la care a atașat „o donație”. Despre ce este vorba:
Primarul, prins cu mâța-n sac: Nereguli într-o școală din Bistrița-Năsăud! ianuarie 23, 2020 - Achiziţii la supra-preț în şcoală, stâlpi de rezistenţă montaţi prost, lucrări de canalizare şi echipamente care există doar pe hârtie. Asta au descoperit inspectorii în construcţii şi corpul de control al Ministerului Dezvoltării, într-o școală din Bistrița-Năsăud.