VIDEO: Un festival-eveniment amplu cât un an şcolar, la Bistriţa…?!

VIDEO:  Un festival-eveniment amplu cât un an şcolar, la Bistriţa…?!

Avem prea multe festivaluri în judeţ? „Un festival de 2, 3, 4 zile cum avem noi în judeţ pare să fie – cel puţin ca perioadă de desfăşurare – cât se poate de decent şi modest…”, a remarcat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, la Bistriţeanul.ro.

Gavril Ţărmure a amintit că Festivalul George Enescu durează 3, 4 săptămâni în fiecare an. „Aici vin orchestre dintre cele mai strălucitoare, iar Bucureştiul arată dintr-o dată altfel… Parcă e o altă lume, un alt oraş. Nimeni nu are sentimentul că durează prea mult, iar sălile sunt de fiecare dată arhipline…”, a subliniat Gavril Ţărmure.

La fel stau lucrurile şi în cazul Festivalului de Teatru din Sibiu sau al Festivalului Internaţional de Film din Cluj, care se întind pe câte 10-12 zile.

La Bayreuth, în Germania se desfăşoară Festivalul Wagner, care are o tradiţie de aproape 200 de ani.  Evenimentele durează o lună de zile în care se cântă doar operele lui Wagner, de dimineaţă până seara târziu. Festivalul a fost înfiinţat în 1876 de Wagner însuşi, în Festspielhaus – un teatru de operă conceput special de compozitorul neamţ şi arhitectul Otto Brückwald… Deci nu cred că este vorba de un exces de festivaluri în Bistriţa-Năsăud…”, a mai spus Gavril Ţărmure.

Cum ar trebui să arate un festival-eveniment de impact la Bistriţa?

Cred că educaţia culturală a unei comunităţi nu se poate realiza doar prin circumstanţe festivaliere. Festivalul ar trebui să dureze ca şi anul şcolar, ca anul universitar – din septembrie până la începutul verii… În felul acesta, prin frecvenţă şi insistentă consecvenţă se poate impregna o educaţie culturală corespunzătoare…”, a mai spus Gavril Ţărmure.

Acesta a precizat că ar prefera, în locul unui festival amplu, mai degrabă evenimente culturale distincte şi periodice. „Într-un exerciţiu managerial în domeniul administraţiei culturale – este foarte important să propui tot ce este mai bun, astfel încât oamenii să aibă de unde alege… Deşi lumea este tentată să aleagă facilul şi comercialul care nu presupun niciun fel de exigenţă. Care nu te obligă la niciun efort şi nici un fel de co-participare…”, a recunoscut Gavril Ţărmure.

Nu sunt pentru festivaluri care să asigure consumul cultural al unui oraş. Sunt pentru lucrurile care se desfăşoară periodic, ca la şcoală…”, a mărturisit Gavril Ţărmure la Bistriţeanul.ro.

Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a amintit, în acest sens, de Altfest – organizat în 1999 şi 2000 – un festival care propunea bistriţenilor, timp de o săptămână, o mulţime de spectacole de teatru în spaţii neconvenţionale.

Ce anume înseamnă autentic şi tradiţional în folclorul judeţului Bistriţa-Năsăud sau cum priveşte Gavril Ţărmure festivalul Nunta Zamfirei – puteţi afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Foto deschidere – Arhivă

FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului noiembrie 19, 2019 - Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie:
FOTO: Ursul și-a lăsat amprenta și la Sărățel! noiembrie 18, 2019 - Ursul e văzut tot mai des aproape de...civilizație. Dacă nu e zărit de oameni, își lasă măcar amprenta, ca în cazul de la Sărățel. Pe uliță, aproape de case, s-a plimbat aseară Moș Martin. Localnicii se tem pentru copii:
A plecat c-un pui de moroșan, iar tatăl a dat-o răpită! noiembrie 18, 2019 - O minoră a fost dată dispărută, răpită chiar, de către tatăl său. În fapt, doar plecase c-un pui de moroșan. Cu ea cu tot, patru minori dați dispăruți au fost găsiți de polițiștii, în weekendul ce tocmai a trecut.
VIDEO: Cum comentează preşedintele CJ targetul impus de Viorica Dăncilă. Radu Moldovan: „Este ruşinos” noiembrie 18, 2019 - Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, a comentat astăzi rezultatele PSD după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, dar şi „targetul" primit de la centru.
SCANDAL la NIMIGEA: Noi vrem pământ, varianta 2019! noiembrie 18, 2019 - Scandal mare în comuna Nimigea, privind un teren aflat la ieșirea din Mocod spre Zagra. S-ar părea că un fost funcționar public își cere pământul înapoi, cu acte vechi de aproape 30 de ani. Cei care au teren în zonă acuză că actele nu ar fi în regulă, și se tem să nu rămână fără pământ.