10.7 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

6 săptămâni de la trecerea în neființă a pictorului Miron Duca…

Tristă comemorare pentru familia lui Miron Duca – unul dintre pictorii-simbol ai Bistriței descoperit fără suflare de soția lui, cea care a și alertat medicii și poliția, în dimineața zilei de 25 februarie. „… Avea un mare har al prieteniei, o mare generozitate și o sinceritate excepțională cu care își și exercita profesia de pictor și un fel special de a fi care dădea impresia că plutește deasupra lumii…”

Miron Duca este cel mai important pictor gestualist din România, afirma acum doi ani Gavril Ţărmure, cu prilejul unei expoziții a regretatului artist, în timp ce Alexandru Uiuiu afirma că fiecare gest este poetic la Miron Duca – un pictor care a devenit „fără îndoială, pecetea Bistriţei”.

„… Avea un mare har al prieteniei, o mare generozitate și o sinceritate excepțională cu care își și exercita, de altfel, profesia sa de pictor și un fel special de a fi care dădea impresia că plutește deasupra lumii… Fără să se implice, fără să fie în vreun fel arțăgos cu lumea – părea că stă deasupra lumii, dar în același timp avea soluții pentru toate ale lumii… A plecat într-un mod lin și senin, cum de altfel, era și pictura lui… care nu era expresia unei agitații interioare, ci era expresia unui dialog lăuntric excepțional…”, povestea criticul de artă Oliv Mircea, evocând personalitatea regretatului pictor.

S-au împlinit în noaptea de Înviere 6 săptămâni de la trecerea lui Miron Duca în neființă, iar familia sa îi invită pe toți cei care l-au cunoscut, l-au apreciat și l-au iubit pe artist – la un scurt moment de comemorare, sâmbătă, 14 aprilie, la ora 11:50, în Biserica de la Coroana (Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița din Piața Unirii).

Slujba religioasă va fi urmată de o întâlnire la restaurantul Coroana de Aur unde sunt de asemenea invitați toți prietenii artistului – a transmis pentru Bistrițeanul.ro familia lui.

Miron Duca s-a născut în 12 februarie 1952 la Boianu Mare, în  Bihor, a absolvit Institutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în 1975, între anii 1989-1991 urmând studii de Muzeologie la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din București. S-a stabilit la Bistrița la mijlocul anilor 70, fiind muzeograf la Muzeul Județean din oraș vreme de zeci de ani. Din 1981 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură.

A avut parte de expoziții personale în Cluj-Napoca (1974, 1987), Târgu Mureș (1985, 1986), București (1993), Bistrița (1994, 1997, 1999), Dej (2000) și Frankfurt (2001), dar și în străinătate – în Barcelona, Atena, Belgrad, Sandomierz / Stalowa-Wola / Tarnobzeg (Polonia), Montreal, Lisabona, Szombothely (Ungaria), Montreuil, Paris, Istambul, Besançon, Caracas și Toronto. A participat la simpozioanele naționale de artă contemporană la Sîngeorz-Băi (1979), Eforie nord (1980), Rîmnicu Vâlcea (1983), Lăzarea (1984, 1986, 1988), Harasuki (Polonia, 1985), Tescani (1987), Sîngeorz Băi (1992), Braniștea și Nicula (1994), Călușeri (1995, 1994), Sîngeorz Băi (1997, 1998), Sângeorgiu de Mureș (1999), Sovata (2001) – fiind totodată ani de zile unul dintre coordonatorii simpozionului de pictură de la Colibița, organizat de Centrul Județean pentru Cultură.

Miron Duca a primit în 1993 Premiul Naţional pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Premiul I pentru pictură la Primăvara Studențească (1973), Diploma de excelență la Saloanele Liviu Rebreanu în 1999 și Premiul  pentru Artă Plastică acordat de Primăria Bistrița în 2000. În 2004 a primit Premiul Primăriei Chișinău la „Saloanele Moldovei”, în același an fiind distins cu Meritul Cultural acordat de Președinția României.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos: