8.8 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

FOTO/VIDEO – „Astăzi, raiul s-a deschis oamenilor”: Sute de credincioși, la slujba de Bobotează

Pe o vreme primăvăratică și străduindu-se să respecte măsurile de protecție stabilite de autorități – mii de bistriţeni au participat astăzi la slujba specială de Bobotează, slujba de sfinţire a apelor, numită şi Agheasma Mare. Se spune că are puteri tămăduitoare asupra sufletului şi trupului, iar credincioșii din Bistrița au primit-o în recipiente speciale.

Chiar dacă dimineața de Bobotează a început cu temperaturi negative, spre prânz, când în fața fiecărei biserici din oraș se adunaseră sute de credincioși – vremea a fost de-a dreptul primăvăratică.

Dotați cu măști de protecție și străduindu-se să respecte distanțarea fizică – bistriţenii au luat cu asalt bisericile din oraş.

S-a desfășurat astăzi una dintre cele mai frumoase slujbe religioase care – alături de Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit mâine, 7 ianuarie – marchează finalul sărbătorilor de iarnă la români.

Slujba de Bobotează de astăzi a recreat ritualul în care Sfântul Ioan l-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului – descoperindu-l şi arătându-l oamenilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu cel care ridică păcatele lumii!

După Sfânta Liturghie, bistriţenii au stat la rând pentru a-şi duce acasă apa sfinţită cu crenguţe de busuioc în sticle de plastic sau căni.

În final, la sfârşitul slujbei de Bobotează, credincioşii au primit şi binecuvântarea preoţilor slujitori. 

[arve url=”https://youtu.be/Exttf00guDE” loop=”no” muted=”no” /]

„Astăzi, harul Sfântului Duh, în chip de porumbel, peste ape se pogoară… Astăzi, Soarele cel neapus a răsărit, iar lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi, Proorocul şi Înaintemergătorul se apropie de Stăpânul, şi cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi, apele Iordanului se prefac în vindecări, cu venirea Domnului.

Astăzi, toată făptura se adapă din curgeri tainice. Astăzi, păcatele oamenilor se curăţesc în apele Iordanului. Astăzi, raiul s-a deschis oamenilor şi Soarele dreptăţii ne luminează nouă. Astăzi, ne-am izbăvit de plânsul cel vechi şi ca un Israel nou ne-am mântuit.

Astăzi, ne-am izbăvit de întuneric şi cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi, întunericul lumii se risipeşte cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi, toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi, înşelăciunea se surpă şi cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului.

Astăzi, cele de sus cu cele de jos împreună prăznuiesc, şi cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc. Astăzi, obştea cea sfinţită şi mult vestită a ortodocşilor se bucură. Astăzi, Stăpânul merge la Botez, ca să ridice firea omenească la înălţime. Astăzi, Cel neplecat Se pleacă robului Său, ca să ne libereze pe noi din robie…, se rosteşte în tulburătoarea slujbă de Bobotează…

Câteva imagini de la sărbătoarea de Bobotează de anul trecut, la Tiha Bârgăului, au făcut deliciul internauților. Pe vremuri, preoții obișnuiau să meargă, însoțiți de credincioși, la cel mai apropiat râu, în ciuda temperaturilor ridicate. În apele învolburate se arunca sfânta cruce, după care săreau feciorii: 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: