8.8 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

ALARMANT: Al cincilea focar de pestă porcină în Nușeni!

Situație îngrijorătoare, în comuna Nușeni. Într-o lună de zile au apărut CINCI focare de pestă porcină. S-ar părea că cetățenii NU respectă măsurile impuse, așa că autoritățile vor fi nevoite să intervină mai drastic pentru a stopa răspândirea pestei și în alte zone. Deja se impun măsuri de prevenție inclusiv în comuna Chiochiș.

La începutul lunii ianuarie apărea primul focar de pestă porcină, la porc domestic, într-o crescătorie din comuna Nușeni. Autoritățile s-au mobilizat rapid și au transmis măsurile ce trebuie respectate pentru a stopa extinderea virusului.

Pestă porcină la porci domestici, în Nușeni!

La trei săptămâni distanță, primarul comunei Nușeni își certa consătenii că NU AU RESPECTAT măsurile, astfel că au apărut ALTE TREI focare de pestă porcină la ei în comună.

Încă TREI focare de pestă porcină în comuna Nușeni! N-au respectat măsurile impuse de autorități!

Astăzi, Instituția Prefectului a anunțat al cincilea focar de Pestă Porcină Africană în comuna Nușeni.

Un nou focar de PPA a fost confirmat pe raza comunei Nușeni – măsurile de prevenție se extind și în comuna Chiochiș. Comitetul Local pentru Combatere a Bolilor s-a întrunit în 27 ianuarie a.c. pentru conceperea și punerea în aplicare a măsurilor de combatere a trei focare de pestă porcină africană în localitățile Vița și Beudiu din comuna Nușeni, iar în 8 februarie a fost confirmat un nou focar pe raza localității Nușeni”, a informat Prefectura Bistrița-Năsăud.

Astfel, s-a impus o vizită în teritoriu, atât în comuna Nușeni, cât și în comuna Chiochiș, care acum este zonă de risc, dacă nu respectă măsurile care se impun în cazul focarelor de PPA.

Prefectul Stelian Dolha, în calitate de Președinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud, însoțit de conducătorul Unității Operaționale Locale, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, s-a deplasat azi la Primăria Nușeni și Primăria Chiochiș (unitate administrativ-teritorială unde există un pericol imediat ca PPA să se răspândească, fiind zonă în care se face comerț intens cu animale), pentru că se impune acordarea unei atenții sporite atât înspre aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenție și combatere specifice, dar și din perspectiva asigurării faptului că măsurile sunt respectate pe plan local. La ședințele din aceste două comune au fost prezenți membrii Unităților locale de Sprijin, compuse din primarul localității, medic veterinar, șef de post și reprezentanții fondurilor de vânătoare adiacente”, mai transmit reprezentanții Instituției Prefectului.

Directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Romulus Bița, a expus 𝙞𝙢𝙥𝙤𝙧𝙩𝙖𝙣𝙩̗𝙖 𝙙𝙚𝙘𝙡𝙖𝙧𝙖̆𝙧𝙞𝙞 𝙙𝙞𝙣 𝙥𝙖𝙧𝙩𝙚𝙖 𝙘𝙧𝙚𝙨𝙘𝙖̆𝙩𝙤𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚 𝙨𝙪𝙞𝙣𝙚 𝙖 𝙣𝙪𝙢𝙖̆𝙧𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙧𝙚𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝙥𝙤𝙧𝙘𝙞 𝙘𝙧𝙚𝙨𝙘𝙪𝙩̗𝙞 𝙞̂𝙣 𝙜𝙤𝙨𝙥𝙤𝙙𝙖̆𝙧𝙞𝙞 𝙨̗𝙞 𝙖 𝙞𝙙𝙚𝙣𝙩𝙞𝙛𝙞𝙘𝙖̆𝙧𝙞𝙞 𝙡𝙤𝙧 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙘𝙧𝙤𝙩𝙖𝙡 pentru ca, în cazul în care aceștia sunt afectați de apariția pestei porcine africane, crescătorii să poată fi despăgubiți.

S-a subliniat, în cadrul acestor dicuții, importanța respectării cu rigurozitate de către proprietarii de animale a măsurilor minime de prevenție și biosecuritate:

– tăvițe dezinfectante
– limitarea circulației persoanelor în zonele afectate sau suspicionate cu PPA
– interzicerea vânzării și cumpărării suinelor

În mod normal, un focar PPA s-ar stinge în 45 de zile, dacă s-ar respecta măsurile.

În continuare, se va insista pe campaniile de informare a măsurilor de prevenție, precum și de conștientizare a contagiozității pestei porcine africane, intensificate de medicii veterinari, urmând ca autoritățile din zonă, precum și membrii Unității Locale de Sprijin să monitorizeze respectarea acestora. De asemenea, vor continua patrulările zilnice pe raza fondurilor de vânătoare – pentru a depista eventualele animale bolnave sau moarte din cauza pestei porcine și a limita răspândirea”, au concluzionat reprezentanții Prefecturii Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: