18.9 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

VIDEO – TURC: Am făcut demersurile ca spitalul de pe Independenței să fie clasat ca și monument istoric

Uniunea Comunelor Grănicerești vinde spitalul de pe Independenței. Primăria Bistrița s-a înscris în cursă. ”Am făcut demersurile ca spitalul să fie clasat ca și monument istoric. Așa că și de nu reușim noi să îl cumpărăm, NU SE POATE FACE ORICE cu el!” a declarat Turc.

Clădirile spitalului de pe indepenenței au fost câștigate în instanță de Asociația Uniunea COmunelor Grănicerești în 2018.

Aceasta a decis, într-un final, să-l vândă. Și Primăria Bistrița a anunțat că se înscrie în lupta pentru cumpărarea clădirilor.

Deoarece s-au vehiculat idei conform cărora cei ce vor cumpăra clădirea o vor demola, Turc a ținut să asigure…contrariul.

Am făcut demersurile pentru clasarea clădiriii spitalului de pe Independenței ca monument istoric. Deci e imposibil să îl cumpere cineva și să îl dărâme. Da, logic că sunt șanse ca noi, primăria, să nu îl putem cumpăra, dacă vine altcineva cu bani mai mulți. DAR, cine îl va cumpăra trebuie să știe că, fiind monument istoric:

  • NU ÎL va putea demola
  • trebuie restaurat CA ȘI MONUMENT istoric
  • ceea ce va funcționa acolo să fie permis de zonă și să fie compatibil cu o clădire monument istoric”  a explicat Ioan Turc în cadrul unei conferințe la sediul PNL.

Primarul a explicat că municipalitatea are în plan realizarea unui Campus Universitar acolo, dacă va reuși să cumpere clădirea.

I-am explicat și domnului ONU că realizarea unui campus Universitar este benefic inclusiv pentru copiii din comunele grănicerești. Nu trebuie să ne uităm doar la bani, ci și la beneficiile ulterioare” a mai subliniat Turc.

Declarațiile sale integrale pe marginea acestui subiect, în video de mai jos:

Despre spitalul de pe Indepenenței și ”scandalul” din jurul lui, Bistrițeanul.ro a mai scris aici:

Ce se întâmplă cu fostele secții ale spitalului de pe Independenței. Mai marii județului vor centru de cercetare și inovare

Primăria vrea fostul spital de pe Independenței. Viceprimarul Hangan: „Intenționăm să-l achiziționăm pentru un campus universitar”

La cine ajunge fostul spital de pe Independenței? La cine vine primul cu banii, spun reprezentanții Uniunii Grănicerești

TUPEU: În plină pandemie, Uniunea Comunelor Grănicerești a vrut să scoată cu forța Spitalul Județean din spațiile de pe Independenței

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Prima institutie de învătământ superior la Bistrita a fost înfiintată în anul 1976. Este vorba de Institutul de Subingineri înfiintat ca sectie a Institutului Politehnic din Cluj de la acea vreme. Institutul de Subingineri din Bistrita a functionat în localul fostului Institut de Proiectare de pe str. Ursului nr. 12-14, (in spatele blocului turn din Decebal), o clădire nouă la acea vreme care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior, special construite pentru acea sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj.
    După revolutie, mai exact după anul 2000 , în virtutea acestei traditii a fost înfiintată la Bistrita Extensia Universitătii Tehnice din Cluj- Napoca (UTCN), care de atunci functionează în spatii improvizate in clădiri vechi improprii învătământului superior tehnic.
    Achizitionarea clădirilor vechiului spital de pe bulevardul Independentei nu rezolvă problemele de spatiu cu care se confruntă Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”. De aceea ar trebui renuntat la improvizatii si construite cladiri noi care să satisfacă cerintele actuale ale învătământului politehnic. Cu alte cuvinte este evidentă nevoia acută a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, cămine pentru studenti, locuinte pentru profesori, terenuri de sport si spatii pentru agrement etc. Un astfel de campus trebuie să dispună de o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar. Ceea ce poate face Primăriei Bistrița pentru un astfel de campus este să pună la dispozitie o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar. Mai departe un rol esential revine universitătilor care in virtutea autonomiei universitare pot depune direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene destinate dezvoltării activitătii de invătământ si cercetare. Un exemplu de succes in acest sens este cel de la USAMV Cluj-Napoca, unde in perioada 2008-2016 au fost construite cu fonduri europene Institutul de Cercetări pentru Ştiinţele Vieţii, Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, si Institutului de Cercetări Horticole Avansate a Transilvaniei.
    De altfel nu odată politicienii au promis crearea unui campus universitar la Bistrita care să adune laolaltă extensiile universitare imprăstiate prin oras in spatii improvizate. Din păcate pană in prezent angajamentul construirii Campusului Universitar Bistrita rămane incă la faza de dorintă neonorată.
    Vezi: https://rasunetul.ro/la-bistrita-se-pun-bazele-unui-campus-universitar-comun-universitatea-babes-bolyai-si-universitatea

  2. Il rog tare mult pe domnul Primar IOAN TURC sa faca tot ce tine de dansul, sa faca imposibilul de pe lumea asta si Primaria B-ta sal cumpere ansamblul de cladiri de pe Independentei. Pasul doi este tot asa de important si Primaria trebuie sa nu piarda si imobilulul de pe str. Garii a fostei Biblioteci Jud. cu aspect de cazino. Este mirifica aceasta constructie si urgent trebuie si ea sa aiba acelasi statut de MONUMENT ISTORIC .

  3. „Domnule primar”, vorba vine….. dc mi ati sters commenturile de la postarea cu emigrarile romanilor in „El Dorado”? Cand reparati drumurile? Pentru ca ati avut nesimtirea de a va filtra commenturile pe postari sa dati bine la publicul larg, va promit solemn ca de maine am sa incep cu fiecare straduta si fiecare lucru care pune in pericol soferul fie el de autoturism, bicicleta, etc. sau pietonii care umbla pe trotuarele de 40 cm latime. Am sa iau la puricat tot, pana la ultima gropita din obrajorul dvs. gros si o sa fac apel la toti cetatenii care platesc taxe pentru detinerea unui autoturism sa pastreze fiecare factura de la service. Eu m am saturat de voi. Chiar m am saturat sa mi fie scarba de tara in care traiesc din cauza voastra. Sper sa va intalnesc cat de curand sa putem discuta fata in fata despre ce faceti dvs. in acest oras „european” desi totusi ma gandesc ca nu puteti face fata nici unei simple conversatii. Aveti functii pe cartea de munca dar tarate in desaga. Oricum, va promit inca o data ca ma tin de cuvant.
    La revedere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: