27.3 C
Bistrița
joi, iulie 3, 2025

Piața Mică din Bistrița devine Piața Artelor: Un spațiu boem pentru artiști, ateliere în aer liber și experimente culturale

Piața Mică va deveni curând Piața artelor în Bistrița, iar Clubul Pensionarilor are șanse să se transforme în spațiu destinat atelierelor unor tineri artiști. Tot aici, artiștii ar putea să-și amplaseze șevalete pentru a lucra în aer liber și a interacționa cu publicul. Propunerea a venit de la tânărul Adrian Solcan care i-a prezentat-o primarului Gabriel Lazany, anul trecut.

La vernisajul expoziției Tipare, zilele trecute la Casa Argintarului, primarul Gabriel Lazany a dezvăluit că ia în calcul această propunere care ar putea deveni curând realitate.

Adrian Solcan i-a prezentat primarului Gabriel Lazany, anul trecut, un amplu plan de acțiune. El cuprinde inclusiv concesionarea unor spații din zona centrală către artiști sau asociații culturale. Ele vor putea fi ulterior transformate în spații de expoziție și experiment cultural.

Orașele de succes din proximitatea Bistriței au ales un domeniu de nișă, cu valoare adăugată mare, investind apoi în acest domeniu. Cluj Napoca s-a dezvoltat în jurul industriei IT. Târgu Mureș s-a dezvoltat în jurul industriei medicale. Beclean s-a dezvoltat în jurul industriei turismului.

Bistrița se poate dezvolta în jurul artelor! Suntem un oraș cu aer cochet, boem și avem și un Liceu de Arte în oraș”, argumentează Adrian Solcan. 

Primarul Gabriel Lazany a admis că este o propunere mai mult decât salutară. „Va fi pusă în practică, după ce întreg centrul istoric va fi reabilitat prin proiectul care se derulează acum”, a precizat edilul. 

Adrian Solcan își dorește și un Festival internațional de artă la Bistrița.

Bistrița are resursele necesare organizării unei tabere de artă internațională, în fiecare an.  Activitățile taberei s-ar putea derula în centrul orașului, în zona pietonală. Aici s-ar putea  amenaja zone de creație pentru artiștii locali, naționali și internaționali. 

Printr-un astfel de eveniment se creează o animație a centrului istoric, se educă publicul bistrițean. Iar pe măsură ce evenimentul prinde tradiție, va atrage tot mai mulți turiști în perioada respectivă.

Ar trrebui să înlocuim „arta” de tip Dedeman cu arta artiștilor locali. Ei ar putea fi implicați de autoritățile orașului și instituțiile publice să realizeze lucrări de for public și amenajare interioară.

În toate sediile administrative și spațiile publice ar trebui să se vadă amprenta artiștilor locali. În același timp, în loc să oferim cadouri și plachete anoste și fără personalitate, „made in china”, la diferite evenimente organizate de instituții, mai bine am contracta artiști locali care să creeze astfel de lucrări.

Iar dacă artiștii locali sunt angajați în astfel de proiecte, vor fi motivați să creeze mai mult și se pot dezvolta. Nu în ultimul rând, amprenta artiștilor locali înseamnă o mândrie pentru comunitate…”, a explicat Adrian Solcan pentru Bistrițeanul.ro.

Prima formă de sprijin este dotarea corespunzătoare cu aparatură și consumabile a Liceului de Arte din Bistrița – consideră Adrian Solcan.

Pentru performanță este nevoie de investiție. Știm asta din toate domeniile. Indiferent cât de buni ar fi fost medicii din Bistrița, fără o infuzie serioasă de bani, Spitalul județean ar fi rămas în anii 2000… Elevii Liceului de Arte sunt pepiniera viitorilor artiști, sculptori, designeri… Nu este normal să fie nevoiți să aducă bani de acasă pentru a cumpăra hârtie și culori la școală.

Mecanismul finanțărilor nerambursabile prin legea 350/2005 poate fi îmbunătățit. Sumele acordate evenimentelor și activităților în domeniul artelor trebuie să crească. De asemenea, și modalitatea de depunere și decontare ar trebui schimbată, pentru a putea acomoda acest domeniu caracterizat de creativitate și experiment. Artiștii nu pot să fie experți contabili, pentru a beneficia de aceste sume”, a mai precizat Adrian Solcan.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...