21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

A murit tanti Augustina, cea mai vârstnică femeie de pe Valea Ilvelor

Augustina Cătuna s-a stins ieri din viață, la 105 ani. Cea mai vârstnică femeie de pe Valea Ilvelor a împlinit această frumoasă vârstă acum o săptămână. ”A avut o viață grea. Dar parcă aștepta să plece. A și zis că va muri. Parcă știa” a spus primarul comunei Ilva Mare.

În 1913, în Poiana Cătinenilor, comuna Ilva Mare, venea pe lume Augustina, fiind al cincilea din cei șapte copii ai familiei Cătuna.

Toți frații i-au murit, iar anul acesta, pe 11 septembrie, tanti Augustina a împlinit frumoasa vârstă de 105 ani.

Era văduvă de vreo 35 – 40 de ani. A avut o viață grea. A trecut prin două războaie. A muncit mult și a trăit toată viața, așa cum spunea ea, din ce i-a dat pământul” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Alexandru Anca, primarul comunei Ilva Mare.

Nu a avut copii, iar la un moment dat, încercarea de a înfia unul, nu a reușit. Dar ”s-a dat” unei familii, care să o îngrijească, și copiii acelora au devenit nepoții ei.

”Chiar cu o zi înainte de ziua ei, și-a sărbătorit un ”nepot”. Și i-a zis că ea îi spune lui La mulți ani!, dar mâine (n.r. 11 septembrie), va fi ziua ei și poate că s-a duce și ea odată cu ea. Aștepta oarecum să treacă dincolo. Parcă știa că i se apropie sfârșitul” a mai spus primarul.

A mai trăit în schimb 8 zile, după ce a împlinit 105 ani. De trei ani de zile nu se mai ridica din pat, iar de șapte ani de zile, abia mai vedea. Tocmai de aceea, comunitatea locala nu au mai putut-o sărbători cu fast, la Căminul Cultural, așa cum ar fi vrut. Ci doar intim, acasă, cu flori, un tort și un plic cu bani.

Deși era așa bolnavă, era lucidă. Te puteai înțelege cu ea. Și avea încă o memorie tare bună” a explicat Alexandru Anca.

Tanti Augustina va fi condusă pe ultimul drum, sâmbătă.

Acum patru luni s-a stins din viață cel mai vârstnic om din România. Badea Augustin a avut 108 ani și a fost depus în cimitirul comunei Ciceu Giurgești.

FOTO: pro-politica

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...