-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

A murit tanti Augustina, cea mai vârstnică femeie de pe Valea Ilvelor

Augustina Cătuna s-a stins ieri din viață, la 105 ani. Cea mai vârstnică femeie de pe Valea Ilvelor a împlinit această frumoasă vârstă acum o săptămână. ”A avut o viață grea. Dar parcă aștepta să plece. A și zis că va muri. Parcă știa” a spus primarul comunei Ilva Mare.

În 1913, în Poiana Cătinenilor, comuna Ilva Mare, venea pe lume Augustina, fiind al cincilea din cei șapte copii ai familiei Cătuna.

Toți frații i-au murit, iar anul acesta, pe 11 septembrie, tanti Augustina a împlinit frumoasa vârstă de 105 ani.

Era văduvă de vreo 35 – 40 de ani. A avut o viață grea. A trecut prin două războaie. A muncit mult și a trăit toată viața, așa cum spunea ea, din ce i-a dat pământul” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Alexandru Anca, primarul comunei Ilva Mare.

Nu a avut copii, iar la un moment dat, încercarea de a înfia unul, nu a reușit. Dar ”s-a dat” unei familii, care să o îngrijească, și copiii acelora au devenit nepoții ei.

”Chiar cu o zi înainte de ziua ei, și-a sărbătorit un ”nepot”. Și i-a zis că ea îi spune lui La mulți ani!, dar mâine (n.r. 11 septembrie), va fi ziua ei și poate că s-a duce și ea odată cu ea. Aștepta oarecum să treacă dincolo. Parcă știa că i se apropie sfârșitul” a mai spus primarul.

A mai trăit în schimb 8 zile, după ce a împlinit 105 ani. De trei ani de zile nu se mai ridica din pat, iar de șapte ani de zile, abia mai vedea. Tocmai de aceea, comunitatea locala nu au mai putut-o sărbători cu fast, la Căminul Cultural, așa cum ar fi vrut. Ci doar intim, acasă, cu flori, un tort și un plic cu bani.

Deși era așa bolnavă, era lucidă. Te puteai înțelege cu ea. Și avea încă o memorie tare bună” a explicat Alexandru Anca.

Tanti Augustina va fi condusă pe ultimul drum, sâmbătă.

Acum patru luni s-a stins din viață cel mai vârstnic om din România. Badea Augustin a avut 108 ani și a fost depus în cimitirul comunei Ciceu Giurgești.

FOTO: pro-politica

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: