18 C
Bistrița
joi, mai 30, 2024

ALTE vremuri… Nu a avut nicio legătură cu Bistrița în timpul vieții, dar a fost ucis aici, în Revoluție

Puțini știu, și mai puțini își amintesc – dar în cimitirul evanghelic din centrul orașului este înmormântat un faimos conte care a luptat în Revoluție și și-a pierdut viața pe aceste meleaguri. A fost singurul ofițer care a murit în singura confruntare dusă în apropierea Bistriței. Ieri s-au împlinit 199 de ani de la nașterea sa…

 

Deși bistrițenii nu au fost implicați direct în mișcările revoluționare de la 1848, în apropierea orașului, la Crainimăt, s-au dat lupte aprige între trupele austriece și cele maghiare. Unul dintre eroii acestor lupte este înmormântat în cimitirul evanghelic.

Este vorba de contele Wolf Baudissin Zinzendorf – singurul ofițer care și-a pierdut viața în lupta de la Crainimăt în timpul Revoluției din 1848-1849, iar familia sa i-a ridicat aici o piatră funerară impozantă, acum ascunsă de monumentele din față, și ele copleșite de iederă…

Contele Baudissin, provenea dintr-o familie nobilă germană, cu rădăcini străvechi în arta războiului, fiind născut pe 19 septembrie 1819 în Pesen, ducatul Holstein, în nordul Germaniei. S-a înrolat în armata habsburgică, așa cum cerea tradiția familiei sale iar „în timpul Revolutiei de la 1848/49 a fost trimis cu Regimentul 5 de Dragoni „Printul Eugen de Savoia”, o unitate de cavalerie de elită, în Transilvania pentru a lupta contra trupelor revoluționare maghiare care ocupaseră Transilvania”, arată istoricul Gunter Klein într-un studiu intitulat „În oglinda pietrelor funerare”.

Potrivit acestuia, Contele Baudissin a făcut parte dintr-un comandament care a intrat în Transilvania prin pasul Tihuța, urmând ca, alături de grănicerii de la Năsăud, să elibereze Bistrița din mâna maghiarilor. Aceștia s-au retras din oraș la Crainimăt, acolo unde a și avut loc singura confruntare.

„În dimineata zilei de 18 februarie 1849, trupele imperiale au început asaltul asupra Crainimătului și au izbutit să pătrundă în sat. Trupele maghiare s-au retras spre Șieu-Măgheruș iar locotenentul-major, contele Wolf Baudissin a primit ordinul de a urmări cu un pluton de dragoni, trupele maghiare care se aflau în retragere. În fruntea cavaleriștilor săi, Baudissin s-a îndepărtat prea mult de soldații săi și a fost surprins de un grup de husari maghiari care l-au ucis în luptă. A fost singurul ofițer habsburgic care a căzut în bătălia de la Crainimăt. În afara lui Baudissin, austriecii au mai pierdut 5 soldați la Crainimăt, iar alți 13 au fost răniți. Deoarece era evanghelic de religie, superiorii lui Baudissin au decis să-i aducă trupul neînsuflețit la Bistrita, unde și-a găsit ultima odihnă în Cimitirul Evanghelic C.A. din oraș”, mai povestește Gunter Klein.

ALTE vremuri. Momente tragi-comice la Bistrița, în 9 septembrie 1940: Cea mai amară farsă din istoria orașului

ALTE vremuri: Pedepse aspre pentru bistrițenii care nu vând produse de calitate…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?