-1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

Ai centrală termică? Ce LOVITURĂ îți pregătește statul

Tot mai mulți români își cumpără centrale termice. Problema e că odată cu creșterea numărului de centrale cresc și emisiile de dioxid de carbon. Astfel, s-a reluat în calcul ideea taxării proprietarilor acestora.

Încă din 2014 se discuta despre posibilitatea taxării proprietarilor de centrale termice. S-a făcut vâlvă în jurul subiectului, iar apoi a fost „uitat”.

Zilele trecute, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a făcut o verificare privind evoluţia numărului de centrale termice individuale în ultimii 3 ani, în România. Astfel s-a constatat că puterea acestora a crescut de la 3.400 MW la 5.500 MW, în doar 3 ani, din 2015 în 2017.

Crescând capacitatea și numărul de centrale termice, automat au crescut și emisiile de dioxid de carbon.

Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a declarat Viorel Alicuş, directorul general al ANRE.

Sistemele de termoficare funcţionează pe pierderi sau sunt aproape de faliment. Iar legea privind interzicerea debranșării de la sistemul centralizat de încălzire a fost luată din nou la puricat.

Date fiind toate aceste lucruri, există șanse ca Statul să introducă, în cele din urmă, taxa pe Centralele Termice. Când s-a lansat prima dată această idee, era vorba de o taxă de 30 lei/gigacalorie.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...