15.3 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 27, 2024

Inspectorii, în control! Sfaturi esențiale referitoare la carnea de porc

Se apropie sărbătorile de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de carne și produse alimentare: pentru a evita consecințe grave sau posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu paraziți, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud oferă bistrițenilor câteva sfaturi esențiale. Ce obligații au proprietarii de porci:

Specialiștii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud recomandă bistrițenilor:

  • să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
  • să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Sacrificarea porcului şi consumarea produselor obţinute de la acesta în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave – anunță dr. Ioan Bogolin, directorul executiv al D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud

Unde se poate efectua examenul trichineloscopic

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de liberăpractică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngiorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8:30 -16:30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 45 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Obligații ale proprietarilor de porci

Proprietarii sunt obligaţi să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

Mişcarea porcilor vii se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi, în cazul transportului la abator, de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea de carne în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animaluluiîn cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.

Atenție, urmează controale!

Inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita-Năsăud efectuează controale, începând din 30 noiembrie 2018 și până în 7 ianuarie 2019. Vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în pieţele agroalimentare şi târgurile de animale vii din judeţ, dar și în abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de pariserie/cofetărie, pensiuni turistice, unităţi de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare).

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Greșeli fatale în planificarea pensionării și cum să le evitați

Părinților noștri le-a fost ușor să își planifice pensionarea, deoarece majoritatea dintre ei au lucrat pentru același angajator și s-au retras cu ceasuri de aur și pensii de la companie. Cu toate acestea, zilele noastre sunt diferite, iar lucrurile sunt mai complicate...

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.