0.2 C
Bistrița
vineri, decembrie 6, 2024

DUBIOS: Inspectorii DSP au descins la INFOEL și au amendat fix angajatele aflate în conflict cu administratoarea! În biroul directoarei liceului!

Seria de abuzuri de la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistrița pare să nu se mai încheie. După ce Bistrițeanul.ro a publicat imagini cu șobolanul prins de copii în internat și-au făcut apariția în zonă două inspectoare din Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. După verificări superficiale care n-au ținut de administrarea școlii și prezența rozătoarelor, au fost amendate pe motive halucinante, trei angajate. Culmea, fix angajatele aflate în conflict deschis de un an cu administratoarea Anișoara Moldovan, care, de altel, tot amenința personalul cu amenzile care ar putea fi date de una dintre inspectoare. Mai grav, femeile au fost așteptate cu procesele gata completate în biroul directoarei Alina Puțura.

În ultimele săptămâni, Bistrițeanul.ro a scos la iveală mai multe probleme grave legate de administrarea Colegiului Tehnic INFOEL. Controalele Direcției Sanitar Veterinare și ale Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului aveau să confirme că în cantina INFOEL sunt probleme legat de mâncarea copiilor. De exemplu, controlul OJPC BN avea să scoată la iveală faptul că în bucătărie nu exista un cântar pentru verificarea cantităților folosite la prepararea mâncării sau a porțiilor servite copiilor.

Conducerea Colegiului Tehnic INFOEL nu era străină de această situație, ea fiind sesizată, cu câteva luni înainte, de nenumărate ori, verbal și în scris, de liderul de sindicat – prof. Cristina Rusu de problemele existente și haosul cu care este coordonată partea administrativă de noul administrator – Anișoara Moldovan.

Mai mult, cu câteva săptămâni înainte de controlul DSV și OJPC, Consiliului de Administrație al școlii i-au fost sesizate în scris, de o bucătăreasă, câteva aspecte care dacă ar fi fost măcar verificate ar fi putut remedia situația din timp.

Printre altele, bucătăreasa atrăgea atenția asupra faptului că NU primește ingrediente suficiente, acestea sunt necântărite și nu semnează bonuri cu ceea ce primește. De exemplu, pentru a face ciorbă de perișoare pentru 120 de copii, aceasta primise 3,2 kg de carne, o cantitate total insuficientă, de unde a rezultat și o mâncare pe măsură: slabă și neîndestulătoare.

Iar cântarul folosit în bucătărie (cel găsit de OJPC) fusese adus de acasă chiar de bucătăreasă, sătulă să primească alimente fără cantități precizate, insuficiente, etc. Asta pentru că școala NU avea în dotare la cantină și în zona administrativă un banal cântar, absolut necesar. 

În loc să ia măsuri după controale, conducerea mobilizează câțiva profesori și schimbă liderul de sindicat

Inexplicabil, în loc să ia măsuri imediate de rezolvare a problemelor legate de cantina liceului și să verifice sesizările și modul în care își face treaba administratoarea Anișoara Moldovan, conducerea liceului și o parte din profesori se mobilizează, instigați de prof. Alin Baci (membru PSD BN) și demit din funcție liderul de sindicat.

Mai multe pe acest subiect puteți citi AICI.

Ceea ce i se imputa profesoarei Cristina Rusu era pătarea imaginii școlii în urma articolelor apărute în Bistrițeanul.ro, legate de controale și mâncarea mizerabilă servită elevilor.

Referitor la aceste acuzații, se cuvin câteva mențiuni. Dacă ar fi vrut ca imaginea școlii să nu fie pătată, conducerea INFOEL a avut timp suficient să rezolve problemele sesizate. Aproape un an.

Mai mult, înainte cu două săptămâni de apariția primului articol în ziarul nostru legat de masa copiilor, situația a fost prezentată inclusiv conducerii Inspectoratului Școlar Județean, mai exact inspectorului șef Cristian Nicula, căruia i s-a atras atenția asupra faptului că sesizările verbale și scrise asupra conflictului rămân nerezolvate și necercetate la nivelul școlii și este imperios necesar să intervină, ISJ fiind forul superior.

Deci, nici școala, nici ISJ BN, în mod suspect, NU au dorit verificarea problemelor semnalate și rezolvarea lor, înainte ca acestea să ajungă în Bistriteanul.ro. Dar i-a supărat pe urmă mediatizarea problemelor, care ar fi putut fi rezolvată simplu: cercetând sesizările primite și luând măsuri – dacă era cazul. Dar, s-au făcut că problemele nu există… 

Reamintim că nici astăzi, solicitarea bucătăresei din 2 Octombrie 2023, în care cerea ingrediente de calitate și în cantitate suficientă, dar și instalarea de camere video pentru monitorizarea bucătăriei și a zonei administrative, nu are un răspuns.

Șobolanii, animalele de companie ale copiilor din internatul INFOEL. Nimic grav, în opinia ISJ BN

După articolul în care Bistrițeanul.ro prezenta demiterea forțată a liderului de sindicat Cristina Rusu, copiii din internat, care nu erau nici ei străini de abuzurile administratoarei față de femeile de serviciu și bucătărese, subiectul a intrat și în atenția presei centrale (Pro TV și Antena 1). În timpul unui interviu acordat jurnaliștilor, doi elevi care erau cazați în internat nu doar că le confirmă jurnaliștilor calitatea proastă a mâncării servite în cantină, dar le vorbesc și de“Laurențiu”, șobolanul prins cu o zi înainte chiar de ei, în capcana pusă la dispoziție de școală.

Mai departe, imaginile ajung în Bistrițeanul.ro și semnalăm o nouă problemă la INFOEL: prezența rozătoarelor în camerele copiilor care dorm în internat.

Ziua următoare, adică vineri, 24 Noiembrie 2023, la Colegiul Tehnic INFOEL ajunge și inspectorul școlar general Cristian Nicula, pentru a face verificări, în urma articolelor apărute în presă. Concluzionează că prezența rozătoarelor e un fapt minor, fiind vorba doar de șobolanul mort prins de copii în dormitor și informează presa că hârtii care să acopere situația sunt, respectiv sunt acte doveditoare că s-au făcut deratizări de către Primăria Bistrița, ultima chiar în toamnă.

Deci prezența șobolanilor după deratizare, confirmată de copii chiar în timpul inspecției, nu a fost relevantă și nu cerea noi măsuri, cum ne-am fi așteptat.

Mai mult, administratoarea Anișoara Moldovan îl însoțește în timpul controlului și e amuzată de toată situația, inspectorul șef fiind nevoit să-i atragă atenția să nu mai râdă batjocoritor la adresa femeilor din subordine, în timpul discuțiilor.

În informarea de presă trimisă redacției de inspectorul șef Cristian Nicula se lansează voalat o amenințare, care, până la urmă îi va afecta tot pe copii: închiderea cantinei și a internatului.

Decât să deratizăm internatul și să cerem mâncare mai bună și suficientă pentru copii, mai bine închidem. Definiția incompetenței. Nu suntem în stare să rezolvăm o problemă, așa că mai bine închidem tot, până se găsesc alții cu soluții sau care măcar să-și dorească să facă ordine într-o problemă care durează și e semnalată de un an.

În concluzie, un control blând și împăciuitor, cu amenințări pe final, dacă nu se împacă părțile în conflict.

GRAV: DSP BN se face că nu știe de problemele de problemele din cantină și de șobolanul din internatul INFOEL, dar apar două inspectoare și dau amenzi fix angajatelor “problemă”. Din biroul directoarei…

Tot vineri, la Colegiul Tehnic INFOEL apar să facă verificări două inspectoare din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Mirela Bodolan și Floarea Bogolin. Nimic suspect, la prima vedere. Un control al DSP BN era așteptat și bine venit, mai ales că în presă apăruseră informații despre prezența rozătoarelor în internatul INFOEL, iar înainte se semnalaseră probleme legat de mâncarea copiilor. De altfel, până la acest moment, DSP BN nu a făcut niciun control, problemele fuseseră verificate doar de DSV și OJPC.

Doar că, în urma controlului de vineri, inspectoarele verifică cu rigurozitate mopurile și gălețile femeilor de serviciu de pe coridoare și un termometru din frigiderul de alimente. La final, ajung să fie amendate trei angajate. Bucătăreasa, amendată pentru că termometrul care trebuia să arate temperatura din frigider NU funcționa ( o ustensilă care apartine școlii și de care e direct responsabil chiar administratorul) și două femei de serviciu. Una căreia i-au fost găsite apa și mopul în găleată și alta care avea mopul și găleata pus sub o scară, în zona de curățenie. De precizat că școala NU are asigurate încăperi pe etaje unde femeile să își țină ustensilele de lucru, așa că rămân cu ele în zonă, până termină curățenia. Așadar, amenzile date par abuzive, amenzile fiind pentru probleme care țin de organizarea școlii, NU de munca femeilor. 

Cine sunt femeile amendate? Bucătăreasa care a sesizat în scris, prin sindicat, problemele din cantină către CA al INFOEL și una dintre femeile de serviciu găsită plângând pe scări de liderul de sindicat în urmă cu câteva luni, care acuza că este hărțuită și stresată permanent de noua administratoare.

Inspectoarele DSP, care s-au AUTOSESIZAT (conform proceselor verbale), au fost însoțite pe tot parcursul controlului de administratorul Anișoara Moldovan. Culmea culmilor, femeilor amendate nu li s-au cerut buletinele pentru a fi completate Procesele Verbale prin care au fost amendate, de fapt, nici nu știau că vor fi amendate. Aveau să afle puțin mai târziu, când au fost chemate chiar în biroul directoarei Alina Puțura, unde le așteptau amenzile, cu datele personale ale fiecăreia gata completate.

Întrebarea legitimă care se ridică este: DE UNDE AVEAU datele personale ale angajatelor amendate inspectoarele DSP BN? Cine le-a pus la dispoziție, administratoarea sau conducerea școlii? Este legal?

Așa se face că cei mai prost plătiți angajați din INFOEL, femeile cu salarii de 2400 lei net au ajuns să primească amenzi de 500 lei (din cuantumul de 2000 lei) dacă le plătesc în 15 zile. Suspect, Colegiul Tehnic INFOEL a scăpat basma curată, nicio amendă sau măsură pentru prezența DOVEDITĂ a rozătoarelor în internat.

Un alt aspect demn de menționat este că încă de la instalare, administratorul Anișoara Moldovan amenința femeile din subordine cu amenzile date de “Bogolina”, exact una dintre inspectoarele venite în control. Ce coincidență, nu?!

Nu știm ce fel de relație este între administratoare și cele două inspectoare, cert este că exact inspectorul de control invocat ca amenințare apare în control și dă amenzi, din biroul directoarei, fix angajatelor aflate în conflict cu Anișoara Moldovan.

De menționat că femeile amendate lucrează de câțiva ani în liceu, iar până acum nu au fost niciodată amendate, dar nici nu au fost în conflict cu foștii administratori, relația fiind cu totul alta față de cea de acum, când administratoarea este acuzată de abuzuri, hărțuire și incompetență.

Ce au omis inspectoarele să verifice, în cazul femeilor de serviciu, este ce suprafață au de curățat. Patru femei, din care una în concediu medical, în această perioadă, trebuie să facă curat în mii de metri pătrați ai INFOEL, de la internat și până în sălile de clasă, coridoare, ateliere sau cabinete medicale. Iar asta pentru că aici, tot din cauza conflictului dintre administratoare și subordonați este și un deficit de personal, după ce două posturi scoase la concurs din martie nu s-au ocupat. Anterior, un alt concurs fusese anulat chiar de sindicat, după ce s-a aflat că una dintre candidate fusese cu două săptămâni înainte în vizită la viitorul loc de muncă. Pentru că au “stricat” concursul, la următorul, drept pedeapsă, la condițiile de angajare s-au cerut absolvenți de liceu și, cum era de așteptat, nu s-a prezentat nimeni. Așa că se lucrează cu un deficit major de personal la curățenie.

Directorul DSP BN, dr. Anca Andrițoiu, NU știa nimic de controlul inspectoarelor din subordine

Azi dimineață, reporterii Bistrițeanul.ro au contactat conducerea DSP BN, respectiv pe directorul Anca Andrițoiu, pentru a afla care a fost scopul și rezultatul controlului de la INFOEL, de vineri. Surprinzător, directorul Andrițoiu NU știa nimic de niciun control, susținând că NU a avut loc așa ceva. Deci Andrițoiu nu știa nici de amenzile date personalului pentru un termometru defect, mopuri și găleți.

Asta deși toate controalele între instituții ale statului se știu și, cumva, au nevoie de girul conducerii. Suspect, în cazul acestui control care s-a lăsat doar cu amenzi pe persoană fizică, pentru trei angajate, directorul DSP BN nu știa nimic. Am sunat-o ulterior pe dr. Andrițoiu, cu procesele verbale în față, să ne lămurească, dar nu a mai răspuns.

La câteva zeci de minute după ce am sunat-o pe dr. Anca Andrițoiu, inspectoarele DSP au descins iarăși la INFOEL și au verificat dacă femeile au făcut ceea ce le ceruseră vineri. De această dată au avut un ton mai blând cu femeile amendate și, ca prin minune, au cerut administratoarei să le facă condiții pentru a-și depozita materialele de lucru. Un lucru pentru care vineri au dat amenzi forțate celor mai prost plătiți angajați din INFOEL, care lucrează suplimentar normei pentru a acoperi deficitul de personal și care se plâng de luni de zile de abuzurile administratorului Anișoara Moldovan…

Rămâne de văzut cine este administratoarea Anișoara Moldovan, de ce conducerea INFOEL susține fără discernământ și cu încăpățânare un astfel de personaj, de ce a refuzat luni la rând să cerceteze abuzurile semnalate de umilii angajați și sindicat și de ce conducerea ISJ BN pare să procedeze la fel, tratând cu amenințări și superficial problemele de fond din zona administrativă a INFOEL, care au făcut până la urmă ca elevii să fie hrăniți prost și să stea în camere cu șobolani.

Angajatele amendate sunt decise să conteste în instanță amenzile nemeritate și abuzive primite de la inspectoarele DSP BN.

 

ARTICOLE SIMILARE

8 COMENTARII

  1. Este susținută de capetele luminate din PSD.
    Așa înțeleg ei social democrația să mențină în funcție un om care își bate joc de semenii lui . Votați în continuare PSD.

  2. Exista lege pentru asa ceva .Legea 167/2020 pentru modificarea si completarea OG NR.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
    (5^1) Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:
    a) conduită ostilă sau nedorită;
    b) comentarii verbale;
    c) acțiuni sau gesturi.
    5^2) Constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă.
    (5^3) Fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărțuire morală. Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă.

    • Aveți dreptate în sensul că există legi încă în România se moare încă cu dreptatea în mână și cu legile pe masa judecătorilor, polițiștilor și nu în ultimul rând procurorilor, cunosc personal cazuri în care au fost sesizate autoritățile cu astfel de probleme de hărțuire, nerespectarea condițiilor de muncă, discriminare, iar indiferență autorităților a condus la îmbolnăvirea persoanei și incapacitatea de muncă, afectarea vieții profesionale, sociale,etc întrucât se permit aceste forme ca fiind normale, așa cum am precizat de mai bine de 3 ani acea persoană se chinuie cu afecțiunile provocate la locul de muncă și se lupta încă cu justiția care nici până în prezent nu a făcut dreptate pentru acea persoană și familia ei îndurerată de cele întâmplate

  3. (5^4) Angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condițiile legii și ale regulamentului intern al angajatorului. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravențională sau penală a angajatului pentru faptele respective.
    (5^5) Angajatorul are obligația de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unității de sancțiuni disciplinare pentru angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă.
    Art.15 Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.

  4. Să le fie rușine și celor de la DSP dar și administratoarei Liceului Infoel dar și directoarei pentru că avea obligația să gestioneze situația iar administratorul se vede că are pile bune să le fie rușine

  5. Mutați acest subiect și în presă națională că prea își fac de cap acești incompetenți. Multe lucruri ilegale se intimpla în Bistrița, în județ și multe se ascund sub preș. Ar trebui ca aleșii să lucreze în folosul comunității nu împotriva lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: