18 C
Bistrița
vineri, iunie 14, 2024

Ipocrizia INFOEL: Nu e bai că au fost hrăniți elevii cu lături, problema e că a relatat Bistrițeanul mizeria! Se încearcă mazilirea prof. Cristina Rusu, cea care a luptat pentru hrana copiilor

Curat murdar, stimați cititori! În cele ce urmează veți citi o poveste absolut mizerabilă despre ce se întâmplă atunci când lupți respectând toate cutumele legale și morale ca niște copii nevinovați să primească o hrană cel puțin decentă, ca angajații, fie ei și umile bucătărese sau femei de serviciu, să fie tratați cu respect la locul de muncă, dar veți afla și de ce sindicatele nu au forță. Paradoxal, ele trebuie să fie supuse și umile conducerii (cu care ar trebui să fie în luptă) și, evident, dirijate politic. Și nu se întâmplă acestea oriunde, ci într-unul dintre cele mai bune licee din oraș, Colegiul Tehnic INFOEL. Aici se predă lecția obedienței. Față de conducere, față de mai marii politici, față de oricine vehiculează că are protecție… În a-și bate joc de niște copii…

Pe adresa redacției Bistrițeanul.ro a ajuns, în urmă cu câteva săptămâni, o sesizare, privind mâncarea servită copiilor în cantina Colegiului Tehnic INFOEL din Bistrița. O mâncare proastă, slabă calitativ și cantitativ, pentru care părinții copiilor abonați la cantină plătesc lunar.

Copiii care sunt internați și mănâncă la cantina liceului sunt copii din familii modeste, care nu-și permit să-și țină copiii în chirie și să mănânce la restaurant, dar asta nu dă voie nimănui să-și bată joc de hrana lor. 

Situația a ajuns la urechile noastre după ce în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, a fost sesizată conducerii liceului – prof. Alina Puțura.

Directoarei i-au fost indicate în mod clar, chiar în scris, neregulile din zona Administrativă (condusă de Anișoara Moldovan – noul administrator), de către una dintre bucătărese. Ea a fost încurajată și susținută în demersul său de liderul de sindicat din liceu – prof. Cristina Rusu.

Profesoara, în calitate de diriginte, fusese sesizată în repetate rânduri de către elevi de calitatea proastă a mâncării.

Pe de altă parte, ca lider de sindicat, fusese sesizată de comportamentul abuziv al noii administratoare față de personalul din subordine, bucătărese și femei de serviciu, pedepsite exemplar și abuzate verbal ori de câte ori încercau să ceară remedierea unor probleme care țineau de activitatea lor. 

Ajunsă mare vătaf pe moșia INFOEL și mai preocupată de umilirea angajaților decât de calitatea mâncării, administratoarea Anișoara Moldovan (plecată în „aplauze” de la Liceul Sanitar – unde fusese administrator) își consolida poziția repetând oricui că ea este puternic susținută ba politic, fiind solicitată să le gătească bunătăți liderilor politici, ba de angajați ai SRI, pe care i-ar avea la degetul mic.

Cel mai probabil, astfel de „povești” au impresionat-o atât de mult pe directoarea Alina Puțura, încât aceasta a ajuns să fie cel mai mare susținător și protector al administratoarei responsabilă direct de hrana copiilor. Astfel nu se explică de ce niciuna din sesizările verbale și scrise nu și-a găsit rezolvare, înainte, de exemplu, de controlul DSV și OJPC și de sesizarea presei locale.

Conducerea INFOEL știa de luni bune de mâncarea proastă servită elevilor și de problemele din bucătărie! A preferat să nu facă nimic, de dragul administratoarei care clama susținere politică și din SRI

„Nu au fost niciodată probleme până anul trecut, după venirea administratoarei M.A.. Eu nu am auzit niciun elev să se plângă, în 27 de ani de activitate. Anul trecut, în decembrie, am aflat că unii elevi au rămas de câteva ori fără felul principal la masa de prânz.

Am fost să vorbesc cu administratoarea, mi-a spus că bucătăreasa nu știe să facă porțiile. Bucătăreasa mi-a spus că nu a primit destule alimente. Însă, în aceeași zi, pe grupul elevilor din internat administratoarea și-a cerut scuze că a cumpărat pentru prima dată nu știu ce fel de pește și că nu a știut cât scade.

Am trimis mesaj privat directoarei, a răspuns că nu se va mai întâmpla. E adevărat că de atunci nu au mai rămas fără porții, dar au primit mâncare redusă calitativ sau cantitativ. Am vorbit repetat cu directoarea, i-am scris mesaje private, m-a asigurat repetat că totul se va rezolva, am scris inclusiv pe grupul profesorilor școlii ce se întâmpla.

La un moment dat, administratoarea a convocat o ședință cu elevii din internat, în cadrul căreia le-a adus mai multe jigniri („ori eu sunt proastă, ori voi tembeli”, „mâncați morcovi și mazăre de vă intră și vă ies pe unele părți” etc).

A doua zi am fost cu un grup de elevi la direcțiune, copiii au spus cum li s-a vorbit, s-au plâns și de mâncare. Directoarea a promis, din nou că se va rezolva. Nu s-a întâmplat așa.

În 2 octombrie 2023, am înregistrat prin sindicat sesizarea doamnei bucatarese L.A., care nu a fost soluționată nici până in prezent. În solicitare, la punctele 1-5, doamna L.A. solicita inclusiv: „produsele alimentare pe care le primim pentru pregătirea mâncării să fie conforme atât calitativ, cât și cantitativ (carne refrigerată, produse lactate, ouă); fișa de alimente să fie întocmită în două exemplare, un exemplar la bucătărie și celălalt la administrator; meniul săptămânal să fie întocmit în colaborare cu bucătăria, asistentul medical, contabilitate și administrator…” etc

În 19 octombrie, sesizarea bucătăresei, tratată la Diverse în ședința Consiliului de Administrație s-a amânat. De menționat că nu se mai știe nimic de ea, nu s-a primit răspuns nici până astăzi. De precizat că nu a fost adus la cunoștinta membrilor CA conținutul sesizării, doar faptul că aceasta există.

După controale, lucrurile s-au mai îmbunătățit în privința mâncării, dar mai sunt aspecte care ar trebui îmbunatățite: s-au cumpărat cântare în bucătărie, dar nu și la administrație. Însă administratoarea nu cântărește nici acum produsele care necesită acest lucru. Listele de alimente nu le întocmește zilnic și nu le dă zilnic la semnat bucătăreselor”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro prof. Cristina Rusu.

Ar mai fi de menționat că administratoarea cantinei – Anișoara Moldovan – nu a fost cercetată disciplinar nicio secundă. Deși este direct responsabilă de calitatea servirii mesei, asigurarea materiilor prime de calitate și în cantitate suficientă, dar și de amenzile luate de la DSV și OJPC – după ce s-au constatat abateri în funcționarea cantinei.

Este curată și neprihănită ca și înainte de controale. Încă nu se știe din vina cui a fost posibil să fie hrăniți prost elevii. O dovadă clară că este protejată? Cel mai probabil.

După controale și apariția articolului din Bistrițeanul, consilierul local Nicolae Pavelean propune Consiliului de Administrație o comisie care să verifice cele apărute în presă și să dezmintă – dacă situația e alta! La propunerea directoarei, CA respinge verificarea!

Consilierul local USR – Nicolae Pavelean – este membru al Consiliului de Administrație al Colegiului Tehnic INFOEL, alături de consilierul local Dan Dumitru Ciobănică.

În prima ședință după apariția articolului din Bistrițeanul.ro, Nicolae Pavelean cere înființarea unei comisii, care să cerceteze aspectele sesizate și să dezmintă public:

„Ceea ce a ieșit în presă din punctul meu de vedere este destul de grav și dacă nu faceți nimic, practic acceptați ca această pată să rămână pe istoricul școlii.

Poate s-a înțeles greșit ce am propus eu. Așteptarea mea era ca această comisie să analizeze situația actuală plus cele semnalate prin acea sesizare, iar dacă nimic din ceea ce este prezentat în presă și sesizat de către angajați nu se confirmă în prezent atunci ați putea destul de bine să spuneți că problemele semnalate nu se confirmă în prezent și că în cel mai rău caz dacă acele informații au vreo urmă de adevăr atunci au fost adevărate însă în trecut, situația nefiind aplicabilă în prezent.

Acest lucru ar putea să fie transmis către presă ca un drept la replică și cu poze din prezent care să arate cât de bună este situația actuală (asta dacă situația actuală este foarte bună).

Eu am propus ceva pentru binele școlii și pentru a remedia imaginea pătată însă dacă nu se dorește să acționați atunci lucrurile rămân așa cum sunt prezentate și poate că unele informații de acolo sunt aplicabile și acum și mai devreme sau mai târziu iarăși va mai ieși cineva care este nemulțumit de situație dacă nu luați măsuri de îmbunătățire. Lipsa unui drept la replică înseamnă că acceptați acele informații ca fiind adevărate” – ne-a transmis Nicolae Pavelean conținutul exact al luării de poziție din cadrul ședinței respective.

La propunerea directoarei Alina Puțura, prima care ar fi trebuit să-și dorească lămurirea aspectelor sesizate și un drept la replică usturător, care să infirme articolul din Bistriteanul, cererea lui Pavelean de înființare a unei comisii este RESPINSĂ. Inclusiv consilierul local Dan Dumitru Ciobănică a votat împotrivă.

Astfel, așa cum atrăgea atenția Pavelean, au acceptat tacit tot ceea ce s-a scris în Bistrițeanul.ro ca fiind adevărul gol-goluț. Ceea ce și era.

Un adevăr care pare însă să nu deranjeze pe fond – mâncarea proastă servită copiilor, deranjează mai mult că a ajuns să fie cunoscut public și pătată imaginea liceului…

Nu e bai că au mâncat copiii lături, cu girul conducerii INFOEL, să fie pedepsiți exemplar cei care au luptat pentru o masă mai bună pentru ei!

Este absolut halucinant și ireal ce s-a întâmplat mai departe după ce conducerea INFOEL a fost incapabilă să rezolve problema în interior, deși a avut ocazia de nenumărate ocazii. De fapt, de aici și pleacă sesizarea ajunsă la urechile reporterilor Bistrițeanul.ro.

Faptul că situația nu s-a rezolvat în interiorul INFOEL, iar bucătăresele care cereau alimente suficiente și de calitate pentru a face mâncare copiilor au ajuns să fie hărțuite la serviciu, pedepsite, sub amenințarea continuă că administratoarea este susținută politic și ei nu i se poate întâmpla nimic. Așadar, mâncarea copiilor a fost prea puțin importantă tot timpul, altele sunt la INFOEL problemele care necesită rezolvare urgentă, implicarea conducerii și a unor profesori obedienți, pentru care prioritar nu este binele copiilor, ci ca aceștia să mânânce lături pe ascuns, să nu-i știe nimeni.

Să fie pedepsiți însă cei considerați autorii scandalului public care a pătat imaginea liceului: liderul de sindicat prof. Cristina Rusu!

JALE MARE în INFOEL: Dacă liderul de sindicat nu este schimbat, își dau demisia directoarele! Iar dacă susțin cauza, femeile de serviciu primesc liniște din partea administratoarei Anișoara Moldovan

Din… neantul politic, în scandalul public din jurul mâncării servite elevilor de la Infoel, apare prof. Alin Baci (membru PSD), care se implică activ în rezolvarea situației după scandalul public.

Nicio secundă interesat de calitatea mâncării servite elevilor, de condițiile din cantină, de aflarea adevărului, are un singur scop în viață în ultimele săptămâni: schimbarea din funcție a liderului de sindicat prof. Cristina Rusu, bănuită ca sursă a scandalului public și a controalelor DSV și OJPC.

Pentru lămurirea a cel puțin unui aspect imputat liderului de sindicat – sesizarea OJPC, ne vedem nevoiți să precizăm că sesizarea către ANPC a fost făcută de redacția ziarului. Ca jurnaliști, aveam nevoie de o confirmare și o verificare a aspectelor sesizate. Controlul OJPC a confirmat de altfel că o primă condiție pentru a servi hrana copiilor nu exista: lipsa cântarului. Fără acesta nu puteau fi cântărite nici cantitățile și nici porțiile finale. Iar de aici pleacă totul și se confirmă toate.

Partea bună este că după tot acest scandal, mâncarea copiilor s-a îmbunătățit, chiar dacă nu excelează, cum este la cantina Colegiului Național Liviu Rebreanu. Asta probabil și pentru că după scandal, energia conducerii și a unor profesori nu s-a investit în rezolvarea problemelor din jurul cantinei, ci în mazilirea celor cărora li se reproșează că au făcut publice problemele legate de hrana copiilor.

Așadar, mânat în luptă de liniștea directoarelor, profesorul Alin Baci transpiră în ultimele săptămâni să strângă semnături din partea profesorilor și a personalului administrativ înscris în sindicatul reprezentat de prof. Cristina Rusu. Și joacă tare! Acolo unde profesorii nu sunt impresionați de gravul păcat de a lupta chiar și public pentru hrana copiilor, când toate demersurile interne au eșuat, se merge cu amenințări, iar cea supremă este că își dau demisia directoarele dacă nu este demis liderul de sindicat. 

Teoretic, cel puțin, oriunde, liderul de sindicat și sindicatul sunt “în luptă” cu conducerea oricărei instituții sau companii, pentru obținerea drepturilor salariale, condiții mai bune de muncă, etc. și nicidecum obediente conducerii. De fapt, obediența manifestată de multe ori față de conducere și cea politică au dus la eșuarea sindicatelor în România și lipsa lor de forță. Trist este că acest model de obediență care duce la inutilitatea unui sindicat este predat de câțiva dintre profesorii și conducerea INFOEL. Halucinant, dar revelator, ca membrul unui partid politic să facă presiuni pentru schimbarea unui lider de sindicat, deși în tot acest timp, ca membru al unui partid care pledează pentru valori social democrate nu a investit energie și o pasiune similară pentru o masă mai bună a elevilor din INFOEL, respectarea legii în bucătărie și a demnității angajaților. Toată energia a mers spre mazilirea liderei de sindicat întru liniștea și fericirea conducerii liceului.

Prinși în conflicte inutile, profesorii și conducerea INFOEL au uitat, pare-se, de la ce a început scandalul: mâncarea elevilor! Pentru care a meritat tot efortul liderului de sindicat, al bucătăreselor care își doresc să servească copiilor o mâncare decentă, și al ziarului Bistrițeanul.ro, care a publicat situația dureroasă și, aparent, de nerezolvat.

Astăzi, la ora 14.00, profesorii din sindicatul INFOEL sunt convocați la o ședință de prof. Alin Baci, în care se va încerca mazilirea liderului de sindicat prof. Cristina Rusu, acuzată de neliniștea administratoarei, a conducerii și expunerea publică a mesei mizerabile pe care o primeau copiii.

„Dacă acesta este prețul pentru că am luptat pe toate căile pentru o mâncare mai bună servită astăzi copiilor și pentru a se lucra etic și legal în cantina școlii este un preț mic, merită sacrificiul, din punctul meu de vedere. Este revoltător să fii linșat așa, ca lider de sindicat, tocmai pentru lupta pe care o duci pentru angajați și copii. Dar asta e, mă voi conforma…” – a declarat Cristina Rusu pentru Bistrițeanul.ro.

Mai multe pe acest subiect puteți citi aici:

BĂTAIE DE JOC: Lături servite copiilor care iau masa la cantina INFOEL

Iar aici găsiți rezultatul controlului OJPC:

NESIMȚIRE! FOTO Cum au furat la cântar cei de la cantina colegiului INFOEL, unde iau masa elevii din internat

ARTICOLE SIMILARE

10 COMENTARII

 1. Administratora nu a fost cumva și pe la cadastru?Tot cu aplauze a plecat de acolo?
  Poate chiar e sustinuta de mai marii de prin județ la care cica le pregateste masa la chefuri.
  Mănâncă poate și ei săracii din masa elevilor de la Infoel.
  Să le fie rușine că nu iau atitudine.

 2. De când li se permite unor membri mărunți ai PSD cum este baci să se amestece în dispute care dăunează imaginii PSD.
  Numai de bunăstarea elevilor nu mai poate.Este interesat să intre în grațile directoarei Puțura și să acopere rahaturile acesteia.

 3. Sa iasă copii la miting, cum au ieșit aia pentru o bătaie cu boxeuerul sa iasă pentru o cauză cu adevărat reală, sa nu o lase pe profesoara sa o sprijine și ei, la ora două toți în fața liceului spontan, o cunosc pe Dna prof o luptătoare și vă rugăm țineți la curent cititorii, ms

 4. Este normal ca Baci să faca presiuni asupra profesorilor de la Infoel.Doreste să ia apărarea mai marilor din PSD despre care administratora spune ca sunt prietenii ei și mănânca ce le gătește ea.Din masa elevilor modești de la Infoel.

 5. interesant Mr. Baci, un produs al PSD cu radacini in Infoel. il propun spre studiu, cum a ajuns prof, legaturile cu directorii, etc. catelul de partid aspira la mai mult cand e plictisit de predat. is curios cand o sa apara pe liste sa-l votam.

 6. De ce trebuie platita mincarea copiilor. Adica nu se pot aloca bani. Radu Moldovan ar trebui sa știe. Astia șint viitorul tarii. De Turc nu mai zic, el e cu asfaltatul nu cu copii. De ce trebuie sa plătim mincarea. Statu vrea plătitori de taxe, educați. Sa le asigure mincarea zilnic. De aia plătim taxe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: