19.1 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 13, 2024

ALTE Vremuri… Pensiunea Jonasch Willibald din Bistrița: Locul în care bistrițenii și-au ucis preotul…

La capătul estic al Bulevardului Independenței, în Suburbiul de Jos (Untere Vorstadt) – pe o parcelă de colț, la intersecția cu actuala stradă Alexandru Odobescu, a fost ridicat la sfârșitul secolului 19 un imobil.

Clădirea are fronturi pe ambele străzi și adăpostea o pensiune cu prăvălie, dar și o farmacie.

Toate se aflau în proprietatea familiilor Jonasch Willibald. Ulterior, această casă a devenit proprietatea lui Michael Salzer. Acesta a deschis aici hanul Dicken EinserLa Omul Gras. Pensiunea a funcționat aici până în 1912, când a fost închisă.

Clădirea a suferit modificări în exterior, iar pensiunea a fost transformată în spațiu de locuit.

La capătul imobilului, la parter, s-a deschis în 1914 farmacia Fortuna – proprietar fiind Gustav Broser.

Pe latura dinspre Bulevardul Independenței, în exteriorul farmaciei au fost amenajate decorațiuni din tâmplărie în stil Secession (Arta 1900). Farmacia avea o vitrină compartimentată și decorată cu casete, dar și o imitație de acoperiș, la intrarea în farmacie.

Aici funcționează și acum Farmacia Hygieia. 

Cea mai veche menționare menționare a zonei datează din 1295

Este anul în care documentele vremii vorbesc despre o sângeroasă revoltă a locuitorilor din Walldorf Inferior. Revolta s-a soldat și cu victime omenești: locuitorii de atunci ai zonei și-au ucis preotul – pe capelanul bisericii Spitalului, aflată la câteva sute de metri mai sus, pe actuala stradă Gheorghe Șincai.

În perioada următoare, parohul biusericii din Villa Latina Inferior era și preotul bisericii Spitalului. Parohia era deservită de către capelanul Hospitaliților din oraș – se mai arată în volumul Bistrița – Poarta Transilvaniei I

BISTRIȚA: Pagini inedite de istorie locală. Crime oribile, povești uimitoare despre clădiri și personalitățile care le-au construit

Ulterior, zona a fost înregistrată și sub alte nume:

 • Altdorf (1322)
 • Latina Inferior (1432)
 • Niedervallendorf (1488)
 • Alsowaldorf (1529)
 • Untern Vorstadt (1785)

La mijlocul secolului 16, satul avea un număr de 35 de gospodării și aproximativ 150 de locuitori. Protocolul încheiat în 1602 stabilea încorporarea sa în oraș, această parte fiind numită Suburbiul de Jos (Untere Vorstadt).

Sursa & Foto vechi @ Bistrița – Poarta Transilvaniei I

ALTE vremuri: Din cauza sărăciei, sanctuarul plănuit în Biserica Reformată nu s-a mai construit…

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

 1. Mulțumim Ioana Bradea că ne ajuti să ne cunoaștem istoria orașului.
  Cunoaștem mai bine toate colturile lumii decât locul unde ne-am născut …
  Felicitări….aștept cu nerăbdare următorul articol.

 2. Le cam incurcati putin. Informatia din textul dumneavoastra apare intr-o scrisoare a episcopului Transilvaniei, Petru Monoszlo, catre magistrul spitalului din Bistrita. In scrisoare arata cum locuitorii din Aldorf (deci la 1295 deja exista acest nume, nu a primit numele de Altfdorf? la 1332) au ucis atat pe preotul lor cat si inca un cleric. Iar episcopul Petru numea ca nou preot la Aldorf pe capelanul magistrului spitalului, deci in niciun caz preotul ucis acolo nu era capelanul Spitalului, cum spuneti in text. Nici nu cred ca lucrurile s-au intamplat in zona despre care vorbiti. Intr-adevar, actuala Gheorghe Sincai era Spitalgasse si pe la Posta veche era Spitaltor (Poarta Spitalului), dar Aldorf era, cred, in directia opusa, pe la Holztor (Poarta Lemnelor). In sfarsit, amanunte despre intamplare gasiti chiar in scrisoarea episcopului Petru, aparuta in traducere in ”Documente privind istoria Romaniei. Veacul XIII. C. Transilvania, vol.II (1250-1300)”, aparut in 1952 la Editura Academiei RPR, paginile 407-408. E disponibil si scanat pe net (cred ca la Bibiloteca Bucurestilor). O seara buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Bucură-te de Asistența în caz de pană și avarie, de la Mercedes-Benz

Soluția pentru mobilitate Mobilo Cu Mobilo, ajungi la destinație. Cu Mobilo, ajungi la destinație. Soluția de mobilitate Mobilo...