10.9 C
Bistrița
luni, martie 4, 2024

ALTE Vremuri… Pensiunea Jonasch Willibald din Bistrița: Locul în care bistrițenii și-au ucis preotul…

La capătul estic al Bulevardului Independenței, în Suburbiul de Jos (Untere Vorstadt) – pe o parcelă de colț, la intersecția cu actuala stradă Alexandru Odobescu, a fost ridicat la sfârșitul secolului 19 un imobil.

Clădirea are fronturi pe ambele străzi și adăpostea o pensiune cu prăvălie, dar și o farmacie.

Toate se aflau în proprietatea familiilor Jonasch Willibald. Ulterior, această casă a devenit proprietatea lui Michael Salzer. Acesta a deschis aici hanul Dicken EinserLa Omul Gras. Pensiunea a funcționat aici până în 1912, când a fost închisă.

Clădirea a suferit modificări în exterior, iar pensiunea a fost transformată în spațiu de locuit.

La capătul imobilului, la parter, s-a deschis în 1914 farmacia Fortuna – proprietar fiind Gustav Broser.

Pe latura dinspre Bulevardul Independenței, în exteriorul farmaciei au fost amenajate decorațiuni din tâmplărie în stil Secession (Arta 1900). Farmacia avea o vitrină compartimentată și decorată cu casete, dar și o imitație de acoperiș, la intrarea în farmacie.

Aici funcționează și acum Farmacia Hygieia. 

Cea mai veche menționare menționare a zonei datează din 1295

Este anul în care documentele vremii vorbesc despre o sângeroasă revoltă a locuitorilor din Walldorf Inferior. Revolta s-a soldat și cu victime omenești: locuitorii de atunci ai zonei și-au ucis preotul – pe capelanul bisericii Spitalului, aflată la câteva sute de metri mai sus, pe actuala stradă Gheorghe Șincai.

În perioada următoare, parohul biusericii din Villa Latina Inferior era și preotul bisericii Spitalului. Parohia era deservită de către capelanul Hospitaliților din oraș – se mai arată în volumul Bistrița – Poarta Transilvaniei I

BISTRIȚA: Pagini inedite de istorie locală. Crime oribile, povești uimitoare despre clădiri și personalitățile care le-au construit

Ulterior, zona a fost înregistrată și sub alte nume:

 • Altdorf (1322)
 • Latina Inferior (1432)
 • Niedervallendorf (1488)
 • Alsowaldorf (1529)
 • Untern Vorstadt (1785)

La mijlocul secolului 16, satul avea un număr de 35 de gospodării și aproximativ 150 de locuitori. Protocolul încheiat în 1602 stabilea încorporarea sa în oraș, această parte fiind numită Suburbiul de Jos (Untere Vorstadt).

Sursa & Foto vechi @ Bistrița – Poarta Transilvaniei I

ALTE vremuri: Din cauza sărăciei, sanctuarul plănuit în Biserica Reformată nu s-a mai construit…

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

 1. Mulțumim Ioana Bradea că ne ajuti să ne cunoaștem istoria orașului.
  Cunoaștem mai bine toate colturile lumii decât locul unde ne-am născut …
  Felicitări….aștept cu nerăbdare următorul articol.

 2. Le cam incurcati putin. Informatia din textul dumneavoastra apare intr-o scrisoare a episcopului Transilvaniei, Petru Monoszlo, catre magistrul spitalului din Bistrita. In scrisoare arata cum locuitorii din Aldorf (deci la 1295 deja exista acest nume, nu a primit numele de Altfdorf? la 1332) au ucis atat pe preotul lor cat si inca un cleric. Iar episcopul Petru numea ca nou preot la Aldorf pe capelanul magistrului spitalului, deci in niciun caz preotul ucis acolo nu era capelanul Spitalului, cum spuneti in text. Nici nu cred ca lucrurile s-au intamplat in zona despre care vorbiti. Intr-adevar, actuala Gheorghe Sincai era Spitalgasse si pe la Posta veche era Spitaltor (Poarta Spitalului), dar Aldorf era, cred, in directia opusa, pe la Holztor (Poarta Lemnelor). In sfarsit, amanunte despre intamplare gasiti chiar in scrisoarea episcopului Petru, aparuta in traducere in ”Documente privind istoria Romaniei. Veacul XIII. C. Transilvania, vol.II (1250-1300)”, aparut in 1952 la Editura Academiei RPR, paginile 407-408. E disponibil si scanat pe net (cred ca la Bibiloteca Bucurestilor). O seara buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM Automotive: Profită de ofertele de nerefuzat și schimbă la timp bateria!

Profită de ofertele* de nerefuzat şi schimbă la timp bateria! Îngrijirea mașinii tale Škoda este acum mai...

SERCAVER SRL, filială a grupului TLC France, angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic pentru întreținere și reparații

SC Sercaver SRL, cu sediul în localitatea Chiuza, jud. BN, Filială a grupului TLC France, cu peste 100 de ani de activitate în domeniul fabricării produselor de feronerie (lacăte, broaște, butuci pentru uși, etc) angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic întreținere și reparații. 

FOTO: Noua colecție de primăvară a ajuns la Ora Magică Kids!

Primăvara a sosit mai repede la Ora Magică Kids aducând cu ea hăinuțe vesele și colorate....