17 C
Bistrița
luni, august 15, 2022

ALTE vremuri: Din cauza sărăciei, sanctuarul plănuit în Biserica Reformată nu s-a mai construit…

Biserica Reformată din Bistrița a fost construită între anii 1869-1887. Impresionant în cazul acestei construcții este faptul că în exterior avem stil gotic, iar în interior, stil renascentist – ne reamintesc cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. 

Două fotografii ale Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud ne readuc în lumină clădirea cochetă ce adăpostește Biserica Reformată din Bistrița. Din vremuri în care impozantul sediu al Inspectoratului de Poliție nu exista încă în peisaj.

„Din cauza sărăciei, planul original n-a fost realizat, iar sanctuarul plănuit nu s-a mai construit – se precizează în documentele prezentate de cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Fotografia face parte din fondul „Primăria orașului Bistrița”.

Biserica are două clopote – care după război au fost pregătite din oțel – dar și o orgă…!

În locul sanctuarului plănuit, în anul 1927 a fost zidită o școală, cu două săli de clasă.

Biserica actuală e a doua în Bistrița, deoarece prima a fost distrusă în anul 1602 de soldații lui Basta. Ruinele ei s-au observat până în secolul trecut – se mai precizează în documentele prezentate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Biserica Reformată este prezentă și în volumul Bistrița – poarta Transilvaniei.

BISTRIȚA: Pagini inedite de istorie locală. Crime oribile, povești uimitoare despre clădiri și personalitățile care le-au construit

Autorii explică faptul că Biserica Reformată era amplasată în afara fostelor ziduri ale cetății, la intersecția Străzii Spitalului (actuala Gheorghe Șincai) cu strada Gării.

Este o biserică-sală cu o navă sprijinită de contraforți și altar poligonal. Fațada principală este dominată de silueta turnului-clopotniță cu trei etaje. Fiecare etaj este prevăzut cu ferestre, turnul finalizându-se într-un acoperiș poligonal.

Dacă în documentele de la Arhive școala confesională apare în 1927, autorii volumului citat subliniază că aceasta ar fi fost construită în 1924.

„Pe latura de vest a fost adăugată în anul 1924 o clădire anexă. Aici a funcționat o vreme școala confesională”, notează autorii. 

În biserica Reformată se oficiază și azi slujbe religioase. În Bistrița există încă o comunitate restrânsă de credincioși reformați. 

Biserica Reformată, în 1925, în timpul lucrărilor de sistematizare a canalizării și străzilor din Bistrița: 

ALTE vremuri… În care elevii, dar și profesorii, erau nevoiți să depună jurământ…!

ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare

Sursă & Foto @ Arhivele Naționale BN, volumul „Bistrița – Poarta Transilvaniei”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru Guvernul Ciucă”

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru...

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...