2.9 C
Bistrița
duminică, aprilie 21, 2024

Cum și-a bătut joc Primăria Bistrița de asistenții persoanelor cu dizabilități: A impozitat până și sumele câștigate în instanță!

Preț de mai bine de un an peste 100 de asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități din municipiu s-au judecat cu Primăria Bistrița, în mai multe procese civile. Aceștia își cereau drepturile: de la salarii oferite conform gradațiilor, la sporul pentru condiții vătămătoare, stimulentul de risc sau voucherele de vacanță. Ce a făcut Primăria Bistrița cu sumele câștigate în instanță?! Le-a impozitat…iar oamenii s-au trezit și cu 100 de lei mai puțin decât stabilise instanța.

Asistenții personali, care îngrijesc persoanele cu dizabilități, sunt angajați la primăriile localităților unde au domiciliu. Aceștia au aceleași drepturi salariale ca orice alt angajat din instituțiile respective.

Nu se întâmplă, se pare, și la Bistrița. Asistenții personali din municipiu s-au trezit că nu sunt plătiții conform gradațiilor, cum specifica legea 153 din 2017. Nu primeau nici sporul de 15% din salariu pentru condiții vătămătoare și nici stimulentul de risc acordat anul trecut, pe timpul stării de urgență.

114 asistenți personali din municipiu s-au hotărât să ceară aceste drepturi în instanță și au deschis anul trecut câte un proces pentru fiecare tip de drept care nu le-a fost acordat.
Zoia Sanda Mândrean este asistentul personal al fiicei sale încă din anul 1992 și spune că fiecare leu contează, din cauza costurilor la care ajung tratamentele, medicația și produsele de care fiica sa are nevoie.

„Gândiți-vă că sporul de 15% pentru condiții vătămătoare reprezintă câteva sute de lei în plus. Tratamentele sunt scumpe, multe dintre medicamente nu sunt decontate… Mai avem de cumpărat scutece și alte produse. Pentru noi contează câțiva leuți. Eu am noroc că e și soțul, dar sunt și mame singure, care abia se descurcă. O persoană cu dizabilități are o indemnizație de doar 500 de lei pe lună…” – explică Zoia Sanda Mândrean ce a determinat-o să ceară aceste drepturi în instanță.

Primăria Bistrița a impozitat stimulentul de risc câștigat în instanță…

Procesul colectiv prin care cei peste 100 de asistenți personali cereau salarii calculate conform gradațiilor a fost pierdut definitiv, însă doamna Zoia vrea să ajungă la CEDO să își ceară drepturile. Și procesul deschis pentru acordarea sporului de 15% pentru condiții vătămătoare a fost pierdut în prima instanță, urmând ca ultimul cuvând să îl aibă Curtea de Apel Cluj.

Asistenții personali au avut mai mult noroc cu stimulentul de risc acordat pe perioada stării de urgență de anul trecut și au câștigat procesul în cauză. Pentru două luni, acesta totalizează în jur de 4.500 de lei.

Asistenții personali s-au trezit însă că până și această sumă este impozitată…. ajungând să încaseze chiar și cu 100 de lei mai puțin decât trebuia și stabilise instanța. Unii au fost mai norocoși și li s-a tăiat din sumă până în 50 de lei, iar altora li s-a reținut 100 de lei.

Zoia Sanda Mândrean a sesizat inclusiv Curtea de Conturi despre cum a ales Primăria Bistrița să respecte legea…

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. Bine cã dau sporul pt.conditii vãtãmãtoare de 15%la angajatii de la pârtie, iar asistentii personali merg in instantã , cã directorul Dreptate Radu nu a cerut certificatele de determinare pt.ei.Au falsificat si cererile de concediu de odihnã, unde au trecut cã indemnizatia de insotitor pt.persoana cu handicat este egalacu salariul asistentului personal ceea ce nu e corect.In legea 448 scrie clar: indemnizatia de insotitor lunara a persoanei cu handicap pe perioada concediului de odihna a asistentului personal este egalã cu salariul net al asistentului personal gradatia0.Deci cei care au 25 de zile de concediu, persoana cu handicap primeste aceastã indemnizatie doar pt.20- 21 zile lucrãtoare.Au gãsit motive sã fure din toate veniturile lor.Asa sã le ajute Dumnezeu!

  2. Niste infecti,este o cloaca în primărie ,o serparie care nu va dispărea singură dacă nu am fost atenti la ce am votat,am ales cel mai mare incompetent pe care la avut Bistrita.

  3. Au dat corect banii pt.stimulentul de risc, in coantum de 4500 ron, doar la 5 asistenti personali, care au câstigat voucherele in instantã si avocatul a apelat la executor judecãtoresc pt.a primi contravaloarea voucherelor pt.2019 si le tot cheamã la DAS sã semneze o declaratie cã renuntã la executor.Asa procedeazã directorul DAS ,Dreptate Radu si subalternii lui!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.