21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult

Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890…! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!

Potrivit unor documente publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, existente în fondul „Primăria orașului Bistrița”, orașul nostru avea un abator modern încă din anii 1890!

Acesta avea două birouri, o cameră de locuit, o bucătărie, o pivniță, un apeduct, canal și lumini electrice:

Abatorul avea și o clădire compusă din o cameră pentru „servitori” și două grajduri pentru vite mari.

Abatorul era de asemenea dotat cu încălzire centrală, apă, canalizare, șine pentru transportul vitelor tăiate în camerele frigorifice, o hală pentru porci și o cameră în care era adăpostit cazanul.

Din patrimoniul abatorului făceau parte – conform documentelor publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud – și o hală de tăiat pentru vite mari, o hală destinată vitelor mici, dar și o cameră pentru tăierea porcilor. 

Tot spre finalul anilor 1800 – în Bistrița era inaugurată prima linie de cale ferată din județ.

Este vorba de calea ferată care lega Bistrița de localitatea Dej – inaugurată în 3 mai 1886.

În același an, în Bistrița începeau lucrările de interconectare la linia ce venea dinspre Luduș.

În 1886, planul Gării din Bistrița arăta cam așa :

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud au publicat și edictul Comitatului Bistrița- Năsăud referitor la construirea liniei ferate Bistrița-Dej. Documentul este datat  18 septembrie 1883:  

În Bistrița, în anul 1931, existau 18 școli și grădinițe, frecventate de 2.790 de copii. Dintre aceștia – 1171 români, 889 sași, 280 maghiari, 2 italieni, 434 evrei, 10 romi și 4 de altă etnie.

Sursa @ Bistrita de Altădată

Sursa & Foto @ Arhivele Bistrița-Năsăud, fond: Primăria orașului Bistrița 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...