21.5 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

ANALIZA unui conflict politic: PNL vs PSD vs presă?!? Cui folosește invocarea Codului Penal în situație agravantă?

PNL vs PSD vs presă? Cui folosește invocarea Codului Penal în situație agravantă? Cine pierde și cine cîștigă? Boicot – cum spune Andron – sau indolență politică…?!? În plină pandemie și la aproape cinci săptămâni trecute de la instaurarea stării de urgență, nervii au explodat în mediul politic. Iar tăcerea din primele zile de aplicare a ordonanțelor militare, pare să se fi încheiat în aceste ore de după Sărbătorile Pascale.

Precizez din start că e vorba de o analiză din punct de vedere politic, pentru că, despre acest lucru este vorba: politică, învinși și învingători, sondaje și tarele guvernării.

Scandalul a izbucnit în jurul acreditărilor pe care trebuie să le primească cele două aparate de testare pentru infectarea cu Sars-Cov 2, virusul care produce boala numită Covid-19.

Trebuie spus un lucru încă din capul locului: apariția a două aparate în tot atâtea zone de influență politică – la Direcția de Sănătate Publică, aflată în subordinea guvernului, așadar în perimetrul PNL – și la Spitalul Județean de Urgență „Bistrița”, aflat în administrarea Consiliului Județean, unitatea spitalicească care a beneficiat de investiții masive de la instituția condusă de președintele Radu Moldovan, lider județean și vicepreședinte al PSD la nivel național.

Acesta este contextul politic, iar tensiunile care s-au acumulat între cele două partide au ieșit la iveală în momentul în care aparatul Real Time PCR aflat în administrarea Direcției de Sănătate Publică a fost acreditat înaintea celui de la Spitalul Județean de Urgență.

În meciul dintre Stelian Dolha și Radu Moldovan, ultimul atacând în termeni duri pe secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătății, caracterizat ca nesimțit și indolent, a intervenit Claudia Andron și Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiției.

Acuzații grave de boicot

Benzina pe focul care ardea mocnit a aruncat-o Claudia Andron care a scris următoarele: „Apropo, m-aș bucura să văd deschisă o anchetă care să aducă lumină în acest caz, iar toți cei implicați – de la Dolha, până la secretarul de stat din Ministerul Justiției, Diana Morar, și până la prietenul și colegul de partid, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu – să răspundă pentru felul în care au folosit frăția politică în boicotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița: prin întârzierea premeditată a obținerii acordului tehnic pentru testarea pentru COVID-19. Un document banal, inventat în 20 Martie 2020”.

Așadar, greu cu pacea pe sub măslini, mai ales că, după apariția editorialului în bistriteanul.ro, prefectul Stelian Dolha a sunat-o pe Claudia Andron și a anunțat-o că o dă în judecată pentru cele scrise.

Cert, este vorba de o amenințare făcută la presiune și la nervi și, pe care, nu o va duce până la capăt. Dar, cum nu era suficientă povestea cu procesul, șefa femeilor liberale, secretar de stat în Ministerul Justiției Diana Morar postează și ea, pe pagina de socializare un text despre și cu această problemă.

Și, dincolo de explicațiile legate de acreditări și munca la ministerul de resort, este inserat și un text despre vremuri demult apuse, invocat fiind Articolul 404 Cod Penal.

Diana Morar: „În privința propagării în spațiul public a unor informații de tip fake news, reamintesc faptul că în contextul Covid, comunicarea de informații false se subscrie infracțiunii prevăzute de Art.404 Cod penal, pedepsită în regim agravant pe perioada stării de urgență. Îndemn pe cei care, în considerarea exclusivă a intereselor personale, acționează în nesocotirea dispozițiilor legale, să urmeze linia dreaptă, în conformitate cu deontologia profesională care îi obligă!”.

De la abolirea articolelor 205 și 206 Cod Penal, articole care vizau presa, pe durata stării de urgență, vine acest 404 cu pedeapsă în regim agravant.

Este adevărat că tensiunile sunt foarte mari, presiunea în Guvern e mare, doar că, revenirea la articole din Codul Penal, nu este o amenințare care să vină de la un reprezentant al PNL.

Reacțiile de după…

Războiul e abia la început, iar prefectul Stelian Dolha se află într-o situație ingrată, din toate punctele de vedere. Prefect al unui Guvern PNL, Dolha nu mai e membru PNL, așa că nu văd că ar avea sprijin.

Sigur, politic, Dolha a reacționat „la prima mână”, disproporționat cumva, dar fără a avea o linie de comunicare care să îi asigure „spatele”, a cedat nervos. Pentru că, indiferent dacă a blocat sau nu a blocat acreditarea aparatului de la SJU Bistrița, foarte mulți dintre bistrițeni vor rămâne cu această idee. Ceea ce, pentru viitorul politic al lui Stelian Dolha este deja o problemă.

Ce spune Stelian Dolha?

L-am întrebat dacă a blocat respectiva acreditare, iar Stelian Dolha a negat vehement acest lucru: „Nu mă puteam faulta singur. Oricum am lua-o, atât DSP, dar și Spitalul Județean de Urgență sunt sub coordonarea Ministerului Sănătății, așa că, întreb și eu, acum mai calm: Ce interes aveam să mă împiedic eu pe mine, să nu avem posibilități de-a face cât mai multe teste? Prea mult și prea tare s-a amestecat factorul politic într-o chestiune în care nu are ce căuta. Mi s-a părut un atac extrem de dur, venit pe o chestiune extrem de delicată. Poate, poate trebuia să comunicăm altfel”, spune prefectul Dolha.

În ceea ce o privește pe Diana Morar, cu siguranță că știe foarte bine că bulgărele, odată pornit la vale – greu se oprește. Politic vorbind, povestea cu 404 Cod Penal nu îi face bine deloc, mai ales că vin alegerile locale.

Lumea este extrem de sensibilă la amenințările cu regimul agravant. Iar asta pe fondul amenzilor de câteva milioane de euro primite de români, a scandalurilor între clanurile de interlopi și forțele de ordine, dar mai ales a bâlbâielilor PNL care l-au enervat și pe președintele Klaus Iohannis.

Din acest război surd dintre PNL și PSD, deocamdată, marele câștigător este PSD și Radu Moldovan, cel care a punctat și de această dată, sigur având deschisă o linie de comunicare extrem de profesionistă.

Dincolo, se află PNL – care, din punct de vedere politic, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, nu comunică aproape deloc. Stelian Dolha este demisionat din partid, ceea ce poate avea efecte cât se poate de nedorit peste câteva luni de zile. Astfel încât, deschiderea unei linii de comunicare profesioniste ar putea aduce un plus de valoare guvernării locale…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...