RĂZBOI la Palat pe testarea COVID și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha

RĂZBOI la Palat pe testarea COVID și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha

Lupte grele în Palatul Administrativ Bistrița, care găzduiește Consiliul Județean și Instituția Prefectului. Mai exact, lupta se dă între președintele CJ – Radu Moldovan și prefectul Stelian Dolha. Din fericire, din toată lupta politică și de orgolii câștigă județul care va începe, în sfârșit, să testeze populația pentru COVID-19 și o va face cu două aparate, nu cu unul. Acum, fiecare aripă din Palat are aparatul ei, urmează lupta pe teste și pe medici. Rămâne de împărțit imaginea Spitalului Județean de Urgență, la DSP BN e daună totală.

La trei zile după ce Consiliul Județean luase decizia de a cumpăra un aparat de testare Real Time – PCR pentru testarea COVID-19- la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, președintele Radu Moldovan îi trimitea o scrisoare deschisă ministrului Marcel Vela, în care atrăgea atenția asupra întârzierii rezultatelor populației din Bistrița-Năsăud la testarea pentru infecția cu COVID-19, semnalând că un astfel de aparat există în dotarea mai multor Direcții Sanitar Veterinare din țară, printre care și cea din Bistrița.

În timp ce pentru aparatul de la Spitalul Județean de Urgență a trebuit făcută achiziția, plus transportul până la Bistrița, cel de la DSVSA BN s-a încurcat printre hârtii și protocoale între ministere, deși avea nevoie doar de teste și de personal instruit pentru a funcționa. Prefectul Stelian Dolha anunța foarte sigur pe el în urmă cu trei săptămâni că instruirea personalului e o chestiune de o zi și că DSP BN va cumpăra de urgență teste, pentru a fi pornit cât mai rapid. Între timp, prefectul s-a pozat cu aparatul de la DSVSA transmițând optimism populației și… cam atât, la fapte concrete. Hârțogăreala între ministere, instruirea și kiturile au luat exact cât timp i-a luat aparatului de la Spitalul Județean să vină. De cealaltă parte, președintele CJ anunța cu surle și trâmbițe achiziția aparatului de la spital.

Lucrurile la DSV BN s-au precipitat și rezolvat abia în ultimele zile (absolut întâmplător înainte de a fi montat cel de la spital), așa că ieri prefectul Dolha anunța că de astăzi la DSVSA BN începe testarea pentru COVID-19, cam 180 de teste pe zi. Atât puteam face în trei săptămâni cu aparatul din ogradă, de pe str. Tărpiului, dar birocrația a încurcat socoteala din declarații optimiste ale prefectului cu cea din târg.

Ieri dimineață, scriam în Bistrițeanul.ro ÎNCĂ puțin: În două zile, testele COVID 19, la noi acasă! La câteva ore, președintele Radu Moldovan anunța pe pagina sa de Facebook că „Se fac ultimele pregătiri la pentru a realiza teste COVID-19 la noi în județ. Aparatul de testare Real Time PCR împreună cu chiturile au ajuns deja….

După patru ore, prefectul Stelian Dolha anunța că „Lucrurile cu aparatul Real Time PCR de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului se mișcă. În sfârșit avem o echipă de specialiști, cu medici de laborator, care au făcut training la Alba Iulia. Echipa este formată din biochimistul Alina Rus, medicul Adrian Rai, fiul doctorului Rai, iar surpriza cea mai mare în acest moment este medicul biochimist de origine egipteană, venit din Arabia Saudită, Mohamed Attya, căsătorit cu o româncă. El a lucrat pe aparatul Real PCR în multe țări”.

Ce a uitat prefectul Dolha să precizeze este câte teste a cumpărat DSP BN de trei săptămâni încoace, de când se discuta de folosirea aparatului de la DSVSA BN. Singurul lucru făcut public despre teste și numărul lor este că prin donația liberalei Diana Morar (de 11.600 lei) și a MIS GRUP (15.000 lei) s-au cumpărat kit-uri, care conțin 550 teste, 250 de extracție și 300 de depistare. „E nevoie de o validare a procedurii, cel puţin 50 de kit-uri trebuie făcute în prima fază, care se trimit către un laborator cu expertiză, se validează procedura şi pe urmă putem spune efectiv că intrăm într-un proces judeţean validat certificat. Avem 550 de kit-uri, aparatul de Real Time PCR face 90 de teste în 5 ore, deci în 10 ore ar trebui să avem 180 de teste. Nu vreau să mă avânt şi să spun că vom face 180, mi-aş dori cu paşi mărunţi să facem testele”, declara Dolha ieri.

În traducere liberă, 50 de teste vor fi folosite pentru validare, astfel încât mai rămân 200 de teste, pe care dacă e să luăm în serios afirmațiile prefectului Dolha, care zicea că pe aparatul de la DSVSA se pot face cam 180 teste în 10 ore, în maaaxim 2 zile se termină și vor fi testați cam tot atâția bistrițeni. Probabil, mai departe, se așteaptă alți sponsori care să dea bani de kit-uri sau poate se întâmplă o minune și DSP BN cumpără din banii instituției câte teste vor fi necesare pentru a testa populația, iar prefectul va putea bifa în dreptul lui și un număr rezonabil de teste, 250 e absolut infim față de necesar.

Un alt lucru care i-a scăpat din prea mare grabă prefectului Stelian Dolha este că medicul Andrei Rai (nu Adrian Rai așa cum l-a anunțat), nu poate face rezidențiatul la DSVSA BN, ci doar în spital, iar actele pentru transferul lui la Spitalul Județean erau deja semnate la momentul anunțului său. Fiul doctorului Rai este rezident în anul III și poate lucra, conform legii, doar alături de medicii dintr-un spital.

Rămâne de văzut dacă fără echipa medicală completă aparatul de la DSVSA BN va putea funcționa și cât timp, având în vedere numărul ridicol de mic de teste disponibile, doar din sponsorizare.

Așadar, după cum se vede, aparatele de testare sunt împărțite cumva politic, cel de la DSVSA BN pare a fi în dreptul prefectului Dolha când e vorba de imagine, iar cel de la Spitalul Județean în dreptul președintelui CJ, Radu Moldovan. S-a făcut inclusiv o împărțeală a testărilor care ar urma să fie făcute, DSP BN cu aparatul de la DSV va testa persoanele aflate în carantină, iar cel de la Spitalul Județean va fi folosit pentru testarea bolnavilor cu simptome și a cadrelor medicale.

Așadar, în spatele declarațiilor publice se duce un război crunt între PNL și PSD, fix în Palatul Administrativ, și între cei doi care conduc județul: prefectul Stelian Dolha și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Al cărui aparat pornește primul, cine are echipa de medici de laborator completă, cine anunță primul pe Facebook etc. Stelian Dolha îl ignoră pe Radu Moldovan neinvitându-l nici măcar la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, deși președintele CJ este vicepreședinte. Mai nou, motiv de râcă în Palat este și Spitalul Județean, care nu se mai subordonează de câteva zile Consiliului Județean, ci Ministerului Sănătății, iar reprezentant al Guvernului în teritoriu este nimeni altul decât prefectul Dolha. Banii de investiții ai spitalului vin de la Consiliul Județean, dar „comanda este la Stelian Dolha, care ar putea oricând, pe perioada situației de urgență, să intervină să schimbe managerul, de exemplu.

Oricât de dură ar fi lupta politică în Palat, cert e că bistrițenii nu pierd. Astăzi sau mâine, în sfârșit, vom putea depista și la Bistrița infecțiile cu COVID-19, iar astfel vom putea controla mai bine situația. Mai multe teste, mai multe șanse de câștig în lupta cu Coronavirusul în Bistrița-Năsăud. Iar asta e tot ce contează astăzi…

 

Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.
Ai lucruri în casă, în stare bună, pe care nu le mai folosești? Donează-le pentru Târgul Caritabil și oferă-i Alessiei o șansă la viață: august 2, 2020 - Mobilizare impresionantă a mămicilor din întreaga țară, și nu numai, pentru a ajuta copiii care suferă de SMA 1. În weekend-ul 15 - 16 august se va organiza și la Bistrița un târg caritabil pentru o prințesă de un an și trei luni. DONEAZĂ lucrurile bune pe care nu le mai folosești. AFLĂ detalii despre cum te poți implica și chiar câștiga:
FOTO: GRAV accident la ieșirea din Sângeorz Băi! Cinci victime, printre care doi copii, au ajuns la spital august 2, 2020 - Un accient rutier grav a avut loc în jurul amiezii la ieșirea din localitatea Sângeorz Băi. Trei mașini au fost implicate în accident. În urma impactului un autoturism s-a răsturnat. Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și 4 decese. 20 de bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 2, 2020 - Avem 886 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de infecție.
EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie august 2, 2020 - Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie...”
FACEBOOK POLICE: Săriți, s-au furat cuvintele din dicționar… august 2, 2020 - Nici n-a început bine campania electorală că s-a încins o luptă pe cinste între candidați. Încă nu s-a ajuns la faza pe idei și proiecte, deocamdată asistăm la campionatul local de aruncat lături. Pe alocuri, încăierarea capătă accente comice… De departe avem parte de cea mai interesantă și colorată campanie pentru Primăria Bistrița din ultimii...
Rostul de dimineață: O ființă stranie, în Schullerwald…! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap… august 2, 2020 - Ce mai ființă stranie, în Schullerwald...! Ce figură bizară și uimitoare ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute...! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap... Și nici să ne judece sau să ne ciopârțească – așa cum am merita cu vârf și îndesat...
OPINII: Administrația, “coana mare” fără mentalitate europeană august 2, 2020 - De multe ori m-am întrebat de ce în România lucrurile merg așa cum merg: greoi, cu multă birocrație, cu termene foarte lungi de răspuns la o simplă cerere adresată instituțiilor. De ce? De ce nu facem lucrurile așa cum știm că trebuie făcute pentru a avea sentimentul că trăim într-o țară căreia îi aparținem?! În ultimele decade am observat o radicalizare a populației României care a dus la scindarea acesteia în două tabere. Această scindare s-a produs pe nesimțite, chiar sub ochii noștri. Fără să ne dăm seama, am ajuns combatanți în războiul româno-român. 
Aproape 25 de milioane de lei pentru pagubele produse de inundații în județul Bistrița-Năsăud! august 1, 2020 - Județul nostru a fost, în luna iunie, sub coduri portocalii și roșii de ploi și inundații. Zeci de localități au fost afectate. Guvernul a alocat aproape 25 de milioane de lei pentru localitățile afectate. VEZI repartizarea sumelor:
Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna august 1, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.
O nouă obligație, pentru primari: „E absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus” august 1, 2020 - Primarii din Bistrița-Năsăud se vor trezi cu o nouă obligație în fișa de post. „Este absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască...”
Bistrița-Năsăud: 19 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate august 1, 2020 - Avem 876 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 19 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.225 de cazuri noi de infecție.
Patru persoane reținute pentru 30 de zile, dintre cei care ar fi introdus ilegal arme letale în țară august 1, 2020 - Polițiștii au descins jos la domiciliile a șapte persoane din Bistrița-Năsăud și Maramureș. Acestea sunt bănuite că timp de patru ani au introdus ilegal arme letale în țară. În urma perchezițiilor au fost ridicate 22 de arme, peste 1.000 de cartușe și sute de componente arme. Instanța i-a reținut pentru 30 de zile pe patru dintre suspecți. VEZI ce pedepse au primit ceilalți suspecți:
Motocicleta galbenă, din nou pe pistă! Sorin Pop țintește, ca întotdeauna, la podium! august 1, 2020 - A treia etapă a Moto RC se desfășoară în acest weekend la Adâncata. Bineînțeles, motocicleta galbenă nu lipsește de pe pistă. Iar Sorin Pop, ca de fiecare dată, țintește la podium.
VIDEO Spectacol în Parcul Național Călimani: Ce soluție a găsit un ursuleț „chinuit” de mâncărimi august 1, 2020 - Un ursuleț care-și face veacul în Parcul Național Călimani a găsit o soluție pentru mâncărimile de pe spate. Acesta s-a scărpinat de zor de un copac, întreaga scenă fiind surprinsă de camerele de monitorizare ale parcului.