RĂZBOI la Palat pe testarea COVID și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha

RĂZBOI la Palat pe testarea COVID și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha

Lupte grele în Palatul Administrativ Bistrița, care găzduiește Consiliul Județean și Instituția Prefectului. Mai exact, lupta se dă între președintele CJ – Radu Moldovan și prefectul Stelian Dolha. Din fericire, din toată lupta politică și de orgolii câștigă județul care va începe, în sfârșit, să testeze populația pentru COVID-19 și o va face cu două aparate, nu cu unul. Acum, fiecare aripă din Palat are aparatul ei, urmează lupta pe teste și pe medici. Rămâne de împărțit imaginea Spitalului Județean de Urgență, la DSP BN e daună totală.

La trei zile după ce Consiliul Județean luase decizia de a cumpăra un aparat de testare Real Time – PCR pentru testarea COVID-19- la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, președintele Radu Moldovan îi trimitea o scrisoare deschisă ministrului Marcel Vela, în care atrăgea atenția asupra întârzierii rezultatelor populației din Bistrița-Năsăud la testarea pentru infecția cu COVID-19, semnalând că un astfel de aparat există în dotarea mai multor Direcții Sanitar Veterinare din țară, printre care și cea din Bistrița.

În timp ce pentru aparatul de la Spitalul Județean de Urgență a trebuit făcută achiziția, plus transportul până la Bistrița, cel de la DSVSA BN s-a încurcat printre hârtii și protocoale între ministere, deși avea nevoie doar de teste și de personal instruit pentru a funcționa. Prefectul Stelian Dolha anunța foarte sigur pe el în urmă cu trei săptămâni că instruirea personalului e o chestiune de o zi și că DSP BN va cumpăra de urgență teste, pentru a fi pornit cât mai rapid. Între timp, prefectul s-a pozat cu aparatul de la DSVSA transmițând optimism populației și… cam atât, la fapte concrete. Hârțogăreala între ministere, instruirea și kiturile au luat exact cât timp i-a luat aparatului de la Spitalul Județean să vină. De cealaltă parte, președintele CJ anunța cu surle și trâmbițe achiziția aparatului de la spital.

Lucrurile la DSV BN s-au precipitat și rezolvat abia în ultimele zile (absolut întâmplător înainte de a fi montat cel de la spital), așa că ieri prefectul Dolha anunța că de astăzi la DSVSA BN începe testarea pentru COVID-19, cam 180 de teste pe zi. Atât puteam face în trei săptămâni cu aparatul din ogradă, de pe str. Tărpiului, dar birocrația a încurcat socoteala din declarații optimiste ale prefectului cu cea din târg.

Ieri dimineață, scriam în Bistrițeanul.ro ÎNCĂ puțin: În două zile, testele COVID 19, la noi acasă! La câteva ore, președintele Radu Moldovan anunța pe pagina sa de Facebook că „Se fac ultimele pregătiri la pentru a realiza teste COVID-19 la noi în județ. Aparatul de testare Real Time PCR împreună cu chiturile au ajuns deja….

După patru ore, prefectul Stelian Dolha anunța că „Lucrurile cu aparatul Real Time PCR de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului se mișcă. În sfârșit avem o echipă de specialiști, cu medici de laborator, care au făcut training la Alba Iulia. Echipa este formată din biochimistul Alina Rus, medicul Adrian Rai, fiul doctorului Rai, iar surpriza cea mai mare în acest moment este medicul biochimist de origine egipteană, venit din Arabia Saudită, Mohamed Attya, căsătorit cu o româncă. El a lucrat pe aparatul Real PCR în multe țări”.

Ce a uitat prefectul Dolha să precizeze este câte teste a cumpărat DSP BN de trei săptămâni încoace, de când se discuta de folosirea aparatului de la DSVSA BN. Singurul lucru făcut public despre teste și numărul lor este că prin donația liberalei Diana Morar (de 11.600 lei) și a MIS GRUP (15.000 lei) s-au cumpărat kit-uri, care conțin 550 teste, 250 de extracție și 300 de depistare. „E nevoie de o validare a procedurii, cel puţin 50 de kit-uri trebuie făcute în prima fază, care se trimit către un laborator cu expertiză, se validează procedura şi pe urmă putem spune efectiv că intrăm într-un proces judeţean validat certificat. Avem 550 de kit-uri, aparatul de Real Time PCR face 90 de teste în 5 ore, deci în 10 ore ar trebui să avem 180 de teste. Nu vreau să mă avânt şi să spun că vom face 180, mi-aş dori cu paşi mărunţi să facem testele”, declara Dolha ieri.

În traducere liberă, 50 de teste vor fi folosite pentru validare, astfel încât mai rămân 200 de teste, pe care dacă e să luăm în serios afirmațiile prefectului Dolha, care zicea că pe aparatul de la DSVSA se pot face cam 180 teste în 10 ore, în maaaxim 2 zile se termină și vor fi testați cam tot atâția bistrițeni. Probabil, mai departe, se așteaptă alți sponsori care să dea bani de kit-uri sau poate se întâmplă o minune și DSP BN cumpără din banii instituției câte teste vor fi necesare pentru a testa populația, iar prefectul va putea bifa în dreptul lui și un număr rezonabil de teste, 250 e absolut infim față de necesar.

Un alt lucru care i-a scăpat din prea mare grabă prefectului Stelian Dolha este că medicul Andrei Rai (nu Adrian Rai așa cum l-a anunțat), nu poate face rezidențiatul la DSVSA BN, ci doar în spital, iar actele pentru transferul lui la Spitalul Județean erau deja semnate la momentul anunțului său. Fiul doctorului Rai este rezident în anul III și poate lucra, conform legii, doar alături de medicii dintr-un spital.

Rămâne de văzut dacă fără echipa medicală completă aparatul de la DSVSA BN va putea funcționa și cât timp, având în vedere numărul ridicol de mic de teste disponibile, doar din sponsorizare.

Așadar, după cum se vede, aparatele de testare sunt împărțite cumva politic, cel de la DSVSA BN pare a fi în dreptul prefectului Dolha când e vorba de imagine, iar cel de la Spitalul Județean în dreptul președintelui CJ, Radu Moldovan. S-a făcut inclusiv o împărțeală a testărilor care ar urma să fie făcute, DSP BN cu aparatul de la DSV va testa persoanele aflate în carantină, iar cel de la Spitalul Județean va fi folosit pentru testarea bolnavilor cu simptome și a cadrelor medicale.

Așadar, în spatele declarațiilor publice se duce un război crunt între PNL și PSD, fix în Palatul Administrativ, și între cei doi care conduc județul: prefectul Stelian Dolha și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Al cărui aparat pornește primul, cine are echipa de medici de laborator completă, cine anunță primul pe Facebook etc. Stelian Dolha îl ignoră pe Radu Moldovan neinvitându-l nici măcar la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, deși președintele CJ este vicepreședinte. Mai nou, motiv de râcă în Palat este și Spitalul Județean, care nu se mai subordonează de câteva zile Consiliului Județean, ci Ministerului Sănătății, iar reprezentant al Guvernului în teritoriu este nimeni altul decât prefectul Dolha. Banii de investiții ai spitalului vin de la Consiliul Județean, dar „comanda este la Stelian Dolha, care ar putea oricând, pe perioada situației de urgență, să intervină să schimbe managerul, de exemplu.

Oricât de dură ar fi lupta politică în Palat, cert e că bistrițenii nu pierd. Astăzi sau mâine, în sfârșit, vom putea depista și la Bistrița infecțiile cu COVID-19, iar astfel vom putea controla mai bine situația. Mai multe teste, mai multe șanse de câștig în lupta cu Coronavirusul în Bistrița-Năsăud. Iar asta e tot ce contează astăzi…

 

Ministrul Dezvoltării asigură că susține Sala Polivalentă din Wonderland. Finanțarea Aquapark-ului și a stadionului, sub semnul întrebării aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila a dat asigurări că va continua să susțină financiar sala polivalentă care se construiește în Wonderland. În ceea ce privește aquapark-ul și stadionul, obiective propuse pentru aceeași zonă, finanțarea stă sub semnul întrebării.
OPINII: Bugetul de weekend aprilie 16, 2021 - Eu nu sunt expert în finanțe sau economie, dar mi s-a părut ciudat să apară în plus, peste weekend, căteva zeci de milioane de lei, atât la venituri cât și la cheltuieli.
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila: „E nevoie de creșe în mai multe localități din Bistrița-Năsăud” aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila a constatat o stare de fapt evidentă: e nevoie de creșe în mai multe localități din județ. Autoritățile din județ au fost invitate să se înscrie în programul derulat cu fonduri guvernamentale pentru construcția de creșe.
În vremuri grele, LECH-LACTO crește văzând cu ochii! A ajuns deja în patru județe aprilie 16, 2021 - LECH-LACTO SRL pare să crească chiar și în aceste vremuri complicate. Deja este prezentă pe piața din Bistriţa-Năsăud cu 5 magazine de specialitate şi altele 25 în judeţele Cluj, Alba şi Hunedoara.
Ioan Deneș (senator PSD): PSD a avut dreptate aprilie 16, 2021 - Senatorul PSD Ioan Deneș a comentat scandalul care s-a declanșat în coaliția de guvernământ, odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu. PNL a falsificat datele pandemiei – susține Ioan Deneș.
Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud! UNDE se situează Becleanul: aprilie 16, 2021 - Cazurile de COVID sunt în creștere și se caută soluții de gestionare a situației. La noi în județ, problema nu sunt paturile de ATI ci lipsa personalului. Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud. Nici cei de la Beclean nu vor ”șoma”:
Polițistul bătăuș nu e la prima abatere! A mai bătut recent un fost pompier aprilie 16, 2021 - Ofițerul de la Biroul pentru Imigrări a județului Bistrița-Năsăud care și-ar fi lovit șeful pare să aibă antecedente. Cu o zi înainte de Revelion, polițistul a mai luat la bătaie un fost pompier de data aceasta. Totul s-a petrecut din cauza unor neînțelegeri copilărești...
AZI, în Bistrița: Recital extraordinar de pricesne și liturghie specială în Biserica de la Coroana aprilie 16, 2021 - Un eveniment special, astăzi, în Biserica de la Coroana: episcopul Europei de Nord va oficia o liturghie specială, iar bistrițenii sunt invitați și la un recital extraordinar de pricesne și o lansare de carte:
„Stingerea” la ora 20.00, de azi, în Bistrița, Beclean și încă CINCI comune aprilie 16, 2021 - Orașele și comunele care au incidența COVID peste 4 la mie au „program special” în weekend. Mai exact, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația e restricționată după ora 20.00. De azi, în Bistrița, Beclean, și încă patru comune se aplică aceste măsuri.
Aquabis: Străzi din Beclean, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore aprilie 16, 2021 - Câteva străzi din Beclean rămân astăzi - 16 aprilie 2021 - fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Și-a luat primarul Turc pisi, să ne zgârie și scuipe pe Facebook! aprilie 16, 2021 - Din banii noștri, doar nu credeți că o plătește din bugetul familiei. Domn' primar, v-a scăpat pisi pe Facebook, zgârie și scuipă ceva de speriat!
Aquabis: Lucrări de spălare / dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, în ȘASE localități! Apa nu va fi potabilă aprilie 16, 2021 - Timp de trei zile, se vor executa lucrări de spălare și dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, precum și  a rezervoarelor de capăt - în ȘASE localități din Bistrița-Năsăud - anunță Aquabis. Apa nu va fi potabilă aici:
Echipa de fotbal Gloria 1 ar putea ajunge la Primăria Bistrița gratis. Primarul Turc nu o vrea aprilie 15, 2021 - Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut cunoscut faptul că i-a sugerat primarului Ioan Turc să preia cu titlu gratuit echipa de fotbal Gloria 1 și să o ridice. Edilul însă ar fi refuzat această variantă, precizând că vrea să se concentreze pe o academie de fotbal pentru juniori.
Ioan Oltean și încă șase foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi! aprilie 15, 2021 - Supărați că li s-au tăiat pensiile speciale, Ioan  Oltean și alți șase foști parlamentari bistrițeni au acționat în instanță decizia mai marilor țării. Aceștia își cer pensiile speciale înapoi, abrogate prin  legea adoptată în Parlament în februarie 2021.
SONDAJ pentru părinți: Ce părere aveți despre cursurile online sau testarea elevilor la școală…?! aprilie 15, 2021 - Un sondaj de amploare circulă de ieri în mediul online: părinții sunt invitați să-și dea cu părerea în legătură cu orele online sau testarea elevilor la școală. Inițiativa aparține Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din învățământul preuniversitar.
La Beclean, primarul face tot! Viceprimarului i-a rămas…un microbuz școlar aprilie 15, 2021 - Nicu Moldovan (PSD) de la Beclean n-are încrede în nimeni și pace! Cel puțin asta înțelegem din organigrama votată în Consiliul Local. Viceprimarului Bogdan Rusu (PNL) i-a pus în fișa postului o singură sarcină: să vegheze microbuzul școlar.
FOCAR COVID la Cușma: 16 bunici infectați aprilie 15, 2021 - Noul tip de coronavirus a lovit puternic și în Centrul de Bătrâni de la Cușma. În ultimele 24 de ore au fost depistați 16 bunici infectați. Totul ar fi pornit de la un angajat care a fost infectat.
Spirtul Dora, success uriaș! Compania care-l produce și-a dublat cifra de afaceri aprilie 15, 2021 - Compania Ecoserv Năsăud, producătoare de alcool etilic, a înregistrat încasări uriașe în anul 2020. Și-a doborât recordul, profitând din plin de pandemie, ajungând astfel la o cifră de afaceri cu 216 % mai mare decât cea din 2019. Spirtul sanitar Dora s-a vândut în prima fază doar în instituții și companii de stat.
ANALIZĂ – Anomalia UDMR: Cum să dai mâna cu toți și cu nimeni pentru posturi călduțe aprilie 15, 2021 - Indiferent de guvernare, UDMR a reușit în ultimele decenii să meargă înainte, precum peștele în apă. Cu siguranță însă la anomalii mai mari decât asta n-am asistat: la nivel național și implicit cu repercusiuni în local, UDMR a bătut palma cu PNL. La nivel județean, UDMR a bătut palma cu PSD... Așa se face că UDMR își pune oamenii în poziții cheie după ce a bătut palma și cu puterea și cu opoziția.
Protecție împotriva incendiilor și nu prea! Percheziții de amploare, la o firmă care a livrat echipamente pentru zeci de instituții aprilie 15, 2021 - O serie de echipamente de protecție (extinctoare, hidranți) neconforme – cu sigilii sau etichete de conformitate și de valabilitate înlocuite – au ajuns la zeci de instituții din 28 de județe, între care și Bistrița-Năsăud. Polițiștii din Mureș au demarat percheziții de amploare:
VIDEO – IMPRESIONANT: Tumori craniene extirpate, premiere medicale și peste 1.000 de vieți salvate în cinci ani aprilie 15, 2021 - O echipă de profesioniști și aparatura modernă pusă la dispoziție la secția neurochirurgie au făcut posibilă salvarea a peste 1.000 de vieți. În cinci ani de zile,  echipa de neurochirurgi a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a efectuat operații în premieră, au dat șansa la o viață normală sau au acordat o a doua șansă.
După PUG-uri paralele, a venit vremea bugetelor paralele: una a pus Primăria Bistrița pe site, alta a prezentat bistrițenilor aprilie 15, 2021 - Primăria Bistrița, prin primarul Ioan Turc, a prezentat zilele trecute într-o conferință de presă și ulterior într-o dezbatere publică bugetul propus pentru anul acesta. Documentul e disponibil de ceva vreme și pe site-ul instituției. Există doar o singură problemă... ce a fost pus la dispoziție bistrițenilor pe site nu se pupă cu ce a prezentat edilul. Oare pe masa consilierilor locali care varianta va ajunge?
AUDIO: Ne-am dat interesați de starea unui pacient internat în Spitalul Județean. Cine ne-a închis telefonul în nas: aprilie 15, 2021 - Mai mulți bistrițeni ne-au semnalat faptul că nu pot să afle informații despre cei dragi lor, internați în spital. Așa că ne-am încercat și noi norocul, sunând la mai multe secții pentru a vedea ce face „mătușa”. CUM ni s-a răspuns și cine ne-a închis telefonul în nas:
La Pinticu se fură curent… la greu! aprilie 15, 2021 - Percheziții de amploare la Pinticu, unde mai mulți localnici... furau curent. Pe lângă cele 12 case luate la puricat, jandarmii au „mers pe fir” - la propriu - percheziționând alte cinci case.
Dispozitiv soluție recurs dosar 3246/190/2019 aprilie 15, 2021 - Dispozitiv soluție recurs dosar 3246/190/2019
Comunicat: Lansare proiect cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” aprilie 15, 2021 - Societatea LIN VET MEDICAL SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” - proiect nr RUE M2-8252 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
Saci agățați în poartă, pentru gunoaiele reciclabile! Dispar aproape 800 de platforme cu containere semi-îngropate aprilie 15, 2021 - Se schimbă schimbarea! Platformele semi-îngropate vor dispărea din peisajul rural, și din unele zone din orașe. Aproape 800 de platforme vor fi scoase din pământ, fiind înlocuite cu... saci agățați în poartă.
FOTO- A scăpat fără nicio zgârietură, după o cascadorie ca-n filme aprilie 14, 2021 - Un tânăr de 23 de ani a scăpat fără nicio zgârietură, după ce a fost protagonistul unei cascadorii ca-n filme, între localitățile Șirioara și Coasta. Acesta a ieșit cu mașina în decor, unde a pus-o cu roțile-n sus.
SURSE: Alexandru Pugna preia Centrul Județean pentru Cultură aprilie 14, 2021 - Fostul secretar de stat Alexandru Pugna va prelua Centrul Județean pentru Cultură, cel puțin temporar, până se va organiza un concurs în acest sens. Se pare că decizia ar fi aparținut angajaților instituției.
Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha aprilie 14, 2021 - Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii.