RĂZBOI la Palat pe testarea COVID și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha

RĂZBOI la Palat pe testarea COVID și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha

Lupte grele în Palatul Administrativ Bistrița, care găzduiește Consiliul Județean și Instituția Prefectului. Mai exact, lupta se dă între președintele CJ – Radu Moldovan și prefectul Stelian Dolha. Din fericire, din toată lupta politică și de orgolii câștigă județul care va începe, în sfârșit, să testeze populația pentru COVID-19 și o va face cu două aparate, nu cu unul. Acum, fiecare aripă din Palat are aparatul ei, urmează lupta pe teste și pe medici. Rămâne de împărțit imaginea Spitalului Județean de Urgență, la DSP BN e daună totală.

La trei zile după ce Consiliul Județean luase decizia de a cumpăra un aparat de testare Real Time – PCR pentru testarea COVID-19- la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, președintele Radu Moldovan îi trimitea o scrisoare deschisă ministrului Marcel Vela, în care atrăgea atenția asupra întârzierii rezultatelor populației din Bistrița-Năsăud la testarea pentru infecția cu COVID-19, semnalând că un astfel de aparat există în dotarea mai multor Direcții Sanitar Veterinare din țară, printre care și cea din Bistrița.

În timp ce pentru aparatul de la Spitalul Județean de Urgență a trebuit făcută achiziția, plus transportul până la Bistrița, cel de la DSVSA BN s-a încurcat printre hârtii și protocoale între ministere, deși avea nevoie doar de teste și de personal instruit pentru a funcționa. Prefectul Stelian Dolha anunța foarte sigur pe el în urmă cu trei săptămâni că instruirea personalului e o chestiune de o zi și că DSP BN va cumpăra de urgență teste, pentru a fi pornit cât mai rapid. Între timp, prefectul s-a pozat cu aparatul de la DSVSA transmițând optimism populației și… cam atât, la fapte concrete. Hârțogăreala între ministere, instruirea și kiturile au luat exact cât timp i-a luat aparatului de la Spitalul Județean să vină. De cealaltă parte, președintele CJ anunța cu surle și trâmbițe achiziția aparatului de la spital.

Lucrurile la DSV BN s-au precipitat și rezolvat abia în ultimele zile (absolut întâmplător înainte de a fi montat cel de la spital), așa că ieri prefectul Dolha anunța că de astăzi la DSVSA BN începe testarea pentru COVID-19, cam 180 de teste pe zi. Atât puteam face în trei săptămâni cu aparatul din ogradă, de pe str. Tărpiului, dar birocrația a încurcat socoteala din declarații optimiste ale prefectului cu cea din târg.

Ieri dimineață, scriam în Bistrițeanul.ro ÎNCĂ puțin: În două zile, testele COVID 19, la noi acasă! La câteva ore, președintele Radu Moldovan anunța pe pagina sa de Facebook că „Se fac ultimele pregătiri la pentru a realiza teste COVID-19 la noi în județ. Aparatul de testare Real Time PCR împreună cu chiturile au ajuns deja….

După patru ore, prefectul Stelian Dolha anunța că „Lucrurile cu aparatul Real Time PCR de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului se mișcă. În sfârșit avem o echipă de specialiști, cu medici de laborator, care au făcut training la Alba Iulia. Echipa este formată din biochimistul Alina Rus, medicul Adrian Rai, fiul doctorului Rai, iar surpriza cea mai mare în acest moment este medicul biochimist de origine egipteană, venit din Arabia Saudită, Mohamed Attya, căsătorit cu o româncă. El a lucrat pe aparatul Real PCR în multe țări”.

Ce a uitat prefectul Dolha să precizeze este câte teste a cumpărat DSP BN de trei săptămâni încoace, de când se discuta de folosirea aparatului de la DSVSA BN. Singurul lucru făcut public despre teste și numărul lor este că prin donația liberalei Diana Morar (de 11.600 lei) și a MIS GRUP (15.000 lei) s-au cumpărat kit-uri, care conțin 550 teste, 250 de extracție și 300 de depistare. „E nevoie de o validare a procedurii, cel puţin 50 de kit-uri trebuie făcute în prima fază, care se trimit către un laborator cu expertiză, se validează procedura şi pe urmă putem spune efectiv că intrăm într-un proces judeţean validat certificat. Avem 550 de kit-uri, aparatul de Real Time PCR face 90 de teste în 5 ore, deci în 10 ore ar trebui să avem 180 de teste. Nu vreau să mă avânt şi să spun că vom face 180, mi-aş dori cu paşi mărunţi să facem testele”, declara Dolha ieri.

În traducere liberă, 50 de teste vor fi folosite pentru validare, astfel încât mai rămân 200 de teste, pe care dacă e să luăm în serios afirmațiile prefectului Dolha, care zicea că pe aparatul de la DSVSA se pot face cam 180 teste în 10 ore, în maaaxim 2 zile se termină și vor fi testați cam tot atâția bistrițeni. Probabil, mai departe, se așteaptă alți sponsori care să dea bani de kit-uri sau poate se întâmplă o minune și DSP BN cumpără din banii instituției câte teste vor fi necesare pentru a testa populația, iar prefectul va putea bifa în dreptul lui și un număr rezonabil de teste, 250 e absolut infim față de necesar.

Un alt lucru care i-a scăpat din prea mare grabă prefectului Stelian Dolha este că medicul Andrei Rai (nu Adrian Rai așa cum l-a anunțat), nu poate face rezidențiatul la DSVSA BN, ci doar în spital, iar actele pentru transferul lui la Spitalul Județean erau deja semnate la momentul anunțului său. Fiul doctorului Rai este rezident în anul III și poate lucra, conform legii, doar alături de medicii dintr-un spital.

Rămâne de văzut dacă fără echipa medicală completă aparatul de la DSVSA BN va putea funcționa și cât timp, având în vedere numărul ridicol de mic de teste disponibile, doar din sponsorizare.

Așadar, după cum se vede, aparatele de testare sunt împărțite cumva politic, cel de la DSVSA BN pare a fi în dreptul prefectului Dolha când e vorba de imagine, iar cel de la Spitalul Județean în dreptul președintelui CJ, Radu Moldovan. S-a făcut inclusiv o împărțeală a testărilor care ar urma să fie făcute, DSP BN cu aparatul de la DSV va testa persoanele aflate în carantină, iar cel de la Spitalul Județean va fi folosit pentru testarea bolnavilor cu simptome și a cadrelor medicale.

Așadar, în spatele declarațiilor publice se duce un război crunt între PNL și PSD, fix în Palatul Administrativ, și între cei doi care conduc județul: prefectul Stelian Dolha și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Al cărui aparat pornește primul, cine are echipa de medici de laborator completă, cine anunță primul pe Facebook etc. Stelian Dolha îl ignoră pe Radu Moldovan neinvitându-l nici măcar la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, deși președintele CJ este vicepreședinte. Mai nou, motiv de râcă în Palat este și Spitalul Județean, care nu se mai subordonează de câteva zile Consiliului Județean, ci Ministerului Sănătății, iar reprezentant al Guvernului în teritoriu este nimeni altul decât prefectul Dolha. Banii de investiții ai spitalului vin de la Consiliul Județean, dar „comanda este la Stelian Dolha, care ar putea oricând, pe perioada situației de urgență, să intervină să schimbe managerul, de exemplu.

Oricât de dură ar fi lupta politică în Palat, cert e că bistrițenii nu pierd. Astăzi sau mâine, în sfârșit, vom putea depista și la Bistrița infecțiile cu COVID-19, iar astfel vom putea controla mai bine situația. Mai multe teste, mai multe șanse de câștig în lupta cu Coronavirusul în Bistrița-Năsăud. Iar asta e tot ce contează astăzi…

 

Cristian Niculae sare la liberali: Guvernul PNL este departe de antreprenori și nu înțelege mediul de afaceri! mai 26, 2020 - Guvernul PNL este departe de antreprenori și nu înțelege mediul de afaceri – avertizează viceprimarul Cristian Niculae. Acesta este nemulțumit de faptul că nu a primit încă răspuns la intenția de a reduce taxele locale pentru terasele din centru.
FOTO- Prietenul la nevoie se cunoaște: Băut, și-a ajutat amicii să fugă de la un accident pe care l-au produs mai 26, 2020 - S-a întâmplat ieri, în Năsăud. O mașină a lovit sensul giratoriu și apoi a ricoșat în trei autoturisme parcate. Când au ajuns oamenii legii la locul incidentului, ia vinovații de unde nu-s. I-au găsit în cadrul unui control în trafic, băuți, în autoutilitara unui prieten, băut și el.
BN: Trei cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore mai 26, 2020 - În ultimele 24 de ore, la nivelul județului nostru, s-au înregistrat trei noi cazuri de persoane cu COVID 19. La nivel național, trendul e din nou descrescător. De la ultima raportare au fost doar 146 noi cazuri și 244 de vindecări.
Medic de la Ambulanță, depistat pozitiv cu COVID-19. Mai mulți colegi, în izolare mai 26, 2020 - Un medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud a fost depistat cu COVID 19. Acesta lucrează și în cadrul Spitalului Orășenesc Beclean. Mai mulți colegi de-ai săi sunt deja în izolare.
Spectaculosul covor cu narcise, admirat de 800 de persoane într-un singur weekend mai 26, 2020 - În acest sfârșit de săptămână, Masivul Saca, ce adăpostește un spectaculos covor cu narcise a fost admirat de 800 de iubitori de munte și frumos. Acest „colț de rai” poate fi viiztat și weekendul următor.
VIDEO: Un parc de aventură de 5 hectare, în curând, în Bistrița-Năsăud mai 26, 2020 - Se anunță încă un parc de aventură într-o localitate din Bistrița-Năsăud. Acesta s-ar întinde pe 5 hectare și prevede inclusiv un spațiu special dedicat spectacolelor.
Prins de proprietară în timp ce-i fura din apartament, a fugit… direct după gratii! mai 26, 2020 - S-a întâmplat sâmbătă, ziua-n amiaza mare! Un tinerel de doar 18 ani a fost surprins în timp ce încerca să fure dintr-un apartament. Deși a împins-o pe proprietară și a fugit, a fost prins. Acum se va liniști după gratii.
VIDEO: Mărturia preotului care a învins Covid: „Mulți au spus că e o pedeapsă de la Dumnezeu, eu cred că e o încercare” mai 26, 2020 - Fără să exagerăm putem spune că comunitatea din Ilva Mică a fost atinsă de Dumnezeu. Dovadă stă preotul Ștefăniță Potra, care nu doar că a donat plasmă după ce s-a vindecat de Covid, ci este implicat și în strângerea de fonduri pentru achiziționarea de tablete pentru copiii din comunitate.
Bacalaureat / Evaluare Națională 2020. Cum se vor desfășura probele de aptitudini la liceele vocaționale mai 26, 2020 - Noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020 au fost făcute ieri publice. Mâine, 27 mai, liceele și școlile profesionale trebuie să afișeze oferta de școlarizare. Care sunt noutățile referitoare la Bacalaureat:
Se mișcă treaba cu liberalii la conducerea SGA! Au montat un banner de s-a emoționat și prefectul mai 25, 2020 - Da, da, da! Trebuie să recunoaștem că se mișcă lucrurile acolo unde liberalii, în plină pandemie, și-au pus oamenii în funcții. Antrenați la lipit afișe, a fost floare la ureche pentru noii șefuți din Societatea de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud să pună ditai bannerul pe clădirea insituției unde au ajuns când alții erau în linia întâi și PNL făcea jocuri de culise să-și vadă oamenii partidului visul cu ochii, să ajungă și ei șefi sau directori. Nu mai contează că au fost numiți înainte de concurs, important e că prefectul s-a emoționat când a văzut bannerul cu Respect. S-o fi gândit că-i vorba de el, că dacă n-a trudit el în linia întâi atunci cine?
Fosta clădire a Protecției Copilului, dată spitalului! CE va funcționa acolo: mai 25, 2020 - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului s-a mutat în casă nouă. Fosta clădire în care a funcționat instituția nu va rămâne goală. Aceasta va fi dată în folosință Spitalului Județean de Urgență Bistrița. CE va funcționa acolo:
Bistrița-Năsăud, pe lista privilegiată a județelor cu păduri virgine mai 25, 2020 - În urma ultimelor studii cerute de Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, s-au identificat păduri virgine și în Bistrița-Năsăud. Asta în condițiile în care în 2016 doar 10 județe aveau acest privilegiu.
Primele „efecte” ale unor tricouri speciale de la „Brodează cu Teo”: Totul va fi bine! mai 25, 2020 - Se întrezăresc deja primele „efecte”, primele rezultate ale unei inițiative deosebite! Tinerii de la „Brodează cu Teo” au reușit să ofere un strop de speranță și optimism, realizând câteva tricouri absolut speciale:
CJ BN a dublat suma alocată pentru reabilitarea unui drum lung de un km! DE CE e nevoie de 10 milioane de lei: mai 25, 2020 - Consiliul Județean a alocat, la finele anului trecut, aproape 5 milioane de lei pentru reabilitarea unui drum de un km. În ședința din această lună, vrea să mai ”pună” încă 5 milioane de lei deoparte. DE CE au nevoie de aproape 10 milioane de lei:
Bistrițenii din mediul rural, mai afectați de șomaj decât orășenii mai 25, 2020 - Potrivit AJOFM BN, cei din mediul rural par să fie mai afectați de șomaj în vremuri de pandemie. De asemenea, femeile sunt mai afectate de șomaj decât bărbații
Bistrița-Năsăud: Haos în raportările persoanelor infectate cu COVID-19. Prefectura se joacă de-a numărătoarea mai 25, 2020 - Avem 319 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate cazuri noi de infecție cu coronavirus. Prefectura se joacă de-a numărătoarea, iar în raportarea de astăzi sunt mai puțini bistrițeni infectați decât ieri.
Aquabis: Străzi din Salva, fără apă potabilă, astăzi mai 25, 2020 - Câteva străzi din Salva rămân fără apa potabilă, astăzi, 25 mai 2020 - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune pe conducta de distribuție a apei:
Se fac angajări la IMP România, Aquabis, PPP Auto! NOI locuri de muncă, în Bistrița mai 25, 2020 - IMP România, Aquabis și PPP Auto își măresc echipa! Se caută electrician auto, șef linie, mecanic de întreținere sau șef stație tratare apă - în cadrul Aquabis Beclean. AFLĂ ce alte posturi sunt disponibile în Bistrița-Năsăud:
La Prund, chiar sunt fapte, nu vorbe: Parcarea supraetajată, FINALIZATĂ! mai 25, 2020 - Bistrițenii nu mai îndrăznesc nici să viseze la parcări supraetajate. Proiecte peste proiecte au fost anunțate și apoi date uitării. La Prundu Bârgăului însă, chiar sunt fapte, nu vorbe. Parcarea supraetajată, cu 140 locuri de parcare, FINALIZATĂ!
EMOȚIONANT. Medic bistrițean internat la Cluj, despre tulburătoarea lecție de viață trăită după diagnosticarea cu Covid-19 mai 25, 2020 - Patricia Lorințiu din Bistrița, medic rezident în Cluj, a fost diagnosticată cu Covid-19. A petrecut 31 de zile internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. „Din "domnișoara doctor" care făcea cu minuțiozitate anamneza pacientului, am ajuns, ce să vezi?!, pacient...”. O emoționantă mărturisire și o tulburătoare lecție de viață:
Cristian Niculae: 190 milioane de Euro și-a propus Primăria Bistrița să atragă din fondurile europene până în 2027 mai 25, 2020 - Investițiile și lucrările de modernizare vor continua în Bistrița și în perioada exercițiului financiar 2021 - 2027. Pentru acest interval de timp, municipalitatea și-a porpus să atragă fonduri europene de 190 de milioane de eruo. LA CE se vor folosi:
FOTO/VIDEO – AESTHETIX: 40.000 Euro investiți într-un salon șic, modern, dedicat exclusiv bărbaților! Au inclusiv servicii de manichiură și pedichiură mai 24, 2020 - Bărbații din Bistrița au acum un salon de înfrumusețare cu servicii dedicate exclusiv domnilor, care n-au prea avut parte de astfel de tratamente speciale în oraș, majoritatea saloanelor fiind dedicate femeilor. Odată cu deschiderea AESTHETICS, bărbații au un loc numai al lor unde, pe lângă o tunsoare modernă și aranjarea bărbii, pot să ceară și o manichiură sau o pedichiură făcută de un specialist, care-i va ajuta să scape de colțurile dureroase sau încarnate ale unghiilor sau de pielița dură și dureroasă, în cazul mâinilor foarte uscate. 40.000 de Euro au investit soții Anca în noul salon, unde fiecare face ce se pricepe mai bine: Ciprian este un maestru recunoscut al frizurilor moderne, iar Medena, soția sa, manichiură, pedichiură și machiaj, atât pentru doamne, cât și pentru domni.
VIDEO. Se fură lemn din Parcul Național Munții Rodnei? Valentin Grapini, primar Rodna: „Suntem în legalitate” mai 24, 2020 - Localnicii avertizează că prin zonă trec zilnic foarte multe mașini încărcate cu lemne. Primarul Valentin Grapini subliniază că „în Parcul Național Munții Rodnei nu se exploatează lemn. Sunt rangeri, sunt pădurari, este foarte bine venit și acel DNA al pădurilor...”
Salon CLAUDIA: Criolipoliza îngheață grăsimea inestetică și rezistentă de pe abdomen și șolduri. Minus 5 cm în trei săptămâni! mai 24, 2020 - Grăsimea inestetică de pe abdomen, care rezistă în ciuda dietelor și a exercițiilor fizice intense, are leac. Criolipoliza. O tehnologie de ultimă generație, prin care se trage într-un dispozitiv cu vacuum grăsimea localizată, iar mai apoi, timp de o oră celulele adipoase sunt “înghețate”,iar, în următoarele trei săptămâni, sunt eliminate cu ajutorul sistemului limfatic. Criolipoliza Cooltech de la Cocoon Medical este disponibilă în Bistrița, la Salon Claudia, pe str. împăratul Traian.
Sorin Pop, din nou în locul unde-și poate forța limitele: Nu mă las! mai 24, 2020 - Perioada lungă de așteptare a luat sfârșit. Ieri, motociclistul Sorin Pop s-a reîmprietenit cu sentimentul de libertate. A ajuns pe circuitul de la Adâncata, locul unde-și poate forța limitele. S-a pregătit pentru competiția ce urmează în scurt timp. ”Nu mă las!” a spus acesta, după ce și-a analizat oponenții.
DOLIU la Ambulanță: Le-a murit un coleg alături de care au salvat vieți timp de aproape două decenii mai 24, 2020 - Momente grele pentru angajații Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița Năsăud. Un coleg de la substația Năsăud a decedat azi. ”Aproape 20 de ani ne-a fost coleg. Am fi vrut să mai rămână în viață” a spus cu tristețe Annabella Muzsi, managerul SAJ BN.
Încă un cadru medical al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, infectat cu COVID-19 mai 24, 2020 - Cadrele medicale și personalul auxiliar din unitățile medicale sunt printre cei mai expuși infectărilor cu COVID-19. Astăzi, încă un cadru medicale angajat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița a fost raportat ca fiind infectat cu noul coronavirus.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.070 persoane infectate mai 24, 2020 - Avem 320 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 213 de cazuri noi de infecție cu coronavirus.
Rostul de dimineață. Înverșunare: Lupta pentru o fărâmă de pâine i-a transformat în ființe crude și neiertătoare… mai 24, 2020 - Mai ales în ziua de astăzi. Mai ales după două chinuitoare luni de izolare – în care lumea s-a ascuns prin case burdușite de provizii – lupta pentru supraviețuire a devenit cu adevărat chinuitoare. Ești nevoit să dai în cap celorlalți, numai să-ți rămână ție o fărâmă de pâine în plus...
La mai bine de doi ani de când s-a surpat, strada Gorunului se închide! CÂT durează lucrările: mai 24, 2020 - Strada Gorunului este parțial impracticabilă din noiembrie 2017. Drumul de 2,3 milioane de lei s-a surpat, pe o bandă de mers. Municipalitate anunță că marți, strada se va închide circulației, pentru lucrări de reparații. CÂT va dura intervenția: