8.3 C
Bistrița
vineri, martie 24, 2023

EDITORIAL: Dolha, URGENT, DEMISIA! De mână cu Diana Morar și secretarul Andrei Baciu! Ați zădărnicit combaterea bolilor în Bistrița-Năsăud!

Prefectul Stelian Dolha NU mai are ce căuta în politică din acest moment, iar un singur vot dat acestui personaj politic este un vot împotriva ta, bistrițeanule, să nu uiți! Omul ăsta a făcut rău, când putea să facă bine și să lase naibii politica deoparte, măcar acum, când sunt la mijloc chestiuni ce țin de viață și de moarte. Dolha va rămâne în istoria județului drept cel mai cinic personaj politic pe care l-am avut vreodată. Din ambiție politică și orgoliu personal a zădărnicit combaterea bolilor în județul Bistrița-Năsăud în timpul pandemiei din 2020. A întârziat în mod deliberat acreditarea tehnică a laboratorului Spitalului Județean pentru testarea COVID-19, luptând în același timp să ia un fond de vânătoare unui afacerist de pe Valea Sălăuței. Da, cu exact asta se ocupa prefectul Dolha zilele trecute. Am pierdut timp și am ratat sute de testări în rândul bistrițenilor, în ultimele două săptămâni, din cauza sinistrului personaj Dolha, ajuns prin jocuri obscure de culise prefect. Și a „prietenilor” săi. Citiți și vă minunați:

În urmă cu două săptămâni, scriam în Bistriteanul.ro despre RĂZBOIUL din Palatul Administrativ pe testarea COVID 19 și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha. Jocul politic era deja evident și, la fel ca majoritatea bistrițenilor, m-am bucurat oarecum de competiția politică. Pentru prima dată, din competiția lor am fi ieșit noi, bistrițenii, câștigători – prin faptul că am ajuns să testam la noi acasă, pe două aparate Real Time PCR, mai multe teste. Mai multe îmbolnăviri prevenite, etc.

Nu mi-aș fi imaginat vreodată să asist la o escaladare a acestei competiții, la trecerea peste limitele bunului simț și chiar ale legii. Apropo, m-aș bucura să văd deschisă o anchetă care să aducă lumină în acest caz, iar toți cei implicați – de la Dolha, până la secretarul de stat din Ministerul Justiției, Diana Morar, și până la prietenul și colegul de partid, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu – să răspundă pentru felul în care au folosit frăția politică în boicotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița: prin întârzierea premeditată a obținerii acordului tehnic pentru testarea pentru COVID-19. Un document banal, inventat în 20 Martie 2020.

Ordinul ministrului Sănătății din acea zi prevedea că – pentru a fi prinse în programul național de testare COVID-19 – spitalele de stat sau private trebuie să obțină un acord tehnic, un document inventat pe timp de criză, că de hârtii duceam noi lipsă.

Documentul nu face altceva decât să bifeze că ai aparatura, personalul pregătit, spațiu adecvat etc., pentru a putea testa. Să ne înțelegem: dacă acest ordin de ministru din 20 Martie nu ar fi existat, pe legislația existentă, Spitalul Județean de Urgență putea să testeze din ziua în care a fost pornit aparatul. Medicii din laborator erau pregătiți să facă asta.

În aceeași zi cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița, adică în 9 Aprilie 2020, depune documentația tehnică și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru „aparatul prefectului”, de la DSV BN. Surpriza este că în ziua următoare primește doar DSP BN acordul tehnic, în timp ce Spitalul Județean îl așteaptă și astăzi, la aproape două săptămâni de la trimiterea documentelor.

Și ca să vedeți ce minuni poate face prefectul Stelian Dolha, ajutat de secretarul de stat Diana Morar și secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății – cel căruia astăzi îi cerea președintele Radu Moldovan demisia astăzi pentru nesimțirea cu care tratează Bistrița și investițiile publice și private făcute în Spitalul Județean de Urgență Bistrița în criza cauzată de COVID 19.

Ei bine, aflați că acest trio formidabil, și cu alții enumerați de Diana Morar într-o postare făcută pe Facebook, a rezolvat ca „în premieră la nivel național pentru aparatele deținute de alte instituții decât cele din sistemul sanitar, a fost nevoie de o reglementare cadru cu caracter de norma legislativă, apoi de norme tehnice asigurate pentru funcționare, de a identifica și achiziționa cu termen de livrare scurt kiturile compatibile pentru aparat, de a găsi echipa de profesioniști care să opereze testările umane, apoi de formarea lor în cadrul unui curs de pregătire și, in final de a acredita metoda de testare pentru oameni pe acest tip de aparat. Nu a fost ușor, însă s-a reușit ca totul să fie pus cap la cap!”. 

Pe înțelesul tuturor, s-au făcut legi pentru a putea testa pe un aparat de uz veterinar probe umane: o premieră națională. Ar trebui să ne bucurăm, dar premiera națională a forțat puțin lucrurile. Astfel încât, într-un laborator în care se prelucrează 99% probe animale, cu un grad de securitate 2 – se prelucrează acum probe umane pentru COVID-19 pentru care, spun sursele noastre, ar trebui nivel de securitate 4.

Cu siguranță, toți cei care au semnat pentru aceste legi știu că în Laboratorul DSV BN nu există un circuit separat pentru probele umane. Că au adaptat unul după autorizare și acreditare, și că există un risc imens să se intersecteze probele de la animale cu cele umane.

Vă reamintesc că SARS COV 2 are origine animală. Iar o mică neatenție din laboratorul DSV BN, unde astăzi se prelucrează probe umane și animale (probabil pe același aparat sau în aceeași încăpere?!), în aceeași clădire în mod categoric, ar putea reprezenta o bombă biologică.

Biologia moleculară nu e o joacă și se face în condiții de securitate extrem de stricte. Tocmai de asta, din informațiile noastre, toate aparatele Real Time PCR deținute de DSV-uri sau alții au fost date spitalelor sau laboratoarelor umane pentru a prelucra probe.

La Bistrița, dacă avem susținerea politică care trebuie, le facem la un loc cu cele animale și, mai departe… ferească Dumnezeu!

Apropo, sperăm să funcționeze astăzi autoclava de distrugere a probelor din zona unde se prelucrează probele COVID-19 în DSV BN…! Sperăm să nu fie adevărate zvonurile care ne-au ajuns la urechi – cum că nu ar funcționa, caz în care probele s-ar plimba la o altă autoclavă pentru distrugere… Proptelele politice nu ar putea opri un dezastru, asta e clar.

Acum, că v-am arătat ce minuni pot face trio-ul Dolha, Diana Morar și secretarul de stat Andrei Baciu, nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce alte spitale, la fel ca și „aparatul prefectului” Dolha, au primit acordul tehnic într-o zi, maxim două-trei? De ce aparatul Spitalului Județean de Urgență Bistrița nu a primit acordul nici după două săptămâni?

Sau a funcționat trio-ul, dar pe invers?! Adică au folosit toată influența politică pentru a NU PRIMI spitalul din Bistrița acordul tehnic? O anchetă cu procurori puși pe aflarea adevărului ne-ar putea lumina. Pentru că este inacceptabil ceea ce se întâmplă astăzi la Bistrița: o altfel de premieră națională, din timpul pandemiei, în care testarea în masă, cerută imperativ de Organizația Mondială a Sănătății este boicotată fix de prefectul județului și cei care-i susțin jocurile politice.

Și ca grotescul personajului Dolha să fie complet, aflați că în perioada aceasta trimitea memorii, adrese, ce naiba or fi, să ia fondul de vânătoare al unui om de afaceri de pe Valea Sălăuței, la care râvnește de ceva timp primarul Monița, din Romuli.

Cam aceasta este preocuparea permanentă a prefectului Stelian Dolha de la numire încoace, la care nu a renunțat nici zilele trecute. Când, în loc să trimită memorii la Ministerul Sănătății că nu are spitalul acordul tehnic, el trimitea memorii să ia fondul de vânătoare unui afacerist. Cam atât este de mic și de meschin prefectul Stelian Dolha și cam atât îi pasă de interesul politic al camarilei și de cel al bistrițenilor.

Și ca să vedeți pentru ce a sabotat prefectul spitalul și unde voia să puncteze politic, citiți cu atenție și printre rânduri această postare a sa, de astăzi, publicată de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud: ” Laboratorul de testare pentru Covid-19 al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud este de astăzi independent! Cu alte cuvinte, capacitatea de testare a echipei laboratorului DSP și a laboratorului a fost validată, începând de astăzi, 21 aprilie, iar probele nu mai sunt recoltate în duplicat pentru a fi trimise pentru confirmare la laboratorul RT PCR de la Cluj. Prin urmare, Laboratorul DSP Bistrița-Năsăud are capacitate deplină de testare și poate analiza toate probele recoltate în județ, inclusiv în Spitalul Județean de Urgență, fără a mai fi nevoie să fie trimise pentru validare paralelă la laboratorul din Cluj. „Pentru creșterea capacității de testare din județ, în perspectiva vârfului de sezon epidemic, m-am implicat, încă de săptămâna trecută, așa cum i-am asigurat pe cei din conducerea Spitalului Județean de Urgență, pentru rezolvarea avizării laboratorului RT PCR al SJU, la nivelul Ministerului Sănătății, și aceasta va fi rezolvată în cel mai scurt timp.” a declarat prefectul Stelian Dolha.”

Vă reamintesc că la Spitalul Județean se fac teste pentru diagnosticarea COVID-19 de două săptămâni…! S-a depășit de mult timp faza de confirmare a modului de lucru cu un laborator paralel și exercițiul celor 50 de probe. Dar, în lipsa acordului tehnic de la Ministerul Sănătății, nu s-a putut începe testarea în masă. Spitalul Județean de Urgență Bistrița are peste 1400 de angajați și o capacitate de 1000 de paturi, iar în situația pandemică existentă, testarea rapidă și la timp în laboratorul propriu este esențială, ba chiar vitală.

În 22 de ani de presă locală am văzut multe personaje politice, dar niciunul atât de cinic ca Stelian Dolha, care să aleagă jocul politic în defavoarea sănătății oamenilor. Cât de mic poți să fii, uman vorbind, ca să faci asta împotriva oamenilor din județul tău? Nu există niciun argument valid care să explice de ce „aparatul tău” are acord tehnic și cel al Spitalului Județean nu. DE CE?! UNDE ȚI-E UMANITATEA, Stelian Dolha? Dar ție Diana Morar?! Ce v-a oprit să faceți aceleași eforturi pe care le-ați făcut pentru aparatul de la DSV – și pentru spital?

Nu aveți nicio scuză. Chiar niciuna. Și sper să nu mai aveți tupeul să vă prezentați în fața bistrițenilor după vreun vot. După cum sper că PNL se va lepăda de voi ca de două mere stricate. Și luați-l cu voi și pe Jenor Beudean, creierul care face și desface în PNL BN și sfătuitorul lui Dolha, care numește prefecți cu intrările sale la „amicul” Ludovic Orban. Politica asta de-o faceți – o fi bună pentru voi, dar pentru Bistrița-Năsăud e nesănătoasă și îmbolnăvește oameni.

În momentul ăsta mi-aș fi dorit-o pe Dorina Cicioc prefect. Da, dacă nu știați, ea a fost celălalt personaj politic din balanța alegerii prefectului, propunerea lui Turc. La cum o știu de persuasivă, garantez că era glonț la București și în două zile venea cu acordul tehnic pentru șapte aparate dacă aveam.

Și înainte de toate era om. Nu animal politic, care în timpul unei pandemii, ce se joacă pe viață și pe moarte, iar testările sunt cheia, ar fi ținut cu bistrițenii, nu cu politica. Până la urmă politica e pentru oameni, nu pentru grupuri meschine de interese.

Dolha, DEMISIA! De mână cu Diana Morar și cu Andrei Baciu! Nu vă plătim să ne faceți rău!

P.S.: În urmă cu puțin timp, prefectul Stelian Dolha a anunțat că a fost emis ordinul Ministerului Sănătății pentru Spitalul Județean. Târziu, domnule prefect, prea târziu! DEMISIA! Pentru tot ce trebuia și n-ați făcut în ultimele două săptămâni!

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...