EDITORIAL: Dolha, URGENT, DEMISIA! De mână cu Diana Morar și secretarul Andrei Baciu! Ați zădărnicit combaterea bolilor în Bistrița-Năsăud!

EDITORIAL: Dolha, URGENT, DEMISIA! De mână cu Diana Morar și secretarul Andrei Baciu! Ați zădărnicit combaterea bolilor în Bistrița-Năsăud!

Prefectul Stelian Dolha NU mai are ce căuta în politică din acest moment, iar un singur vot dat acestui personaj politic este un vot împotriva ta, bistrițeanule, să nu uiți! Omul ăsta a făcut rău, când putea să facă bine și să lase naibii politica deoparte, măcar acum, când sunt la mijloc chestiuni ce țin de viață și de moarte. Dolha va rămâne în istoria județului drept cel mai cinic personaj politic pe care l-am avut vreodată. Din ambiție politică și orgoliu personal a zădărnicit combaterea bolilor în județul Bistrița-Năsăud în timpul pandemiei din 2020. A întârziat în mod deliberat acreditarea tehnică a laboratorului Spitalului Județean pentru testarea COVID-19, luptând în același timp să ia un fond de vânătoare unui afacerist de pe Valea Sălăuței. Da, cu exact asta se ocupa prefectul Dolha zilele trecute. Am pierdut timp și am ratat sute de testări în rândul bistrițenilor, în ultimele două săptămâni, din cauza sinistrului personaj Dolha, ajuns prin jocuri obscure de culise prefect. Și a „prietenilor” săi. Citiți și vă minunați:

În urmă cu două săptămâni, scriam în Bistriteanul.ro despre RĂZBOIUL din Palatul Administrativ pe testarea COVID 19 și medici de laborator! Președintele Radu Moldovan vs. prefectul Stelian Dolha. Jocul politic era deja evident și, la fel ca majoritatea bistrițenilor, m-am bucurat oarecum de competiția politică. Pentru prima dată, din competiția lor am fi ieșit noi, bistrițenii, câștigători – prin faptul că am ajuns să testam la noi acasă, pe două aparate Real Time PCR, mai multe teste. Mai multe îmbolnăviri prevenite, etc.

Nu mi-aș fi imaginat vreodată să asist la o escaladare a acestei competiții, la trecerea peste limitele bunului simț și chiar ale legii. Apropo, m-aș bucura să văd deschisă o anchetă care să aducă lumină în acest caz, iar toți cei implicați – de la Dolha, până la secretarul de stat din Ministerul Justiției, Diana Morar, și până la prietenul și colegul de partid, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu – să răspundă pentru felul în care au folosit frăția politică în boicotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița: prin întârzierea premeditată a obținerii acordului tehnic pentru testarea pentru COVID-19. Un document banal, inventat în 20 Martie 2020.

Ordinul ministrului Sănătății din acea zi prevedea că – pentru a fi prinse în programul național de testare COVID-19 – spitalele de stat sau private trebuie să obțină un acord tehnic, un document inventat pe timp de criză, că de hârtii duceam noi lipsă.

Documentul nu face altceva decât să bifeze că ai aparatura, personalul pregătit, spațiu adecvat etc., pentru a putea testa. Să ne înțelegem: dacă acest ordin de ministru din 20 Martie nu ar fi existat, pe legislația existentă, Spitalul Județean de Urgență putea să testeze din ziua în care a fost pornit aparatul. Medicii din laborator erau pregătiți să facă asta.

În aceeași zi cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița, adică în 9 Aprilie 2020, depune documentația tehnică și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru „aparatul prefectului”, de la DSV BN. Surpriza este că în ziua următoare primește doar DSP BN acordul tehnic, în timp ce Spitalul Județean îl așteaptă și astăzi, la aproape două săptămâni de la trimiterea documentelor.

Și ca să vedeți ce minuni poate face prefectul Stelian Dolha, ajutat de secretarul de stat Diana Morar și secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății – cel căruia astăzi îi cerea președintele Radu Moldovan demisia astăzi pentru nesimțirea cu care tratează Bistrița și investițiile publice și private făcute în Spitalul Județean de Urgență Bistrița în criza cauzată de COVID 19.

Ei bine, aflați că acest trio formidabil, și cu alții enumerați de Diana Morar într-o postare făcută pe Facebook, a rezolvat ca „în premieră la nivel național pentru aparatele deținute de alte instituții decât cele din sistemul sanitar, a fost nevoie de o reglementare cadru cu caracter de norma legislativă, apoi de norme tehnice asigurate pentru funcționare, de a identifica și achiziționa cu termen de livrare scurt kiturile compatibile pentru aparat, de a găsi echipa de profesioniști care să opereze testările umane, apoi de formarea lor în cadrul unui curs de pregătire și, in final de a acredita metoda de testare pentru oameni pe acest tip de aparat. Nu a fost ușor, însă s-a reușit ca totul să fie pus cap la cap!”. 

Pe înțelesul tuturor, s-au făcut legi pentru a putea testa pe un aparat de uz veterinar probe umane: o premieră națională. Ar trebui să ne bucurăm, dar premiera națională a forțat puțin lucrurile. Astfel încât, într-un laborator în care se prelucrează 99% probe animale, cu un grad de securitate 2 – se prelucrează acum probe umane pentru COVID-19 pentru care, spun sursele noastre, ar trebui nivel de securitate 4.

Cu siguranță, toți cei care au semnat pentru aceste legi știu că în Laboratorul DSV BN nu există un circuit separat pentru probele umane. Că au adaptat unul după autorizare și acreditare, și că există un risc imens să se intersecteze probele de la animale cu cele umane.

Vă reamintesc că SARS COV 2 are origine animală. Iar o mică neatenție din laboratorul DSV BN, unde astăzi se prelucrează probe umane și animale (probabil pe același aparat sau în aceeași încăpere?!), în aceeași clădire în mod categoric, ar putea reprezenta o bombă biologică.

Biologia moleculară nu e o joacă și se face în condiții de securitate extrem de stricte. Tocmai de asta, din informațiile noastre, toate aparatele Real Time PCR deținute de DSV-uri sau alții au fost date spitalelor sau laboratoarelor umane pentru a prelucra probe.

La Bistrița, dacă avem susținerea politică care trebuie, le facem la un loc cu cele animale și, mai departe… ferească Dumnezeu!

Apropo, sperăm să funcționeze astăzi autoclava de distrugere a probelor din zona unde se prelucrează probele COVID-19 în DSV BN…! Sperăm să nu fie adevărate zvonurile care ne-au ajuns la urechi – cum că nu ar funcționa, caz în care probele s-ar plimba la o altă autoclavă pentru distrugere… Proptelele politice nu ar putea opri un dezastru, asta e clar.

Acum, că v-am arătat ce minuni pot face trio-ul Dolha, Diana Morar și secretarul de stat Andrei Baciu, nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce alte spitale, la fel ca și „aparatul prefectului” Dolha, au primit acordul tehnic într-o zi, maxim două-trei? De ce aparatul Spitalului Județean de Urgență Bistrița nu a primit acordul nici după două săptămâni?

Sau a funcționat trio-ul, dar pe invers?! Adică au folosit toată influența politică pentru a NU PRIMI spitalul din Bistrița acordul tehnic? O anchetă cu procurori puși pe aflarea adevărului ne-ar putea lumina. Pentru că este inacceptabil ceea ce se întâmplă astăzi la Bistrița: o altfel de premieră națională, din timpul pandemiei, în care testarea în masă, cerută imperativ de Organizația Mondială a Sănătății este boicotată fix de prefectul județului și cei care-i susțin jocurile politice.

Și ca grotescul personajului Dolha să fie complet, aflați că în perioada aceasta trimitea memorii, adrese, ce naiba or fi, să ia fondul de vânătoare al unui om de afaceri de pe Valea Sălăuței, la care râvnește de ceva timp primarul Monița, din Romuli.

Cam aceasta este preocuparea permanentă a prefectului Stelian Dolha de la numire încoace, la care nu a renunțat nici zilele trecute. Când, în loc să trimită memorii la Ministerul Sănătății că nu are spitalul acordul tehnic, el trimitea memorii să ia fondul de vânătoare unui afacerist. Cam atât este de mic și de meschin prefectul Stelian Dolha și cam atât îi pasă de interesul politic al camarilei și de cel al bistrițenilor.

Și ca să vedeți pentru ce a sabotat prefectul spitalul și unde voia să puncteze politic, citiți cu atenție și printre rânduri această postare a sa, de astăzi, publicată de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud: ” Laboratorul de testare pentru Covid-19 al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud este de astăzi independent! Cu alte cuvinte, capacitatea de testare a echipei laboratorului DSP și a laboratorului a fost validată, începând de astăzi, 21 aprilie, iar probele nu mai sunt recoltate în duplicat pentru a fi trimise pentru confirmare la laboratorul RT PCR de la Cluj. Prin urmare, Laboratorul DSP Bistrița-Năsăud are capacitate deplină de testare și poate analiza toate probele recoltate în județ, inclusiv în Spitalul Județean de Urgență, fără a mai fi nevoie să fie trimise pentru validare paralelă la laboratorul din Cluj. „Pentru creșterea capacității de testare din județ, în perspectiva vârfului de sezon epidemic, m-am implicat, încă de săptămâna trecută, așa cum i-am asigurat pe cei din conducerea Spitalului Județean de Urgență, pentru rezolvarea avizării laboratorului RT PCR al SJU, la nivelul Ministerului Sănătății, și aceasta va fi rezolvată în cel mai scurt timp.” a declarat prefectul Stelian Dolha.”

Vă reamintesc că la Spitalul Județean se fac teste pentru diagnosticarea COVID-19 de două săptămâni…! S-a depășit de mult timp faza de confirmare a modului de lucru cu un laborator paralel și exercițiul celor 50 de probe. Dar, în lipsa acordului tehnic de la Ministerul Sănătății, nu s-a putut începe testarea în masă. Spitalul Județean de Urgență Bistrița are peste 1400 de angajați și o capacitate de 1000 de paturi, iar în situația pandemică existentă, testarea rapidă și la timp în laboratorul propriu este esențială, ba chiar vitală.

În 22 de ani de presă locală am văzut multe personaje politice, dar niciunul atât de cinic ca Stelian Dolha, care să aleagă jocul politic în defavoarea sănătății oamenilor. Cât de mic poți să fii, uman vorbind, ca să faci asta împotriva oamenilor din județul tău? Nu există niciun argument valid care să explice de ce „aparatul tău” are acord tehnic și cel al Spitalului Județean nu. DE CE?! UNDE ȚI-E UMANITATEA, Stelian Dolha? Dar ție Diana Morar?! Ce v-a oprit să faceți aceleași eforturi pe care le-ați făcut pentru aparatul de la DSV – și pentru spital?

Nu aveți nicio scuză. Chiar niciuna. Și sper să nu mai aveți tupeul să vă prezentați în fața bistrițenilor după vreun vot. După cum sper că PNL se va lepăda de voi ca de două mere stricate. Și luați-l cu voi și pe Jenor Beudean, creierul care face și desface în PNL BN și sfătuitorul lui Dolha, care numește prefecți cu intrările sale la „amicul” Ludovic Orban. Politica asta de-o faceți – o fi bună pentru voi, dar pentru Bistrița-Năsăud e nesănătoasă și îmbolnăvește oameni.

În momentul ăsta mi-aș fi dorit-o pe Dorina Cicioc prefect. Da, dacă nu știați, ea a fost celălalt personaj politic din balanța alegerii prefectului, propunerea lui Turc. La cum o știu de persuasivă, garantez că era glonț la București și în două zile venea cu acordul tehnic pentru șapte aparate dacă aveam.

Și înainte de toate era om. Nu animal politic, care în timpul unei pandemii, ce se joacă pe viață și pe moarte, iar testările sunt cheia, ar fi ținut cu bistrițenii, nu cu politica. Până la urmă politica e pentru oameni, nu pentru grupuri meschine de interese.

Dolha, DEMISIA! De mână cu Diana Morar și cu Andrei Baciu! Nu vă plătim să ne faceți rău!

P.S.: În urmă cu puțin timp, prefectul Stelian Dolha a anunțat că a fost emis ordinul Ministerului Sănătății pentru Spitalul Județean. Târziu, domnule prefect, prea târziu! DEMISIA! Pentru tot ce trebuia și n-ați făcut în ultimele două săptămâni!

 

 

Decizie FINALĂ: Dosarul 10 August – ÎNCHIS! martie 2, 2021 - DIICOT a cerut redeschiderea dosarului „10 August” în care erau condamnați șefii Jandarmeriei. Tribunalul București a respins astăzi cererea, decizia fiind finală. Astfel, cei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere” martie 2, 2021 - Senatorul Ioan Deneș consideră că actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu' mic că acum noi suntem la putere”:
Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare! Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, condamnată și ea martie 2, 2021 - Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și-a primit sentința finală. Cele șapte condamnări au fost contopite într-o sentință de 8 ani închisoare cu executare. EBA, fata fostului președinte, Traian Băsescu, a primit și ea cinci ani de închisoare cu executare.
SURSE: Firma de audit la care a renunțat Primăria Bistrița vrea scuze de la Turc și penalizări pentru întârzierea contractului martie 2, 2021 - Firma la care a apelat Primăria Bistrița pentru audit și la care ulterior a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia este inculpată într-un dosar penal cere municipalității „să revină asupra deciziei” și să renunțe la rezilierea contractului. Surse Bistrițeanul.ro spun că administratoarea firmei ar vrea și penalizări pentru întârzierea contractului și chiar și scuze publice.
EXPLOZIE de cazuri COVID: 60 bistrițeni depistați pozitiv! Lazany: Valul 3 își arată colții! martie 2, 2021 - DSP BN raportează 60 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 24 de ore. „Avem 79 de pacienți deja pe secția COVID, din care 8 la ATI! Se pare că al treilea val își arată colții”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB.
COVID-ul nu l-a ocolit nici măcar pe Robert! Dar el, un învingător, ca-ntotdeauna! martie 2, 2021 - Robert Gira - copilul minune din Năsăud - demonstrează că e un luptător și un... învingător! COVID-ul nu l-a ocolit, dar a trecut cu bine și peste această experiență. Mai mult, face tot mai mulți pași - la propriu - spre o viață normală!
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia – StartUp Nation pentru Studenți, un sprijin pentru tinerii care ar putea inova România martie 2, 2021 - Deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a comentat într-o intervenție în parlament faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc preocupările pentru tinerii și studenții din România. „Avem atât de mulți tineri deștepți care vor să crească România și nu au niciun sprijin din partea statului!”
Cum și-a dat seama arhitectul Andrei Popescu că se „operează” cu două PUG-uri la Primăria Bistrița martie 2, 2021 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, arhitectul Andrei Popescu a vorbit despre cum și-a dat seama că la Primăria Bistrița se ține cont de două PUG-uri, fiind eliberate certificate de urbanism în subzone funcționale care în PUG-ul oficial de pe site nu există.
SURPRIZĂ: Ioan Turc și-a luat al cincilea consilier! Fiica unui fost șef din SRI martie 2, 2021 - Prima zi de primăvara i-a adus primarului Ioan Turc încă un consilier personal, al cincilea. Este vorba despre Adeline-Cristina Cozma, care este și consilier local al comunei Rodna. Printre altele, Adeline-Cristina este și fiica lui Sorin Cozma, fostul șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
Aquabis: Lucrări de mentenanță, astăzi, în Cușma. Cum vor fi afectați localnicii martie 2, 2021 - Se vor efectua lucrări de mentenanță, astăzi, 2 martie 2021, în Cușma - anunță Aquabis. Cum vor fi afectați localnicii:
Rostul de dimineață: Prea multe măști… Prea puține chipuri. Multe alte surprize, în centrul Bistriței martie 2, 2021 - Prea multe măști, prea puține chipuri – dar cine vrea să simtă pe pielea lui cum anume se scrie liniștea, la Bistrița, musai să dea o raită prin centrul orașului. Aici vă așteaptă cuminți și însuflețite, colorate și haioase, spectaculoase sau pur și simplu călduroase – o mulțime de surprize.
Temperaturile de primăvară au pus lacătul pe Pârtia Cocoș martie 2, 2021 - Ieri, în prima zi de primăvară Pârtia Cocoș a declarat sezonul de iarnă închis. Nici sezonul acesta bistrițenii nu au avut ocazia să se bucure de pârtia de lângă Bistrița mai mult de 2-3 săptămâni.
Bistrița a depășit incidența de 1,5/1.000! Noi restricții, începând de mâine: martie 1, 2021 - Autoritățile județene anunță noi restricții în municipiul Bistrița. Asta după ce incidența cazurilor COVID a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare martie 1, 2021 - Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:
Primele pubele îngropate au ajuns la Bistrița! martie 1, 2021 - Noua administrație a anunțat că va opta pentru pubele îngropate - subterane, de îndată ce actualul contract cu Supercom va expira. Astăzi s-a montat „prima mostră”, pe strada Petre Ispirescu.
Și-a agresat și furat clientul! Taximetristul, reținut! martie 1, 2021 - Un taximetrist va ajunge azi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Acesta și-ar fi agresat și furat un client.
Au prădat șapte case nelocuite! Au primit o luna de zile repaus: în arest sau la domiciliu! martie 1, 2021 - Patru tineri au prădat, luna trecută, mai multe case nelocuite din Bistrița. Pagubele au ajuns la peste 60.000 de lei. Aceștia au ajuns în fața instanței, trei primind arestare preventivă, iar unul - arest la domiciliu.
FOTO/VIDEO – Eroii care au făcut istorie! Inedită expoziție de benzi desenate, pe pietonal martie 1, 2021 - Eroii care au făcut istorie pot fi admirați, de acum, și la Bistrița, într-o inedită expoziție de benzi desenate, amplasată în aer liber, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Este vorba despre o impresionantă lecție de istorie și civilizație - prezentată cât se poate de amuzant și atractiv: 27 benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de 26 de autori.
FOTO/VIDEO: ”Mărțișoare” trimise de cei de pe Valea Bârgăului, pe râul Bistrița martie 1, 2021 - Cadoul de primăvară pentru locuitorii din Unirea și Bistrița sunt ”mărțișoarele” care vin pe apă. ”Ar trebui felicitați locuitorii din Livezile și Valea Bârgăului” a spus un bistrițean care a surprins imaginile.
Se caută șoferi de autobuz și de TIR! NOI locuri de muncă, disponibile la Transmixt, Leoni, Delice Pan și mulți alții martie 1, 2021 - Se caută șoferi de TIR și de autobuz, mecanic întreținere și reparații, ingineri Calitate, programator IT, consilier vânzări, dar și brutari, patiseri, contabil sau muncitori! Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROTIR Spedition, Leoni, Transmixt, Aquabis, Delice Pan și IMP România. Oferta completă – mai jos:
FOTO/VIDEO – Strada Tărpiului, ca după război: Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi! martie 1, 2021 - Strada Tărpiului din municipiu arată ca după bombardament. Cei ce au afaceri în zonă plâng după fosta administrație, care măcar mai arunca pietriș. „Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi!”, au spus aceștia revoltați.
Un an de YOLO STUDIO! Să nu uitați veselia și bucuria care v-au unit! martie 1, 2021 - YOLO Studio, cel mai nou și modern studio de dans din Bistrița, aniversează astăzi un an de la înființare. O aniversare tristă, pentru că este primul an în care cel pe care toți copiii îl strigau “tata Uțu”, parte din sufletul acestui studio de dans, nu va fi prezent fizic... Dar, cu siguranță va rămâne în sufletele tuturor celor din familia Yolo, la fiecare aniversare! Zâmbetul, energia și încrederea insuflată copiilor de Ioan Teodor Lăpuște nu pot fi uitate!
VIDEO: Se pregătește o fabrică de lapte, în Leșu! „Ar putea aduce un plus de valoare în zonă” martie 1, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Avram din Leșu a vorbit, între altele, și despre bucatele tradiționale din zona sa. Edilul a făcut primele demersuri pentru a încuraja apariția unui mic abator, dar și a unei fabrici de lapte în zonă.
FOTO: Un cadou special, pentru Spitalul TBC de pe strada Ghinzii! martie 1, 2021 - Spitalul TBC de pe strada Ghinzii împlinește astăzi 131 de ani de la inaugurare, motiv pentru care se va alege și cu un cadou, după cum a anunțat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany:
Site-ul de un milion de lei al Primăriei Bistrița este gata. Parte din serviciile online, nefuncționale martie 1, 2021 - Noul site al Primăriei Bistrița este funcțional începând de astăzi. Acesta este parte a unui proiect pe fonduri europene, în valoare de peste un milion de lei. Include și mai multe servicii online, care să te  scutească de un drum la Primărie și să ajute să îți rezolvi problemele cu câteva click-uri. Parte din ele, însă, sunt nefuncționale.
Aquabis: Cinci localități din Bistrița-Năsăud, fără apă potabilă astăzi martie 1, 2021 - Cinci localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă potabilă astăzi, 1 martie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Centrele de vaccinare de la Năsăud și Prundu Bârgăului și-au epuizat locurile deja. UNDE vă mai puteți vaccina: martie 1, 2021 - Începând de astăzi, bistrițenii care se încadrează în etapa a doua se vor putea vaccina și la Năsăud și la Prundu Bârgăului, unde s-au deschis două noi centre. Locurile sunt deja epuizate, până în 21 martie. Un singur centru de vaccinare din județ mai are locuri libere.
FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație: