10.7 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Andrei Palatkas, bistrițeanul care te ajută să-ți cultivi ciuperci japoneze în propria casă

Andrei Palatkas, absolvent de Jurnalism, a deschis o afacere inspirându-se de pe Youtube. Cu multă muncă, răbdare și ambiție, el a învățat cum se cultivă ciupercile Shiitake, iar acum îi ajută pe cei interesați să obțină recolte bogate chiar în locuințele lor.


S-a născut la Șieu, are 38 de ani și s-a pregătit să devină jurnalist. A profesat câțiva ani în domeniu, apoi a plecat în Anglia pentru doi ani și s-a reîntors în Cluj-Napoca, unde a muncit în domeniul telecomunicațiilor. În urmă cu trei ani i-a venit ideea să cultive ciuperci Shiitake, chiar în locuința sa din Cluj-Napoca.

M-am inspirat de pe Youtube, am văzut pe cineva care pregătea kit-uri pentru cultivarea acestui soi de ciupercă și mi-am zis că și eu pot să fac asta, nu e așa de greu. S-a dovedit a fi un pic mai greu decât m-am așteptat, dar am reușit. Am o curiozitate nativă față de natură, agronomie, de Univers. M-am gândit că dacă unele persoane cultivă roșii, pătrunjel sau mentă în ghiveci, pe pervaz, și eu pot să cresc ciuperci Shiitake. Am făcut cadou familiei și prietenilor mei astfel de kit-uri și toată lumea a avut numai cuvinte de laudă, mai ales când a venit și recolta, lucru care m-a motivat să merg mai departe”, ne-a explicat Andrei.


Anul trecut, tânărul s-a mutat acasă, la Bistrița, iar recent a participat la un curs de specializare în domeniu, acum fiind „ciupercar” cu acte în regulă.

Când prietenii mei glumesc și mă poreclesc ‘ciupercarul’, automat le răspund că sunt ciupercar autorizat de către Ministerul Învățământului și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. În urmă cu două săptămâni mi-am deschis un atelier la Unirea și am început munca acolo. Anul acesta vreau să pun 1.000 de saci, cel puțin. Nu știu dacă numai de Shiitake, am cereri și pentru Coama Leului. Pentru cei care nu știu, Shiitake este o ciupercă japoneză. În Japonia Antică, la curtea regală se dădea echivalentul greutății ei în aur, atât era de apreciată. Este o ciupercă medicinală, cu proprietăți pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, consumul ei reducând riscul de apariție a cancerului. Este una dintre puținele ciuperci care poate să înlocuiască carnea, fiind recomandată pentru vegetarieni și vegani”, a mai completat Andrei.

Tânărul a fost prezent recent la ArtCast Teleki Festival, unde produsele sale s-au bucurat de un real succes.

Cei care doresc să cultive astfel de ciuperci în propria locuință pot achiziționa kit-urile pregătite de Andrei la prețul de 89 de lei/kit de 1 kg sau 139 de lei/kit de 2 kg.

În circa trei luni de zile o să dau drumul și la kit-ul de 4 kilograme. Se lucrează mult la un kit, procesul e complex și durează cam trei luni, de când îl pregătesc și până poate fi fructificat. Am trimis săculeți unor prieteni din București, Cluj-Napoca, Suceava, Sibiu, Alba Iulia, iar rezultatele se pot vedea pe pagina mea de Facebook , unde am atașat fotografii. Pentru ca producția să fie una bună, temperatura din camera unde se află kit-ul trebuie să fie menținută între 18 și 24 de grade și să nu fie expus direct la soare. Astfel de ciuperci se mai găsesc și în unele supermarket-uri, proaspete sau deshidratate, însă nu se compară cu cele pe care ți le poți cultiva chiar tu. Ca și planuri pentru viitor, la anul îmi doresc să accesez niște fonduri pentru a deschide o crescătorie, unde să fructific aceste kit-uri, să o fac la volum mare și să le pot vinde în magazine”, ne-a mai povestit bistrițeanul.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!