26.1 C
Bistrița
luni, iulie 15, 2024

Aproape 450.000 de pastile de iod au ajuns în Bistrița – Năsăud!

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a primit o tranșă de pastile de iod. Acestea vor ajunge către bistrițeni cu instrucțiuni specifice.

După izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, s-a vehiculat posibilitatea unui atac nuclear din partea forțelor ruse.

Românii au luat cu asalt farmaciile, procurând și chiar consumând pastile cu iod. Autoritățile au tras semnale de alarmă, consumarea acestor pastile având indicații STRICTE.

Totuși, la începutul lunii martie s-a dat startul producerii „în masă” a pastilelor cu iod la fabrica Antibiotice Iași. S-a decis ca astfel de pastile să ajungă la toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară.

Au ajuns și la noi 448.000 de pastile cu iod. Deci le avem și acum așteptăm instrucțiunile. Am înțeles că va interveni Comitetul pentru Situații de Urgență, Prefectura, și ei vor decide exact cum se vor împărți. S-a discutat și să fie împărțite prin medicii de familie, dar încă nu e nimic stabilit. Așteptăm!”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

Pastilele de iod însă NU trebuie consumate ÎNAINTE.

Specialiștii în domeniu explică însă faptul că pastilele de iod NU pot fi luate de oricine și NICIDECUM înainte.

Pastilele de iod nu e bine să fie luate înainte, ci DUPĂ expunere. Regulile trebuie respectate. Aceste pastile nu se iau fără recomandare, pentru că pot fi și toxice. Și în plus, se pot lua doar până la o anumită vârstă. Sunt anumite criterii de care trebuie ținut cont. De aceea așteptăm instrucțiuni clare să vedem cui se împart și cum vor fi administrate”, a concluzionat Anca Andrițoiu.

Până acum au fost distribuite 20 de milioane de pilule din cele 30 de milioane produse. Ministrul Sănătății a dat asigurări că până vineri, DSP-urile din toate județele vor avea aceste comprimate. Cel mai probabil, primele pastile vor ajunge la copii și la femei însărcinate. Alexandru Rafila crede că cea mai bună variantă este ca acestea să ajungă la oameni prin medicii de familie.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud: