20.7 C
Bistrița
luni, iunie 24, 2024

Decizia BEM: Contestația PNL și renumărarea voturilor aduce 4 voturi în plus pentru Lazany. Se așteaptă motivarea BEJ

Biroul Electoral Municipal precizează în decizia făcută publică astăzi că în urma contestației depuse de PNL Bistrița, rezultatul alegerilor nu se modifică, funcția de primar urmând să fie ocupată de Gabriel Lazany. Se așteaptă și motivarea BEJ în acest caz.

UPDATE: De puțin timp, BEJ a transmis un comunicat de presă:

PNL a contestat rezultatul alegerilor locale de duminică, sesizând posibile nereguli la una dintre secțiile de votare și cerând renumărarea voturilor. Biroul Electoral de Circumscripție Municipală s-a întrunit într-o ședință ieri după-masă, iar astăzi a făcut publică decizia oficială luată în urma acesteia.

„Niciunul dintre cele 58 de dosare primite de la secțiile de votare, care conțin procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării pentru funcția de primar NU au existat contestații formulate la nivelul Biroului Electoral al Secțiilor de Votare, față de rezultatele consemnate în aceste procese-verbale, astfel că se bucură de prezumția de legalitate și, prin preluarea lor de către Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 Bistrița, acestea devin definitive. Prin urmare, contestarea mențiunilor din procesele-verbale ale secțiilor de votare, după preluarea acestora de către Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 Bistrița este inadmisibilă”, precizează BECM.

În decizia respectivă, reprezentanții BECM spun că susținerile din contestația formulată de PNL potrivit cărora membrii Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 Bistrița, cu ocazia preluării proceselor-verbale nu ar fi respectat legea ar fi „deosebit de grave” , mai ales că se invocă modificarea intenționată a acestora.

Biroul Electoral de Circumscripție Municipală explică și ce s-a întâmplat la Secția de Votare 16, unde existau acuzații de inversare a rezultatelor:

„În ce privește SV 16 Bistrița, este real faptul că procesul-verbal privind consemnarea rezultatului votării pentru funcția de primar, pozat și postat de operatorul de calculator din secția de votare, care este public pe site-ul AEP, conține mențiuni diferite, față de cele din procesul verbal semnat de președintele BECM nr. 1 Bistrița, după preluarea acestuia de la BESV, publicat, de asemenea, pe site-ul AEP, dar aceasta se datorează faptului că operatorul de calculator din secția de votare a pozat și publicat în sistemul SIMPV, un proces-verbal eronat întocmit, pe care ulterior, nu l-a mai putut radia”.

Din verificarea buletinelor de vot pe secția respectivă s-a constatat că pentru Ioan Turc sunt 295 de voturi, 4 buletine de vot aparținând lui Gabriel Lazany fiind puse în pachetul pentru Ioan Turc. Gabriel Lazany a înregistrat 406 buletine de vot.

Președintele BECM nu a intervenit așa cum se susține și a inversat voturile exprimate pentru candidații pentru funcția de primar din partea PNL și PSD în scopul de a favoriza candidatul PSD. În consecință, cu majoritate de voturi a celor prezenți, cu mențiunea că reprezentantul Pro România nu a participat la ședință, iar reprezentantul PNL a votat împotriva, contestația formulată de PNL va fi respinsă”, se mai arată în decizie.

Pentru înlăturarea bănuielii cu privire la legalitatea și corectitudinea activității BECM, președintele BECM, Reghina Berari a propus verificarea coincidenței dintre buletinele de vot ce conțin voturile valabil exprimate pentru candidații PSD și PNL pentru funcția de primar. Această verificare nu a făcut altceva decât să confirme rezultatele alegerilor.

Deși lucrurile sunt destul de clare, se pare că se așteaptă și răspunsul Biroului Electoral Județean cu privire la această chestiune.

UPDATE: 

Biroul Electoral Județean a transmis în urmă cu puțin timp, printr-un comunicat de presă, că: „În ședința din data de 11.06.2024 Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 6 Bistrița-Năsăud a hotărât admiterea contestației formulată de către Partidul Social Democrat, a anulat în parte Hotărârea nr. 43/11.06.2024 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 Bistrița, privind reverificarea buletinelor de vot pentru candidații la funcția de primar al municipiului Bistrița”

Așadar, situația votului rămâne neschimbată, câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar al Bistriței fiind Gabriel Lazany.

Mai puteți citi pe acest subiect:

SCANDALUL renumărării voturilor la Primăria Bistrița! BEJ va decide dimineață ce se va întâmpla

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!