21.9 C
Bistrița
joi, iunie 1, 2023

BISTRIȚA: Aproape 300 de elevi, la Concursul de Mate-Info „Grigore Moisil”, cel mai tare concurs de acest fel din regiunea nord-vest

Mâine începe la Bistrița Concursul de Matematică şi Informatică „Grigore Moisil” – cel mai tare concurs de acest fel din Ardeal, din regiunea nord-vest, după cum a anunțat prof. Cristian Nicula, șeful ISJ BN, într-o conferință.

Pentru mulţi dintre elevi este şi o ultimă verificare înainte de etapa naţională a olimpiadei de matematică sau de informatică.

Avem și colegi profesori care, la rândul lor, au participat – elevi fiind – la acest concurs.

Prima ediție a avut loc în 1986, la inițiativa a patru județe: Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. S-a organizat anual, până în 2019. Din 1996 s-a alăturat și județul Bihor, din 2001 – și județul Cluj, iar din 2011 și județul Mureș”, a explicat profesorul Ioan Ioja, inspectorul şcolar de matematică și coordonatorul acestui proiect din partea ISJ BN. 

Deschiderea festivă a concursului „Grigore Moisil” are loc mâine, 24 martie, la ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia.

Probele competiției se desfășoară sâmbătă, 25 martie, în trei școli din Bistrița. E vorba de Colegiul Tehnic Infoel (matematica), Colegiul „Liviu Rebreanu” (informatică liceu) şi Colegiul „Andrei Mureşanu” (informatică gimnaziu).

160 de elevi vor participa la concursul de matematică, iar 96 de elevi, la informatică, a mai explicat prof. Ioan Ioja. Județul nostru, fiind organizatori în acest an, va participa cu două loturi de elevi. 

Din comisia ştiinţifică fac parte profesori universitari de la Facultatea de Matematică şi Informatică ai Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. La eveniment participă inclusiv inspectorii de matematică şi informatică din toate cele şapte judeţe. Partener este şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Filiala Bistriţa-Năsăud.

Asociaţia Culturală „Grigore Moisil” se implică, de asemenea, în organizare, oferind premii elevilor – dar și o conferință publică.

mbătă 25 martie, de la ora 14:00, la Centrul Cultural Dacia are loc prima ediţie a conferinţelor susţinute în cadrul Concursului Interjudeţean de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”.

Ne dorim să oferim un eveniment de calitate elevilor participanţi la concurs, dar și publicului larg din orașul Bistriţa. Dăm astfel startul evenimentelor prin care vom comemora 50 de ani de la moartea celui care este supranumit „părintele informaticii românești”, a transmis Asociația „Grigore Moisil” Bistrița. 

Conferința va fi susținută de personalitate marcantă din domeniul educaţiei: Bianca Muntean -Cluster Manager Transilvania IT și Consul Onorific al Estoniei.

Tema conferinţei – „Transilvania inovativă”

Materializăm intentia noastră de susținere a Concursului Interjudeţean de Matematică și Informatică „Grigore Moisil” prin instituirea unei burse anuale „Grigore Moisil”. Aceasta reprezintă un instrument prin care sprijinim şi motivăm elevii sau studenții – pasionaţi de informatică şi matematică – să pună în practică proiecte în sfera lor de interes”, au explicat cei de la Asociația Grigore Moisil Bistrița.

Regulamentul poate fi consultat pe site-ul asociației www.asociatiagrigoremoisil.ro.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...