23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

BISTRIȚA: La Palatul Culturii începe azi Festivalul Internațional de Literatură și Teatru „Liviu Rebreanu”

Se împlinesc mâine 135 de ani de la nașterea prozatorului Liviu Rebreanu, considerat creatorul romanului modern în literatura română, dar și 100 de ani de la publicarea romanului Ion. La Palatul Culturii din Bistrița debutează astăzi Festivalul Internațional de Literatură și Teatru „Liviu Rebreanu”. Este vorba despre cea de-a XVI-a ediție a evenimentului, care se va desfășura online în acest an. Ce surprize îi așteaptă pe spectatori:

La Bistrița debutează astăzi Festivalul Internațional de Literatură și Teatru „Liviu Rebreanu”. Cea de-a XVI-a ediție a evenimentului se va desfășura online, iar din program nu vor lipsi piesele de teatru sau întâlnirile cu scriitori străini și români.

Festivalul internațional de teatru și literatură Liviu Rebreanu debutează în această după-amiază, la ora 16, cu o piesă dedicată copiilor. Având în vedere întregul context pandemic, având în vedere că ei s-au obișnuit deja cu platformele online – sperăm să interacționeze în număr cât mai mare. După piesa de teatru pusă în scenă de regizoarea Cornelia Apostol, ne-am propus să facem și o discuție interactivă cu publicul mai tânăr din Bistrița…”, a precizat Dorel Cosma, directorul festivalului și manager al Palatului Culturii.

Dorel Cosma a admis că nu estte deloc simplu să organizezi online un festival de o asemenea anvergură – cu scriitori invitați din 15 țări. „Este mult mai greu… Chiar dacă costurile sunt reduse, munca pentru organizarea unui asemenea eveniment este aproape dublă. Ea implică o serie de echipamente și detalii tehnice pe care le-am pus și noi la punct. Desigur, nu resimți aceeași emoție ca în cazul unui spectacol de teatru vizionat pe viu… Dar decât deloc, trebuie să ne mulțumim și cu atât…”, a mai punctat Dorel Cosma.

Între evenimentele pe care le presupune Festivalul Liviu Rebreanu în acest an – cel mai interesant se anunță cel din această seară, de la ora 17.00.

Astă-seară vom avea parte de o întâlnire cu scriitori din 15 țări. Publicul va avea ocazia să ia direct pulsul literaturii contemporane și să interacționeze, prin mesaje, cu personalități de la New York, până la Sidney…”, a mai punctat Dorel Cosma.

Directorul festivalului a mai precizat că pe panourile din oraș – pentru bistrițenii care ies la o plimbare sau cumpărături – s-au amplasat afișe cu mesaje și poeme transmise de fiecare dintre scriitorii invitați în festival.

Program:

Joi, 26 noiembrie:

Ora 16.00 – Expoziție scenografică și fotografică a Teatrului pentru copii și tineret „Alexandru Misiuga”. Prezintă – Cornelia Apostol.

  • Teatru – „Frumoasa și bestia” – adaptare după Andrew Lang, scenografia și regia Cornelia Apostol.

Ora 17.00 – 20.00 – Din lirica națională și internațională

  • Lansări de carte și lecturi poetice susținute de poeții din țară și străinătate invitați la Festivalul „Liviu Rebreanu”. Moderatori: Dorel Cosma, Elena M. Câmpan, Zorin Diaconescu, Menuț Maximinian

Ora 20.00 – Teatrul Profesionist de Proiecte „Liviu Rebreanu” prezintă – „Un bărbat și mai multe femei” de Leonid Zorin, regia Eugen Pădureanu

Vineri, 27 noiembrie

Ora 16.00 – Expoziție de carte – Moderator Dorel Cosma

Ora 16.30 – Teatrul pentru copii și tineret „Alexandru Misiuga” prezintă „Vârtelnița fermecată” – adaptare după Frații Grimm, regia Cornelia Apostol.

Ora 17.00 – 20.00 – Literatura română și internațională în contemporaneitate

Moderatori: Dorel Cosma, Elena M. Câmpan, Zorin Diaconescu, Menuț Maximinian

Ora 20.00 0 Teatrul național „Aureliu Manea” Turda prezintă „S-a-ntâmplat într-o joi” de Elise Wilk, regia Laura Moldovan.

Evenimentele Festivalului „Liviu Rebreanu” vor fi transmise în direct pe pagina de facebook Palatul Culturii.

Iată care sunt scriitorii invitați la această ediție a Festivalului Internațional „Liviu Rebreanu”:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: