4.6 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Bistrița – Năsăud în Evul Mediu?? Aproape 1700 de elevi merg la WC, în fundul curții!

În județul nostru sunt 318 unități de învățământ. Dintre acestea, 41 nu au apă și canalizare, elevii fiind nevoiți să meargă la WC în fundul curții. Se încearcă o presiune asupra autorităților locale pentru a se implica în rezolvarea acestor probleme.

Aproape 13 la sută din instituțiile de învățământ din județul Bistrița Năsăud se află încă în Evul Mediu. Acestea nu au apă și canalizare, iar preșcolarii sau elevii merg la WC-ul de lemn din fundul curții.

Conform articolului 112 din Legea Educației Naționale (Legea 1/2011) terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale.

Tocmai de aceea, USR-iștii vor să facă presiune asupra autorităților locale să se implice în rezolvarea urgentă a acestor probleme.

Domnilor primari și consilieri locali din comunele aflate pe lista rușinii și a nepăsării față de școlile din comunitatea dumneavoastră, când aveți de gând să vă ocupați și de spațiile școlare aflate în administrația dumneavoastră, să le dotați cel puțin așa cum ați dotat primăriile în care dumneavostră vă desfășurați activitatea? Atenția pe care o acordați școlilor din localitatea dumneavoastră este imaginea respectului pe care-l acordați educației. Dacă Educație nu e, nimic nu e! Obiectivul USR este ca nicio școală să nu rămână fără apă și canalizare”, declară aceștia.

Printre cazurile în care discrepanța dintre unitățile de învățământ și alte instituții e uriașă, se numără:

  • Școala din Figa , unde există bazine moderne, dar școala nu are apă și nici canalizare
  • Școala din Slătinița, localitate componentă a municipiului Bistrița
  • Școala din Miceștii de Câmpie, unde alăturat Primăria are toate utilitățile de care are nevoie, în timp ce la școală, copiii nu au apă curentă și nici grupuri sanitare în incinta școlii etc.

În total, în cele 41 de școli care nu au apă și canalizare, învață 1696 de copii.

Lista școlilor aflate încă în Evul Mediu o puteți consulta mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...