11.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

Bunavestire: Sărbătoarea unei vești care a salvat lumea. Cine se ceartă azi, va avea necazuri tot anul

„Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea, Sfântul care se va naşte din tine va fi chemat Fiul lui Dumnezeu” i-a spus Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria, vestindu-i naşterea lui Iisus. Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc azi Bunavestire. Cine se ceartă în această zi păcătuieşte cumplit şi va avea necazuri tot anul.

Numită și Blagoveștenie, sărbătoarea din 25 martie marchează ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos. Este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului.

La început unii sărbăto­reau Bunavestire în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. În timp ce, în Bisericile din Apus se sărbătorea pe 18 decembrie. În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil, îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Bunavestire pe 25 martie, în perioada Postului Mare. Este una dintre sărbătorile pentru care se acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea ea.

Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Bunavestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat. Catolicii susţin faptul că Bunavestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Superstiții și tradiții de Bunavestire

Ca orice sărbătoare religioasă importantă, Bunavestire este însoţită de o grămadă de superstiţii. În satele din Transilvania, femeile pregătesc de cu seară o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se trezeşte primul, dimineaţa, pune tămâie peste jar şi înconjoară casa de trei ori. Apoi afumă vitele şi pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. În felul acesta se alungă din preajmă toate duhurile rele şi toate bolile din gospodărie.

Se mai spune că aşa cum va fi vremea de Bunăvestire, aşa va fi şi de Paşti. Dacă frunzele au apucat să înverzească, vom avea parte de un an îmbelşugat.

În această zi nimeni nu trebuie să caute motive de ceartă. Cine se ceartă pe 25 martie păcătuieşte cumplit şi va avea necazuri tot anul. 

Sărbătoarea este cunoscută în calendarul popular și sub numele de Ziua Cucului. Tradiția spune că în această zi cucul cântă pentru prima oară, vestind primăvara.

Superstițioșii credeau că, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău. „Cucu-n spate mi-a cântat / și moartea m-a săgetat!

Cine reușește să numere de câte ori își cântă cucul numele, ar descoperi câți ani mai are de trăit.

Fetele sau băieţii care vor să-şi întemeieze o familie pot încerca să afle când anume se vor căsători. Ei au de ascultat cu atenţie cântecul cucului: fiecare tril de cuc echivalează cu un an.

Femeile care vor să aibă copii ar trebui să ţină post negru, să bea agheasmă şi să se roage Maicii Domnului pentru ca praznicul Buneivestiri să facă minuni în familia lor.

Tot de Bunavestire, la ţară se făcea un foc mare în ogradă, ca să se încălzească îngerii. Gospodinele pregăteau, lângă foc, un blid cu pâine, apă şi sare pentru ca îngerii să mănânce şi să bea. După prânz, alimentele se dădeau mai departe, drept pomană, ca să aibă parte de spor şi sănătate în gospodărie.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...

Se fac angajări la Stewo Plastic Năsăud, Fan Courier, Hotel Coroana și Crama Veche

Stewo Plastic Năsăud are nevoie de un asistent producție, Fan Courier caută curieri serioși în Bistrița! Crama Veche angajează administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud.

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.