14.5 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

Când vor fi fucționale Centrele de Evaluare a pacienților Covid la Bistrița: Dr Gabriela Deak – Județul nostru va avea trei centre

Invitată la emisiunea Medicina pe limba ta, dr neurolog Gabriela Deak, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud a oferit detalii în legătură cu viitoarele centre de evaluare a celor infectați cu Covid.

Dr Gabriela Deak a participat recent la o video-conferință cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Direcțiilor de Sănătate Publică și unităților sanitare implicate la nivelul fiecărui județ. Au fost aici înștiințați în legătură cu funcționarea acestor centre.

În decembrie 2021 a apărut un ordin care reglementează înființarea acestor centre de evaluare, pe modelul centrelor de vaccinare. Se dorește ca în aceste centre de evaluare, medicii să examineze și să prescrie pacienților în regim de ambulator tratament antiviral. În acest fel se degrevează spitalele și secțiile de boli infecțioase care tratează pacienții infectați cu Covid”, a explicat dr. Gabriela Deac.

Fiecare unitate sanitară, în funcție de posibilitatea de a-și organiza circuitele și activitatea, poate să organizeze un asemenea centru în diferite locații. Fie în policlinică, fie în apropierea spitalului – centrele de evaluare vor funcționa într-un anumit interval orar.

Ni s-a transmis că se dorește ca acest interval să fie de minim 12 ore. Adică de dimineață până la ora 20.00. Este posibil ca centrele de evaluare să funcționeze și 24 din 24 de ore, dacă spitalul reușește să se organizeze și să asigure permanența”, a mai spus dr Gabriela Deak.

În cadrul acestor centre de evaluare pot să activeze și să consulte medici specialiști în boli infecțioase, medici interniști, pneumologi, urgentiști și chiar medici de familie.

Este vorba despre centre de evaluare care vor trata în regim de ambulator.

Pe baza unor consultații, pacientul este evaluat. Se poate face și spitalizare de zi, dacă pacientul necesită administrare de tratament antiviral. Medicul de familie consultă în prima fază pacientul.

Dacă e vorba de un pacient cu simptome ușoare sau medii, dar cu factori de risc, cu o posibilă evoluție spre o formă mai severă de boală – medicul de familie îl trimite într-un centru de evaluare. Aici este consultat clinic de un medic de specialitate.

În urma unor radiografii, a unui CT sau a unor analize de laborator, medicul decide dacă pacientul trebuie să primească un tratament antiviral. Acesta se poate prescrie momentan din farmacia cu circuit închis a spitalului. Pacientul poate primi aici toată doza de Favipiravir necesară , pentru 5-7 zile, a mai explicat dr Gabriela Deak.

În cazul anticorpilor monoclonali, pentru că aceștia se administrează doar injectabil, tratamentul se face doar în regim de spitalizare. Dacă pacientul nu necesită o spitalizare de lungă durată, tratamentul se poate aplica și în urma unei spitalizări de doar câteva ore”, a completat dr. Gabriela Deak.

Este, de asemenea, necesară, o urmărire de 6 ore, după administrarea tratamentului, iar ulterior, pacientul poate pleca acasă.

La Spitalul Județean de Urgență se fac asemenea spitalizări de scurtă durată cu tratamentele aferente de aproape două luni de zile, a confirmat dr Gabriela Deak.

Vor exista 168 de centre de evaluare în România. În Bistrița-Năsăud vor funcționa trei astfel de centre. Unul va fi amplasat la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, unul la Spitalul Orășenesc din Năsăud și unul în Beclean.

Alte detalii referitoare la aceste centre aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.