21.3 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

Avanpremieră: Colindătorii. Organizarea „Berii” la Șieuț

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, vă invită vineri, 9 decembrie 2022, la avanpremiera unui filmul documentar etnografic de excepție.

„Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț” este documentarul care va fi prezentat în avanpremieră la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 18:30 și va debuta cu un vernisaj al expoziției de fotografii realizate în timpul filmărilor. De la ora 19:00, va fi proiectat filmul documentar etnografic, în Sala de Cinema „Adrian Pintea”.

Potrivit datinii, în timpul postului Crăciunului, când jocul satului era oprit, feciorii se adunau, prin sunet de bucin, la casa gazdei. Aici erau stabilite detaliile organizării colindatului. Dintre cei mai destoinici feciori ai satului erau aleși vătafii. Aceștia arvuneau ceterașii și se ocupau se organizarea „Berii” – a colindatului de ceată și a jocului de sărbători. Tot ei se înțelegeau și de colceri (cei care se ocupau de băuturi) și de căprari (responsabili de adunarea colacilor primiți de colindători).

În Ajunul Crăciunului, ceata de feciori pornea colindul. Primele case colindate erau cea a gazdei „Berii”, a preotului și a primarului satului. Apoi, colindătorii se împărțeau în două cete și colindau întreg satul.

Filmul documentar etnografic prezintă acest obicei al colindătorilor din Șieuț și al organizării „Berii” (jocul de sărbători). Chiar dacă, la momentul documentării, obiceiul nu mai era practicat în forma sa inițială, o serie de elemente conexe acestuia au dăinuit în timp. Este vorba despre costumul tradițional, colindatul de ceată bărbătească sau jocul fecioresc din Șieuț. Acestea sunt elemente de patrimoniu cultural imaterial extrem de valoroase, înscrise și pe Lista Reprezentativă UNESCO.

Obiceiul organizării „Berii” la Șieuț este unul bine fixat în memoria colectivă a acestei comunități. El este și în prezent liantul unei lumi care a reușit includerea tradiționalului în contemporan.

Filmările pentru producția documentar etnografică „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț” au fost realizate în satul Șieuț, din județul Bistrița-Năsăud, în luna ianuarie 2020.

Mulțumiri speciale se adresează întregii comunități din Șieuț, fără de care realizarea acestui film documentar nu ar fi fost posibilă.

Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific (documentare de specialitate, cercetare de teren, analiză și selecție secvențe video, realizare script). Cristian Vrăzmaș semnează regia, imaginea, montajul, editarea video și sunetul. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sala de cinema.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.