25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

Cetatea Rodna își deschide porțile în 5 și 6 august: Cu spectacole, reconstituiri istorice, târg de meșteșuguri și fascinante povești

Spiritul medieval care anima pe vremuri cetatea Rodna reînvie în 5 și 6 august. Asociația Produs în Bistrița-Năsăud îi invită pe turiști să participe la o serie de evenimente de reconstituire istorică, târg de meșteșuguri, spectacole, expoziții și fascinante povești.

După o primă ediție foarte reușită, festivalul „Porți medievale deschise RODNA 1241” se desfășoară și în acest an, în 5 – 6 august 2023.

Asociația Produs în Bistrița-Năsăud alături de partenerii săi a pus la punct un program special pentru comunitatea din zonă și nu numai.

Programul cuprinde și ateliere meșteșugărești, târg de meșteșuguri vii, gastronomie locală, animație, teatru, expoziții și tururi ghidate.

Nu vor lipsi domnițele, cavalerii, târgoveții și alte personaje de poveste care vor condimenta a doua ediție a Festivalului Porți medievale deschise în cetatea Rodna.

Elementul central îl constituie momentul de mare încărcătură istorică a năvălirii tătarilor de la 1241. Astfel, pe lângă caracterul de sărbătoare, festivalul reprezintă și o adevărată lecție deschisă de istorie. 

Situată într-un habitat preexistent românesc, în nord-estul Transilvaniei, la granița răsăriteană a Regatului Maghiar, localitatea minieră Rodna este atestată documentar încă din secolul al XII-lea.

Bogăţiile Rodnei au adus cetatea Rodna, de timpuriu, în atenția regalității maghiare. De aceste bogății au auzit și hoardele tătare de la Răsărit care au invadat, devastat și incendiat cetatea în 1241, după ce primul atac a fost respins de străjerii cetății.

Atmosfera de sărbătoare va fi completată, în Cetatea Rodna, de 

 • Concerte de muzică medievală și tradițională cu Cimpoierii din Transilvania și Fanfara Perpetuum Rodna
 • Tabără medievală și reconstituiri istorice cu Asociația Culturală Bistrița-Medievală, Mercenarii Aserculis și Vulturii din Țara Călatei;
 • Expoziție de documente și fotografii de importanță istorică pentru comunitatea Rodnei realizată de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud;
 • Târg de meșteșuguri vii și ateliere mesteșugărești „Produs în Bistrița-Năsăud”;
 • Ateliere de gastronomie locală cu Parcul Național Munții Rodnei și puncte gastronomice locale din Poarta Transilvaniei;
 • Ghidaj cultural istoric cu sprijinul Bisericii Greco-Catolică Sf. Gheorghe Rodna, Asociației Culturale Rodna Veche, Muzeului Etnografiei și Mineritului Rodna, Liceului ”Florian Porcius” Rodna și voluntarilor Centrului EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud.

Program detaliat este disponibil pe site-ul Produs în Bistrița-Năsăud

Evenimentul este parte a proiectului „Porți deschise spre cultură” – finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și co-finanțat de Primăria Rodna și Primăria Galații Bistriței.

Parteneri:

 • Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Universitatea Babeș-Bolyai – extensia Bistrița,
 • Facultatea de Geografia Turismului,
 • Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud,
 • Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud,
 • Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România,
 • Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații Bistriței,
 • Asociația Cultural-Istorică Rodna-Veche, Parcul Național Munții Rodnei.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.