15 C
Bistrița
luni, martie 4, 2024

Până în 28 februarie, comercianții/producătorii din BN trebuie să se înscrie în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)

Toți comercianții, producătorii și distribuitorii din Bistrița-Năsăud trebuie să se înscrie în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). În caz contrar, se aplică amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, avertizează Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Producătorii/importatorii care introduc pe piaţa naţională băuturi ambalate, precum și comercianții acestora, trebuie sa se înscrie în SGR până în 28 februarie 2023 – anunță Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Neînscrierea în SGR poate fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Înregistrarea se face online – AICI.

Agenția Națională de Mediu ia la puricat magazinele. Verifică dacă au în dotare spații de colectare selectivă a deșeurilor

Sistemul de Garanție-Returnare va deveni operațional de la sfârșitul anului 2023. Acesta se va aplica pentru ambalajele primare nereutilizabile fabricate din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri folosite pentru ambalarea apei, berii, băuturilor alcoolice, băuturi fermentate, sucuri, băuturi răcoritoare, vinuri și spirtoase.

SGR reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant.

Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul trebuie să-l aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. Practic, în orice magazin din România, care va trebui să figureze în Sistemul de Garanție-Returnare.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial. Nu va fi necesară prezentarea bonului fiscal. Totodată, nu este necesar ca produsul respectiv să fie dus în locația din care a fost cumpărat.

Scopul Sistemul de Garanție-Returnare este de a colecta de pe piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară.

Acesta va ajuta România să atingă țintele de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Ținta de colectare a plasticului impusă este de 77% până în 2025 și de 90% până în 2029.

Unul dintre marile beneficii ale SGR este contribuția la protejarea mediului înconjurător. Ambalajele colectate prin SGR vor fi deviate de la groapa de gunoi sau de la depozitarea în natură. Iar astfel, noi și generațiile viitoare, vom reuși să ne bucurăm de un mediu mai curat și mai verde. La fel de important este și faptul că, Sistemul Garanție-Returnare va impulsiona piața de reciclare din România. Va oferi cantități de materie primă semnificative și de calitate”, a transmis Sever Ioan Roman, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului BN.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Clinica Sanovil, Sercaver SRL, Aquabis, Eurocompozite și Rombis

Clinica Sanovil caută economist, infirmieră și recepționist. Leoni Bistrița are nevoie de operatori cablaje auto. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, ItalTextil Sărata, Eurocompozite SRL, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

MATEROM Automotive: Profită de ofertele de nerefuzat și schimbă la timp bateria!

Profită de ofertele* de nerefuzat şi schimbă la timp bateria! Îngrijirea mașinii tale Škoda este acum mai...

SERCAVER SRL, filială a grupului TLC France, angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic pentru întreținere și reparații

SC Sercaver SRL, cu sediul în localitatea Chiuza, jud. BN, Filială a grupului TLC France, cu peste 100 de ani de activitate în domeniul fabricării produselor de feronerie (lacăte, broaște, butuci pentru uși, etc) angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic întreținere și reparații.