-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

CONCURSUL pentru directori în școlile din BN. Proba de interviu, pentru 99 de candidați, din 16 noiembrie. Aurelia Dan: „Va fi o probă serioasă și grea”

99 de profesori și-au exprimat dorința de a ocupa funcția de director sau director adjunct în 87 de unități de învățământ din Bistrița-Năsăud. „Va fi o probă serioasă și grea. Din punctul meu de vedere, proba de interviu este mai dificilă decât proba scrisă”, a explicat prof dr. Aurelia Dan.

99 de cadre didactice din Bistrița-Năsăud au trecut cu bine de proba scrisă de tip grilă, desfășurată în 15 octombrie. Începând de marți, 16 noiembrie, până în 24 noiembrie, în patru spații special amenajate se vor desfășura și interviurile.

Sunt 129 de opțiuni pentru 87 de unități de învățământ. Au existat și situații în care un candidat a optat pentru mai multe funcții.

7 candidați au exprimat câte 2 opțiuni, alți 7 candidați au exprimat 3 opțiuni, doi candidați au bifat patru opțiuni și un candidat a bifat cinci opțiuni.

Pentru 23 de funcții de director și 5 de directori adjuncți nu s-a înregistrat nicio opțiune – a confirmat Aurelia Dan, inspector școlar general al ISJ BN.

Foarte probabil, Ministerul Educației va elabora o procedură de numire. Vom ști care sunt criteriile sau principiile pe care să le avem în vedere în următoarea etapă de numire prin detașare în interesul învățământului. Deocamdată nu avem un răspuns oficial.

Este posibil ca actualii directori să rămână în funcție. Așa cum este posibil și să fie luată în calcul o mențiune de tipul: Cei care nu s-au prezentat la concurs sau nu l-au promovat să nu mai poată fi numiți în funcția de director. Orice variantă este posibilă”, a admis inspectorul școlar general. 

Nota de trecere în cazul probei de interviu este 7, ca și la proba scrisă.

Faptul că au trecut proba scrisă, nu înseamnă că trec obligatoriu și proba de interviu. Ponderea este 50% – 50%. Nota 7 la proba scrisă nu este suficientă pentru a promova concursul. Trebuie so obțină minim 7 și la interviu.

Procedura de interviu are caracter public. Am afișat-o pe site-ul ISJ BN. Însă are, în același timp, un caracter general. În sensul în care compentențele evaluate – de comunicare, de management, competențe digitale și cele de rezolvarea situațiilor-problemă – sunt verificate și evaluate pe baza unui borderou de evaluare cu criterii extrem de precise.

Dacă un candidat studiază foarte atent, observă faptul că la unele criterii nu se acordă punctaj intermediar. Pe principiul ori totul, ori nimic.

Cea mai mică greșeală pe care o faci duce la neîndeplinirea criteriului și neacordarea punctajului. Nu este o probă ușoară.

Le recomand tuturor celor care, trecând de proba scrisă se văd deja cu un mandat pe patru ani – să fie mai rezervați. Va fi o probă serioasă și grea. Din punctul meu de vedere, proba de interviu este mai dificilă decât proba scrisă”, a mai spus prof dr. Aurelia Dan.

Cum se va desfășura proba de interviu

Există inclusiv un criteriu de prezentare a ofertei manageriale. Candidatul va trebui să ofere informații succinte despre ceea ce urmează să proiecteze și să desfășoare timp de patru ani în școala respectivă. Prezentarea se face oral, iar aici se va face diferența între modul de prezentare, abilitățile de comunicare pe care candidatul le are și le demonstrează în fața comisiei.

S-a optat pentru un interval de timp de 60 de minute. Candidații vor trebui să prezinte în 25 de minute oferta managerială, iar în 20 de minute competențele de a rezolva situații problematice. 15 min sunt rezervate competențelor digitale.

Dacă membrii comisiei au nevoie de clarificări suplimentare, pot pune candidatului întrebări, ca acesta să poată detalia anumite aspecte. Sesiunea de discuții, întrebări și răspunsuri, nu va fi contorizată în cele 60 de minute. 

Au existat unele speculații că membrii comisiei ar putea influența notarea candidaților, astfel încât aceștia să nu treacă proba iar actualul director să-și păstreze funcția.

Putem lua în calcul și premisa că poate să existe o astfel de practică tendențioasă. Însă procedura de interviu încearcă să regleze acest aspect.

Dacă între doi evaluatori există o diferență mai mare de trei puncte, comisia va reanaliza punctajul. Dacă diminuarea diferenței nu este posibilă și reglajul nu este posibil în urma discuțiilor și a negocierilor care apar între cei cinci membri ai comisiei, atunci se face media artimetică a notelor. Media se compară cu notele date, se elimină extremele și rămâne o notă finală echilibrată”, a mai precizat prof dr Aurelia Dan.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.