19.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Constantin Brâncuși, celebrat mâine la Bistrița, în spectacolul sonor Dezleganie (Ritualul)

Miercuri, 22 februarie, de la ora 19.00, muzicianul Sergiu CORBU Boldor ne invită să marcăm împreună 147 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. La sinagoga din Bistrița va avea loc spectacolul sonor Dezleganie (Ritualul).

Totul a început în 2020, din „tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură.

Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate”, afirmă creatorii spectacolului Dezleganie. Este vorba despre Sergiu CORBU Boldor și Luiza Mitu,

Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, care a și recunoscut, de altfel, că vioara este instrumentul lui de suflet. 

Dezleganie este un one man show sonor, susținut de Sergiu CORBU Boldor. Este construit pe structura ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit.

Dezleganie stă sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură. Spectacolul sonor a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

Uneltele folosite pentru finisarea pietrei brute sunt cavalul, vioara și rugăciunea.

Spectacolul sonor Dezleganie are totodată forma unui manifest care pornește de la mărturisirea lui Brâncuși: „Arta nu face decât să înceapă continuu.”

Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea, specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară.

Pe lângă vioară, Sergiu CORBU Boldor a studiat și chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă. 

Având o experiență de peste 12 ani în industria muzicală, CORBU a urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară. A colaborat cu nume sonore precum Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard sau Guano Apes.

A fost membru fondator la trupa Azepam din Oradea. A fost violonist la trupa Popa Șapcă din Timișoara. A inițiat și coordonat propriile proiecte muzicale precum AD HOC, 2 fire 2 paie, Intensitate Epic Sonoră. 

În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara, corul All’s Choir, de la Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București.

Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.

Mai multe detalii despre activitatea artistului – AICI

Luiza Mitu este doctor în studii transdisciplinare. A absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008).

Și-a susținut examenul de masterat Literatură română în context european, la Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010).

Și-a susținut teza de doctorat despre teatrul lui Eugène Ionesco şi logica dinamică a contradictoriului (dezvoltată de filosoful de origine română Stéphane Lupasco) la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca. Îndrumător i-a fost acad. prof. univ. dr. Basarab Nicolescu.

Ca bursieră POSDRU, Luiza Mitu a satisfăcut un stagiu de cercetare de 3 luni la Paris, în cadrul Universității Paris-Est Créteil (UPEC) şi 3 luni la Université Toulouse Le Mirail II.

A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance.

În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin. Producția a fost realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul fiind o Premieră în cadrul Festivalului Internațional Babel.

În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul „Nopți ateniene”. Compus din cele două piese ale lui William Shakespeare („Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”), spectacolul a fost montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?