8.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Controverse, referitoare la formularul prin care părinții sunt de acord cu testarea copiilor la școală

S-au iscat discuții aprinse în spațiul public, în legătură cu formularul prin care părinții trebuie să-și dea acordul pentru testarea copiilor la școală. Totul a început după ce Ministerul Sănătății a recomandat vineri părinților să ducă formularul semnat încă din prima zi de școală. Cei de la Ministerul Educației au replicat că nu este legal.

Ministerul Educației a transmis ieri „clarificări” în legătură cu formularul prin care părinții trebuie să-și acordul pentru eventuala testare a copiilor la școală. Asta după ce în spațiul public au apărut contradicții cu Ministerul Sănătății în legătură cu acest document.

Ministrul Educației a lăsat să se întrevadă, vineri seara, la Digi24, că există neînțelegeri cu Ministerul Sănătății pe tema formularului de consimțământ cerut părinților pentru testarea elevilor care prezintă simptome de COVID.

În timp ce Ministerul Sănătății recomandă părinților să ducă formularul semnat încă din prima zi de școală, Ministerul Educației spune că acest lucru nu e legal.

Ar fi legal, spune ministrul Educației – Sorin Câmpeanu – doar în cazul copiilor cu simptome. Până luni departamentul juridic al ministerului va mai analiza situația. 

Ieri premierul Florin Cîțu a confirmat că dezaprobă demersul Ministerului Sănătății.

Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei, care spune altceva. Nu trebuie să reinventăm ceea ce am făcut până acum. A funcţionat foarte bine şi vom merge în continuare pe aceleaşi criterii. (…) Detaliile sunt în ordinul comun şi din ce ştiu eu, Ministerul Educaţiei va comunica exact pe această temă, ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare”, a punctat Florin Cîţu.

Clarificări în legătură cu testarea elevilor

La scurt timp după această declarație a premierului, Ministerul Educației a transmis „clarificări” în legătură cu testarea elevilor, dar și a profesorilor care ar începe să aibă simptome în timp ce se află la școală.

În acest sens, Ministerul Educației a subliniat că, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs (stare febrilă sau altă simptomatologie specifică SARS-CoV-2), se aplică protocolul de izolare

În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici – aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. 

Dacă părintele / tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Când se face testarea cu teste antigen rapide

 Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs.

Totodată, este recomandată testarea și colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât și cadre didactice / personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

Comunicatul Ministerului Educației reamintește că potrivit legislației, pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament cu potențial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, pacientului i se solicită acordul scris.

În obținerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa sunt datori să prezinte pacientului informații la un nivel științific rezonabil pentru puterea de înțelegere a acestuia.

Informațiile trebuie să conțină: diagnosticul, natura și scopul tratamentului, riscurile și consecințele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile și consecințele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.

„Deși în ordinul comun ale Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care a fost publicat vineri în vederea începerii școlilor nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri / transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizăm că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă”, mai precizează Ministerul Educației.

Formularul poate fi descărcat de AICI.

Sursă & Foto @ Digi 24

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.