20.7 C
Bistrița
luni, iunie 24, 2024

Costumul popular năsăudean cucerește America! Studenții din Arizona vor învăța să coase cu mărgele

Asociația Culturală Năsăudeanca și partenerii săi participă, la Facultatea de Litere a Universității de stat din Arizona, la o expoziție a costumului popular românesc din ultimii 100 de ani, o prezentare de produse tradiționonale marca „Produs în Bistrița-Năsăud”, dar și un atelier de cusut cu ațe și mărgele!

Asociația Culturală Năsăudeanca, în parteneriat cu Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Virginia Linul PFA, au lansat ieri proiectul „Țara Năsăudului – o punte centenară între două continente” – realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Este vorba despre promovarea culturii și tradițiilor românești peste hotare, în contextul Anului Centenarului Marii Uniri și al Patrimoniului Cultural.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Prezentarea evoluției costumului popular românesc în ultimii 100 de ani, pentru comunitatea studențească din Arizona State University și comunitatea de români din regiune.
  • Promovarea tradițiilor din Țara Năsăudului pentru cel puțin 500 de membri ai comunității românești din Arizona și studenții ASU.
  • Creșterea gradului de conștientizare a prezenței elementelor de inspirație tradițională în moda contemporană, pentru studenții ASU și comunitatea de români din Arizona.

Delegația Asociației Culturale Năsăudeanca și a partenerilor săi va fi prezentă la manifestările organizate de Facultatea de Litere a Universității de stat din Arizona, în perioada 30 martie – 15 aprilie, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

Evenimentele includ o expoziție intitulată  Istoria costumului popular românesc din ultimii 100 de ani”, o expoziție de fotografie cu imagini de la activități importante de promovare a costumului popular, organizate în zona Țării Năsăudului, o prezentare de  produse tradiționonale marca „Produs în Bistrița-Năsăud”, un atelier de cusut cu ațe și mărgele, dar și o dezbatere pe tema Țara Năsăudului – oportunitați turistice, educaționale și antreprenoriale.

Este primul proiect dintr-o serie de proiecte dedicate promovării culturii și tradițiilor specifice Țării Năsăudului în comunități de români din străinătate, prin care Asociația Culturală Năsăudeanca și partenerii ei își propun conștientizarea apartenenței la cultura națională și la inocularea sentimentului de mândrie națională pentru membrii comunității românești de peste hotare.

Asociația culturală „Năsăudeanca” este o asociație înființată în orașul Năsăud, inima Țării Năsăudului, cu scopul de a susține cultura și tradițiile specifice zonei, promovarea acestora și a culturii românești atât în țară, cât și în străinătate, cooperarea cu alte asociații și instituții cu scop asemănător.

FOTO @ Arhivă: Peste zece mii de oameni, două recorduri, o Țară mare a Năsăudului!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!