1.6 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Costumul popular năsăudean cucerește America! Studenții din Arizona vor învăța să coase cu mărgele

Asociația Culturală Năsăudeanca și partenerii săi participă, la Facultatea de Litere a Universității de stat din Arizona, la o expoziție a costumului popular românesc din ultimii 100 de ani, o prezentare de produse tradiționonale marca „Produs în Bistrița-Năsăud”, dar și un atelier de cusut cu ațe și mărgele!

Asociația Culturală Năsăudeanca, în parteneriat cu Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Virginia Linul PFA, au lansat ieri proiectul „Țara Năsăudului – o punte centenară între două continente” – realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Este vorba despre promovarea culturii și tradițiilor românești peste hotare, în contextul Anului Centenarului Marii Uniri și al Patrimoniului Cultural.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Prezentarea evoluției costumului popular românesc în ultimii 100 de ani, pentru comunitatea studențească din Arizona State University și comunitatea de români din regiune.
  • Promovarea tradițiilor din Țara Năsăudului pentru cel puțin 500 de membri ai comunității românești din Arizona și studenții ASU.
  • Creșterea gradului de conștientizare a prezenței elementelor de inspirație tradițională în moda contemporană, pentru studenții ASU și comunitatea de români din Arizona.

Delegația Asociației Culturale Năsăudeanca și a partenerilor săi va fi prezentă la manifestările organizate de Facultatea de Litere a Universității de stat din Arizona, în perioada 30 martie – 15 aprilie, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

Evenimentele includ o expoziție intitulată  Istoria costumului popular românesc din ultimii 100 de ani”, o expoziție de fotografie cu imagini de la activități importante de promovare a costumului popular, organizate în zona Țării Năsăudului, o prezentare de  produse tradiționonale marca „Produs în Bistrița-Năsăud”, un atelier de cusut cu ațe și mărgele, dar și o dezbatere pe tema Țara Năsăudului – oportunitați turistice, educaționale și antreprenoriale.

Este primul proiect dintr-o serie de proiecte dedicate promovării culturii și tradițiilor specifice Țării Năsăudului în comunități de români din străinătate, prin care Asociația Culturală Năsăudeanca și partenerii ei își propun conștientizarea apartenenței la cultura națională și la inocularea sentimentului de mândrie națională pentru membrii comunității românești de peste hotare.

Asociația culturală „Năsăudeanca” este o asociație înființată în orașul Năsăud, inima Țării Năsăudului, cu scopul de a susține cultura și tradițiile specifice zonei, promovarea acestora și a culturii românești atât în țară, cât și în străinătate, cooperarea cu alte asociații și instituții cu scop asemănător.

FOTO @ Arhivă: Peste zece mii de oameni, două recorduri, o Țară mare a Năsăudului!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.