18.2 C
Bistrița
marți, mai 11, 2021

Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu!

„Învățământul românesc sub guvernarea PSD-ALDE a avut enorm de suferit, în ciuda promisiunilor asumate în Programul de guvernare. Ați asigurat cetățenii acestei țări că educația va reprezenta o prioritate, însă politicile publice asumate de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au reprezentat piedici în calea reformei sistemului și, mai mult decât atât, au bulversat prin incoerență și neprofesionalism activitatea educațională din întreaga țară…!”

Aşa începe scrisoarea deschisă adresată de profesoara deputat Cristina Iurişniţi din Bistriţa către prim-ministrul, Viorica Dăncilă.

Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu, care a picat bac-ul la geografie, afirmând recent intr-o declarație politică că Alexandria este județ.

Drept argumente, Cristina Iurişniţi a prezentat şi câteva dintre măsurile iresponsabile propuse de Ministrul Educației care au decredibilizat guvernarea în domeniul educației a PSD-ALDE:

  • Reducerea numărului de locuri la liceele teoretice în detrimentul creșterii artificiale a locurilor în învățământul tehnologic și profesional.
  • Inexistența unei campanii naționale de promovare a școlilor profesionale și lipsa dotarii atelierelor de practică.

În dorința de a repara politica dezastruoasă a Ministrului Andronescu care a desființat Școlile de Arte și Meserii în 2009, acum, același ministru a tăiat fără nicio justificare locuri de la liceele teoretice cu o lună înaintea examenelor de Evaluare națională! Acestea au fost redistribuite către învățământul profesional, în așa fel încât elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională să fie admiși în licee tehnologice și școli profesionale – argumentează Cristina Iuriniţi.

Cu alte cuvinte, fără să existe un studiu de impact și o cerere reală, doamna Ecaterina Andronescu a adâncit și mai tare prăpastia dintre învățământul teoretic și cel tehnologic și profesional, segregând elevii pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională”, avertizează Cristina Iurişniţi.

  • Eliminarea decontului navetei elevilor din sfera atribuțiilor autorităților publice județene s-a realizat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codul Administrativ al României girată inerent de Ministrul Andronescu.

Ne luptăm pentru combaterea abandonului școlar și oferirea de șanse egale tuturor elevilor, însă, fără nicio responsabilitate, Ministerul Educației a consimțit tacit la această politică dezastruoasă”, subliniază Cristina Iurişniţi.

Deputatul se referă, în scrisoarea către Viorica Dăncilă inclusiv la rezultatele foarte slabe obţinute la examenele naţionale (cu precădere Bacalaureatul), dar şi la situația dezastruoasă – „cauzată și de managementul deficitar al Ministerului Educației prin lipsa de reformă centrată pe nevoile și interesele elevilor”.

Generația de acum 12 ani număra 230.000 de elevi care au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini. Ei sunt generația testelor Pisa din 2015 care au identificat în urma testărilor internaționale – 40% analfabeți funcțional în România. „Inerent situației critice, examenul de Bacalaureat a fost promovat din păcate doar de 3 din 5 absolvenți”, remarcă Cristina Iurişniţi..

  • Declarațiile publice lipsite de responsabilitate şi modul netransparent de a emite ordine de ministru. Acestea încalcă prevederile legislative privind dezbaterea cu actorii implicați în sfera educațională. Ele denotă, totodată, și lipsa unei viziuni reformatoare asupra actelor normative din domeniul educației sunt motive temeinice pentru a solicita demiterea Ecaterinei Andronescu de la conducerea Educației.

Într-un domeniu esențial, precum cel al învățământului, este nevoie de oameni cu viziune, adevărați profesioniști care să cunoască nevoile reale ale școlii românești… Care să își asume reformele necesare și să asigure contextul optim creșterii calității actului educațional”, afirmă Cristina Iurişniţi.

  • După aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, învățământul nu a înregistrat nicio evoluție. Tot Guvernul a picat bac-ul la politica făcută în folosul cetățenilor. Abandonul școlar a crescut prin neprezentarea a celor 20 500 de elevi la Evaluarea Națională din 2019, infrastructura curriculară rămâne într-o constantă derivă, iar arhitectura instituțională este sufocată de politizare și incompetență.

Pe această cale, în calitate de cadru didactic și deputat în Parlamentul României, vă solicit stimată Doamnă Prim-ministru, să o demiteți pe doamna Ecaterina Andronescu și să veniți imediat cu măsuri concrete pentru învățământul românesc care se află în derivă de doi ani și jumătate”, conchide prof. Cristina Iurișniti.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...