8 C
Bistrița
duminică, martie 26, 2023

Cum își întârzie lucrările cu anii o firmă abonată la bani publici?

Au zeci de proiecte câștigate anual în întreg județul și până și primarul Bistriței insinuează că n-au logistica necesară să se ocupe de șantierele din municipiu. M.I.S. Grup rupe tot la licitații, iar când vine vorba de lucrări le întârzie cu anii. Cum sunt afectați efectiv bistrițenii? Ei bine, pentru 1.300 de elevi de la Generala nr. 1, de exemplu, a fost nevoie să se găsească spații unde să își desfășoare orele…pe o perioadă mai mare decât se estimase inițial.

În 14 aprilie 2020, Primăria Bistrița semna cu M.I.S. Grup contractul pentru lucrările de amenajare și reabilitare la Școala Generala nr. 1. Nu mai puțin de 17 milioane de lei încasa M.I.S. Grup pentru aceste lucrări, pe care se angaja să le termine în 24 de luni.

Astfel, totul trebuia să fie gata până în aprilie 2022. Acest lucru nu se va întâmpla, după cum a făcut cunoscut consilierul PMP Oana Săcălean, într-una din ședințele de Consiliu Local din toamna anului trecut. Se pare că termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit, însă nici măcar școala sau consilierii din Consiliu de Administrare a Școlii n-au fost informați cu cât.

Prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor este cu atât mai problematică, cu cât autoritățile locale au fost nevoite să „inventeze” spații pentru cursuri pentru nu mai puțin de 1.300 de elevi. Aceștia au fost împărțiți pe schimburi și prin spațiile Centrului Comunitar CeTin sau ale Colegiului Tehnic Grigore Moisil, culmea, aflat și el în reabilitare.

M.I. S. Grup avea de modernizat și reabilitat școala primară, sala de sport și atelierele existente și de ridicat de la zero o sală de sport nouă. Constructorul trebuie să doteze cu mobilier școlar clădirile, să refacă racordul de utilități și să se ocupe de amenajările exterioare.

Întârzieri și la drumul ce duce la sala polivalentă din Wonderland…

M.I.S Grup a pus mâna, la mijlocul anului 2019,  și pe lotul 1 din contractul „Drum de acces și utilități aferente complexului sportiv polivalent”. Valoarea totală a contractului ajunge la 15,6 milioane de lei.

Principalele lucrări pe care trebuie să le întreprindă M.I.S. Grup sunt: amenajarea căilor de acces, a trotuarelor, a pistelor de bicicliști, asigurarea scurgerii apelor pluviale de pe suprafața străzilor de acces major pe amplasament, amenajarea a două străzi de acces, alimentarea cu apă potabilă a complexului, rețelele de canalizare a apelor uzate menajere de pe străzile de acces și iluminatul public.

M.I.S. Grup avea la dispoziție 24 de luni să finalizeze proiectul. Practic, acesta trebuia terminat în toamna lui 2021. În toamna anului 2021, termenul este prelungit la 27 de luni. Suntem la finalul lui ianuarie 2022, iar drumul încă nu a fost finalizat.

Termenele de finalizare a lucrărilor „greu de găsit”

La fiecare șantier, constructorul este obligat să amplaseze un panou informativ, care ne spune câteva detalii despre lucrări. Printre informațiile ce trebuie să se regăsească pe aceste panouri se numără și data de finalizare a lucrărilor.

Ei bine, fix această dată lipsește de pe mai multe panouri aferente șantierelor organizate de M.I.S. Grup. Este și cazul panoului aferent drumului ce duce la Sala Polivalentă din Wonderland. Acolo nu apare nici măcar numele constructorului.

Despre cum lucrează și mai ales cum întârzie M.I.S. Grup lucrările și-au dat cu părerea inclusiv primarii, unii dintre ei regăsindu-se în situația de a pierde finanțări europene din cauza constructorului. Mai multe despre acest subiect va detalia Bistrițeanul.ro într-un material viitor.

Inclusiv primarul Ioan Turc este sceptic cu privire la ce poate face M.I.S. Grup, după ce s-a trezit că acest constructor a câștigat inclusiv reconfigurarea axei de transport public pe traseul Gării – Bulevardul Decebal – strada Andrei Mureșanu – strada Năsăudului.

„Eu apreciez că M.I.S. Grup, este un punct de vedere subiectiv, luați-l ca atare, nu are în momentul de față capacitatea pentru a gestiona acest proiect. Este punctul meu de vedere”, a spus la ultima conferință de presă, primarul Ioan Turc.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Acest grup organizat format din asociati si administratori la care au aderat si o parte din clasa politica practica aceleasi metode dupa incheierea contractului…descopera casa si incearca sa mareasca pretul si termenele …. astia au dat jos geamurile si tencuiala dupa care prin intimidare ne arata noua cat de mult au de lucru si cat de mult au crescut materialele….MAFIE TE IUBESC….daca nu dadea spaga asta nu avea curajul sa faca asa ceva….ptr ca PROSTII IN ROMANIA PLATESC TAXE SI IMPOZITE….credeti ca facem/stim altceva?

  2. Reconfigurarea acestor strazi va duce la o harababura si mai mare si la multe accidente cu biciclisti.
    Nu se fac piste de biciclete pe un asemenea traseu greu de parcurs si supra aglomerat de masini.
    In plus afacerile a sute de bistriteni se vor inchide una cate una prin desfintarea locurilor de parcare longitudinale.
    E jale cum este gandit acest traseu si de aceea el trebuie lasat in pace.
    Desigur sunt bune trecerile subterane de la Piata Decebal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...