8 C
Bistrița
duminică, martie 26, 2023

Cum se relaxau și munceau copiii în secolele trecute, la Bistrița

Cum se relaxau copiii în secolul 19 sau 20 la Bistrița, cum și ce anume munceau, care sunt aspectele frumoase sau mai puțin plăcute ale copilăriei în anii 1900 și care erau atitudinile adulților față de copii cu câțiva zeci de ani în urmă…? Răspunsuri la asemenea întrebări și multe alte surprize vă așteaptă mâine, la Casa Argintarului, de la ora 18:00:

Nu cumva să ratați mâine, de la ora 18:00, la Casa Argintarului din Bistrița, expoziția foto-documentară realizată de muzeograful Elena Pleniceanu!

Sunt 30 de panouri cu fotografii – multe dintre ele inedite – care reconstituie unele aspecte deosebite referitoare la copiii care trăiau aici la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Fotografiile provin din arhivele Muzeului Bistrița și ale Muzeului Grăniceresc Năsăudean, dar și din Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, arhive private sau internet.

Din imaginile, documentele și textele expuse pe cele 30 de panouri, se pot concluziona diverse atitudini ale adulților legate de copii și copilărie, cu aspecte frumoase, dar și altele, mai puțin fericite ale acestora. Se regăsesc aici aspecte legate de munca copiilor, de școală, de viața în familie, momentele lor de relaxare, excursiile, momentele de singurătate sau cele în care au fost surprinși alături de părinți sau profesori…”, a precizat Elena Pleniceanu, muzeograful care a inițiat acest proiect.

Expoziția oferă publicului și elemente de mare atractivitate: „Ne-am propus, printre alte obiective ale acestui proiect, să oferim publicului și să aducem în fața celor interesați un bogat patrimoniu imagistic, completat cu documente și cercetări din arhive și cărți de specialitate…”, punctează muzeograful Elena Pleniceanu.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...